Ако не се включат други сили, войната в Газа ще приключи бързо

Това заяви бившият зам.-министър Йордан Божилов
Обновена: 14 окт 2023 16:27 | 14 окт 2023 16:25, Стела Стоянова
87
Ако не се включат други сили, войната в Газа ще приключи бързо
Снимка БГНЕС

"Ако тази война се капсулира в рамките на територията на Ивицата Газа, ако не се включат други сили и средства, тя бързо ще приключи и ще възстанови вниманието отново към войната в Украйна."

Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната.

Заложниците са много сериозен възпиращ фактор, отбеляза той. По думите му, интересно е какво разбира Израел под война срещу "Хамас" и унищожаване на "Хамас".

Според него ще се положат усилия най-вече за унищожаване на военния потенциал и комуникационните връзки на движението, но най-сериозният въпрос е как да се премахне социалната база за възраждането на "Хамас".

"Ако се унищожи социалната база за радикализация, ако се създаде потенциал за развитие на тези хора, това ще бъде окончателната победа в тази война."

Основното е да не излезе този конфликт извън рамките Израел – "Хамас", категоричен е Божилов. Той определи като ключово доколко конфликтът ще се разшири.

Палестински демонстранти в сблъсъци с израелските сили по време на демонстрация в подкрепа на Ивицата Газа. Рамала, Западният бряг, 13 октомври 2023 г. Снимка: АП/БТА

"Имаме много сериозна радикализация в редица европейски страни, която подклажда тероризъм. Всяко избухване на напрежение в Близкия изток е било съпътствано от терористични атаки на верска основа. Дали ще има бежански вълни, на този етап не виждам основание, особено ако се създадат условия за възстановяването на Газа. Тук трябва да се включи и Египет, и цялата международна общност. Това би могло да тушира бежански вълни оттам."

"Западната помощ е важна за Украйна. Украинската армия разчита на ново, модерно, високоточно оръжие. Но не бих казал, че войната е честа математика. Броят на въоръженията не означава, че армията ще постигне победа", коментира още Йордан Божилов в предаването "Събота 150".

Той обвърза помощта за Украйна с резултатите от изборите в много държави през тази и следващата година.

"Трябва да се говори за мир. За България е изключително важно да бъде постигнат мир в Украйна. Ако няма дългосрочен, устойчив мир, ако тази война бъде замразена, винаги ще има риск от възобновяване на бойните действия", заяви Божилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
0
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
ако изобщо има такава...най-много евреите да разрушат още някои и други постройки там в безсилния си гняв...Сигурна съм, че Хамас имат своите планове за подобни ситуации още преди да са започнали - не са глупави хора! Не вярвам дори да открият следи от тях...
72
0
 
7
 
! Отговори
Б.Борисов преди 6 месеца
Тия малки момчета от ПП/ДБ направо ме опраскаха... не знам какво да правя и къде да ходя.. направо им се предавам!
71
5
 
3
 
! Отговори
До 72 преди 6 месеца
Такава земята стана благодарение на ВОВАТА.....само че се лее руска кръв а не....американска.
70
2
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 6 месеца
И днес ВСУ са опраскали могучая при Авдиевка.....
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Укрите се бият за американска корпоративна земя.Какво ли е заложено в продажбата и?Един *** хвърля толкова млади хора в мелачката,и няма да има 10 години прираст.А може да дадат на *** да си построят държава.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вярвай си!?
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Ако не се включат други сили, войната в Газа ще приключи бързо Това заяви бившият зам.-министър Йордан Божилов."Ами то и за Украйна да беше го казал.
66
2
 
4
 
! Отговори
Анал Лизатор преди 6 месеца
За невежите тук. Шматкиии. Авдеевка скоро ши падни, после следват Купянск и Макеевка и се стига до река Оскол. Сега ще видите ко значи истинско настъпление. Германците добре помнят Операция Уран ;))) Още им държи влага хаха
65
0
 
5
 
! Отговори
Ще се намесят преди 6 месеца
Извънземните.
64
11
 
9
 
! Отговори
МАЛЕЙЙЙЙЙ преди 6 месеца
При Авдиевка руснаците и днес гризнаха дръвцето....
63
10
 
9
 
! Отговори
ПОГРОМ ЗА МОГУЧАЯ преди 6 месеца
На север и на юг от Авдиевка...нови руски трупове и нови руски танкове за скрап....
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече не е никаква Украйна,а Велик Небесен Йерусалим.Ако не вярвате питайте Зелето.За заселване там дават по 20 000 гривни,а укрите ги примамиха да напуснат територията с 5-звездните хотели.Онези,които останаха са в безсмислени месомелачки.Двама се карат,а трети печели.Помните ли пропагандата за бутане на съветските паметници?Полски евреин пускаше ботове да агитира за бутане,за да провокира напрежение и война.Питайте Ювал Харари за изкуствения интелект как може да пали войни.Ще ви обясни.
61
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
62 и ти ли гледа клипа с 40 обезглавени бебета? Явно само трима са го гледали, бай-дън тагаренко и ТИ
60
10
 
5
 
! Отговори
българин преди 6 месеца
до коментиращите:Много бързо забравихте как палестинците-детеубийци,избиха стотица малки деца,жени,и възрастни.Много бързо го изтрихте този факт от акъла си.ЛИЧНО АЗ НЯМА ДА ПРОСТЯ НА ГНУСНИТЕ АРАБИ-УБИЙЦИ.ИЗРАЕЛ ТРЯБВА ДА ГИ ПРЕМАЖЕ.ГЛЕДАМ ПО РЕПОРТАЖИТЕ,РЕВЯЩИ ПАЛСТИНЦИ.ЗАЩО НЕ РЕВАХТЕ КОГАТО ВАШИ РОДНИНИ ИЗБИХА ДЕЦАТА И ЖЕНИТЕ ПРЕДИ СЕДМИЦА. А?ХАМАС И ЦЯЛОТО ПАЛЕСТИНСКО НАСЕЛЕНИЕ В ГАЗА,СА ЕДНО ЦЯЛО.Израел е длъжен да раздаде божи гняв.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Данчо да не си ясновидец )
58
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е, къде са Израел, къде са ония колхозници руснаците. Ония азиатските колхозници от пиене и тотално неспособност да произведат нищо качествено какво да очакваш освен над година и половина пълномащабна война с 25 пъти по-малка държава и дори още не контролират изцяло нито една анексирана област.
57
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма Шабат няма Байрам като са в окопите всички са пушечно месо всички са Курбан на Великите Сили които подклаждат тез войни Човеците са важни да имат вода и хляб да нахранят децата си Виждате ли разлика между едните и другите деца ами няма Трябва Мир Навсякъде трябва Мир и без политици те са тез дето разпалват войни и убиват деца Политиците требва да ги нема
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нещо като в окрайна...
55
6
 
5
 
! Отговори
мдааа...мухльо... преди 6 месеца
Празнодумковец!
54
1
 
8
 
! Отговори
ПОСОЛСТВОТО преди 6 месеца
до Анонимен-55....моля,моля...тия от "Софийски форум за сигурност" са наш ГМО продукт!!!