Дискриминацията се обърна: Българи се жалят от роми!

Комисията за защита от дискриминация с годишен отчет
27 юни 2017 07:52,
17
Дискриминацията се обърна: Българи се жалят от роми!
Снимка: архив, Булфото

Тенденцията в дискриминацията на етнически принцип у нас се обръща, като вече все по-често българи се жалват, че са поставени в неравностойно положение спрямо ромите.

Това става ясно от годишния отчет за работата на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) през миналата година, в който са описани куп случаи на оплаквания за неравно третиране.

Още по темата

Така например цяла група жалбоподатели скочили срещу предложение на местния общински съвет за изграждане на жилищна сграда с пари от ЕС по проект "Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени групи и социално слаби и други групи в неравностойно положение".

Според тях намерението сградата да се предостави именно на малцинствени групи представлява грубо нарушение на правата на гражданите на страната и определят като недопустимо да се предоставят стопански ценности – жилища и обзавеждане, само на роми.

Недоволните българи обявили, че по този начин се нарушават законните права и интереси на всички граждани, които не са причислени към съответната етническа група.

"Дискриминирано е мнозинството, което всъщност се състои от множество други малцинства - например хора с ниско или високо кръвно налягане, многодетни български семейства, вегетарианци", развили жалбоподателите оплакването си в детайли.

След проверка по случая обаче от КЗД не установили дискриминация. Първо, в крайна сметка решение за изграждане на самите жилища така и не било взето. На второ място според експертите в комисията жалбоподателите вадели изрази от контекста, тъй като проектът предвиждал предоставянето на покрив на широки група уязвими хора, като бездомници, непълнолетни родители, деца с влошено здраве и и увреждания, включително и на ромите, а не изключително и само на тях.

Глоба от 1000 лв. отнесъл обаче чужденец от арабски произход, който като собственик на фирма у нас не спирал да хули и тормози служителите си българи. От наглото поведение на шефа си се оплакал именно един от системно обижданите нашенци, който бил наричан дори "идиот" и fucker.

Той разказал, че всеки път, когато излизали на обяд или на фирмена сбирка, работодателят му говорел на всеослушание как всички българи са мързеливи и от тях нищо не ставало.

Постоянно наричал служителите си "госпожички" и ги нападал, че не знаят как се работи в Северна Америка, където се случвали истинските неща и били истинските хора.

По думите на чужденеца "никоя националност не миришела така, както българите". Освен това твърдял, че всички българи постоянно боледуват, защото не знаят как да се лекуват, а само нагъвали витамин С.

След проверка по случая от КЗД установили, че в случая безспорно става въпрос за тормоз на основата на принципите "гражданство" и "националност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крайно време е да се появят организации,защитаващи правата на българите.Просто нуждата крещи!!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ех,българи,защо миришете на къпано на сaпун и дезодорант. къде,къде е по-фреш да миришеш на камили и родната пустиня , по-натурално е някак си !
11
0
 
42
 
! Отговори
Турци, арменци, преди 6 години
власи, евреи - всички тези малцинства у нас ходят на училище, работят, плащат данъци и спазват законите. Сами си строят или си купуват жилища с кредит, който прилежно изплащат. Раждат толкова деца, колкото могат да изхранят и си ги възпитават у дома, не ги захвърлят по сиропиталища.Само едно единствено малцинство вечно реве, че някой му е длъжен да му дава блага наготово. И от докопаното наготово, ако е ядене и пиене - употребява го по предназначение. Всичко останало съсипва и реве за още!
10
1
 
23
 
! Отговори
Жилищна сграда сПари преди 6 години
от ЕС за уязвими малцинствени групи -Идеята може да е добра, но у нас се прави така, че вместо да се търси начин да се изкоренят причините, поради които съществуват такива групи, всъщност на дело се поощряват най-различни извращения!Вместо съд и затвор за педофилите, отнемане на децата от родители под 18 г. (както се практикува в някои западни държави) и настаняване на рано навирилата опашка мома в изправителен дом, ние ще им даваме апартаменти за награда!За работещите българи - ядец!
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поощряването на слабо цивилизовани групи се финансира отвън и се провежда от подкупни елементи с цел унищожаване на държавността. Това е не само у нас, но тук е по-безогледно.
8
28
 
3
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Ромите са наши братя ! Те са един скромен,работлив и честен народ !!!
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турци, арменци, македонци , гагаузи, румънци, белогвардейци ... Малцинства да искаш - и всички имат правото да работят , да ходят на училище, да си плащащат здравните осигуровки дори да са безработни.
6
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е явление от години, старателно прикривано от полиция, медии, парламент.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вегетарианци/вегани и другите му производни от кога са малцинство? Как така се редят до дискриминираните? Къде точно с им нарушени правата и с какво? Че сме дискриминирани от така наречените роми е ясно. Какво да се прави, лесно за манипулиране и използване по време на избори - важна стока. Ром, куче и бежанец да си в България. Такива грижи мащехата ни не полага за нас.
4
0
 
33
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Само бай Тошовата милиция се справяше с ци...те !
3
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защитават се роми, гейове, вегани, всякакви други малцинствени групи, но не и обикновения и нормален Българин.Премахването на всички НПО като БХК, работещ против България ще даде резултат в защитата на обикновения Българин.
2
0
 
69
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Нищо не се е обърнало, много отдавна работещият и плащащ данъци бял човечец е най-дискриминиран!
1
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дискриминацията на етнически признак се "обърна" някъде преди около 15 години, особено в малките градове и селата. Вярно е, че преди това имаше етап, където ромите бяха по-ощетеното малцинство, а и тогава все още имаше действащи "скинхедс"/днешните футболни хулигани са много далеч от тях/. Някъде по времето на Сакскобургготски започна да се говори надълго и нашироко за "ромско включване", там някъде и НПО-тата взеха да надигат вой. Изтъркаля се едно поколение и ромите се почувстваха недосегаеми.