ОмбудсМая настоя: Незабавно затваряне на интернатите

Децата да бъдат върнати в семейната им среда
23 май 2017 16:22,
31
ОмбудсМая настоя: Незабавно затваряне на интернатите
Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова настоя за незабавно затваряне на социално-педагогическите интернати в страната. В Сливен тя се срещна с представители на различни институции, с които търсеха как да се разреши закриването на интернатите.

Още по темата
От образователното министерство заявиха, че вече има разработена стратегия, но тя би могла да стартира през следващата година.

Интернатът в Драгоданово ще бъде първият закрит по пилотна програма възможно най-рано, заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева, като децата временно ще бъдат пренасочени към други социални заведения.

Повод за срещата в Сливен беше инцидент с убит мъж в село Драгоданово, след което бе инициирана подписка на жителитите на селото за закриване на интерната, след като за убийството на 63-годишния мъж бе замесена 13-годишна възпитаничка на интерната.

Според жителите на селото, настанените там деца безконтролно излизат от сградата, извършват кражби, държат се непристойно, проституират, нападат възрастни хора и животни. Към момента са настанени 37 деца - 7 момичета и 30 момчета, като една част от тях са "в бягство".

Манолова припомни, че посещава за четвърти път Сливен и още преди година и половина, след проверка в СПИ "Христо Батев" в с. Драгоданово, е настояла за незабавно закриване на интерната. Тя подчерта, че в такива институции като СПИ и ВУИ битовите условия са изключително лоши, учебният процес е занемарен, децата нямат лично пространство, джобни пари, храна, липсва им адекватна психологическа и педагогическа подкрепа, както и смислени възможности за уплътняване на свободното време, а същевременно са подложени на нерегламентирани наказания и са жертви на бедност и насилие.

"И продължаваме с останалите интернати. Като под затваряне на интерната и извеждане на децата не разбирам механичното им пренасочване към останалите такива. За част от децата твърдя, че е възможно да бъдат върнати в семейната им среда. Други са готови да бъдат настанени в приемни семейства или в центрове за лица лишени от родителска грижа", каза Манолова пред БНТ.

"България е единствената европейска държава, в която деца до 14-годишна възраст се въдворяват в подобни институции и че деца до 14-годишна възраст прекарват детството си зад решетки, че в тези интернати, също зад решетки, се настаняват деца до 18-годишна възраст. Забележете, не за извършени престъпления, а за постъпки, за които възрастните не носят отговорност – бягства от дома и институции, за скитничество, за просия, за проституция, за кражба на списание или сладолед. Децата в с. Драгоданово са принудени да извършват сексуални услуги за по 5 лв., защото нямат джобни и алтернативата пред тях е или да откраднат от селския магазин, или да си "заработят" парите", категорична е Манолова.

По думите й, бездействието на институциите е довело до ситуацията, в която към насилието, лошото отношение и битови условия, липсата на образование и подкрепа, се добавя и граждански протест на възрастни срещу деца.

Според омбудсмана, децата в конфликт със закона трябва да бъдат настанени в институции само като крайна мярка, където да има грижа, корекционно-възпитателни мерки, образователен процес, подкрепа за техните семейства и нормален живот, както на всички останали деца, предаде "Фокус".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
peterjohnson преди 6 години
До Anonymous Здравейте, уморени ли сте от търсенето на заеми и ипотеки, се отхвърлят постоянно от Вашите банки и други финансови институции, 2% от физически и юридически лица, предлагаме всички видове заем с нисък лихвен процент. Заем, не се колебайте да се свържете с нас днес, обещаваме ви винаги да ви предлагаме най-добрата услуга. Това е просто експеримент, защото процесът ще ви убеди. Какви са вашите финансови нужди? Нуждаете се от бизнес заем? Имате ли нужда от личен заем? Искате ли да си купите кола? Искате ли да направите рефинансиране? Имате ли нужда от ипотечен заем? Имате ли нужда
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Maq Manolova zashto go zatvarqte zaradi volqta na mesnite selqni kadeto i kmeta i toq drugiq mazniq eksploatirat decata da im rabotqt da im obrashtat gradinite da im cepqt darvata i da gi prebirat za po edna kutiq cigari bez banderol i posle da sabirat podpiski tqhnite deca da vzimat momichetata i da gi prinujdavat da prostituirat zatova li gospojo Manolova i da ostavite kup mladi hora bez rabota ei taka na ulicata
20
0
 
3
 
! Отговори
Komisia преди 6 години
Da gi zachislim na deputatite ot ns za otglejdane v domashna sreda. Na deputatite im plastame darjavni apartamenti, koli, telefoni, internet, komandirovki, hrana...imat vsichki nai-dobri uslovia za otglejdane na deca...hem da vidiat kak Aahmed i Zumbulia sa grijat za tehnite 8 deca s 2 minimalni bg zaplati...nai-mnogo deca da davame na debutatite ot dps, te sa nai-mnogo lubveobilni viarvasti rodolubci...
19
0
 
3
 
! Отговори
Без илюзии преди 6 години
13 дава най-доброто предложение.Който си е изоставил децата, да бъде заставен принудително да работи, за да ги храни!Аз ще добавя, че всяко дете, живеещо в асоциална среда, трябва да бъде изведено оттам колкото е възможно по-рано и настанено в интернат, а родителите му да бъдат заставени да работят, за да плащат издръжката му в интерната.Отделен въпрос е това, че интернатите ни имат нужда от реформиране и строг контрол.Проблемът с приемните семейства е представен обективно в коментар 21.
18
0
 
3
 
! Отговори
Резултатът ще е преди 6 години
плачевен!Семейната им среда ги жени на възраст 11-15 г. и ги насърчава да създадат по 3-4 деца още преди да са навършили 18 г.Това важи и за момичетата, и за момчетата.В семейната им среда те се научават на всичко антисоциално,за което човек може да се сети.Ако семейната им среда беше читава, тези деца нямаше да са в интернати!!!Ум имаш ли Мая?!Искаш да угодиш на занадноевропейските ни съветници, но елиминираш факта, че само ромско приемно семейство ще ги вземе и то ЗА ПАРИ, за наша сметка
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и ги социлизирай тез "деца" дето толкова много им съчувстваш. И на които местните са им виновни, че не са достигнали еволюционно до ниво Човек.
16
0
 
1
 
! Отговори
бай ТИГАНЪО преди 6 години
най големата избрахте за омтакова ав сливен не е била и после пак бойко е виновен. майиа като се прибереш след 1300години от сливенскиа ке ти верваме повервай ми.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още преди да се появат тези деца нещага в интерната са изпуснати.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата не са виновни, когато е изпусната от институциите и местната власт. Такъв е рузултата.
13
3
 
8
 
! Отговори
jumbo преди 6 години
До до 2Децата в този интернат не са виновни, виновни са местните ***, които ги подстрекават към такива действия!!!! Половината жители в това село са за затвор!!!! Освен това законово погледнато, те нямат право на месечни джобни средства. Като дългогодишен член на управлението на страната, г-жа Манолова би трябвало да е наясно с това!!!! Право на джобни имат в Защитените селища, но не и във ВУИ и СПИ!!!!!!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липсва им на децата семейното обучение в джебчийство, проституиране и всички останало, което се обучават в гетата.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква семейна среда, повечето от тях са изоставени деца...В тази страна само глуп.аци заемат високи позиции, затова няма никога да се оправим.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9Каква улица, каква свобода бе човек. Не си в час. Кой казва че като затворят интернатите ще отидат децата на улицата????
9
3
 
10
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Адвоката на мутрите,Омбудсман на Абсурдистан!..но вас ви кефи,нали?
8
4
 
19
 
! Отговори
Отвън преди 6 години
на улицата,на свобода е царството на ГЛАДА!!!И тия деца ще издържат ден-два,а после???Луд умора няма или всеки луд с номерът си!Един иска да връща казармата,друг да закрива интернати?!?!?!Само едно искам да кажа,че злият дух отдавна,отдавна е изпуснат от бутилката,и връщане назад няма!!!В началото искахме да съборим оградата,а сега се чудим къде е държавата?!?!?!
7
1
 
12
 
! Отговори
Мая преди 6 години
Най сетне. Интернатите са огнище на престъпност. Отдавна трябваше да се предприемат решителни стъпки. 27 години взимаха министри и министърки парички без да си помръднат пръста. "Майките " манг***лки взимаха помощи а дечицата на държавна издръжка Размножихме ги тези.........
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАТОВА: БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ САМО СЛЕД РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ДЪРЖАВАТА... ЕВГЕНИКАТА Е КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА НА ЕДНО ОБЩЕСТВО... КИТАЙ ГО ДОКАЗВА НА ПРАКТИКА
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ето - всеки новоизбран депутат, може да отделя по 50 лв. всеки месец...
4
4
 
18
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Азащо да ги държат във Сливен ? 3а 20 г какво се построи в Сливен и защо да бъдат убивани гражданите на Сливен. Вземайте си ги в София и си ги интегрирайте Щoм сте ударили шут на прованса и прованса ще удари един шут на софиянците.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами вземай да отгледаш едно и да дадеш пример другарко!