ДАНС изяде главата на Станишев, свалят имунитета му

Борис Велчев вече е пратил писмо с искането си до НС
3 ное 2009 11:49,
151
ДАНС изяде главата на Станишев, свалят имунитета му
Колаж: Dnes.bg

"Прокуратурата ще поиска имунитета на депутат, разпитван по повод изтичането на доклад на ДАНС", съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.

Той уточни, че искането е изпратено до НС с писмо от главния прокурор Борис Велчев, но не пожела да назове дали това е Станишев.

Според Кокинов има данни за извършени две престъпления. Едното е, че лицето, срещу което ще се води досъдебното производство, е загубило документ, представляващ държавна тайна.

Другото касае оповестяването на класифицирана информация.

До момента единственият депутат, разпитан заради изтичането на секретния доклад на родното ФРБ в медиите, е бившият премиер.

Миналата седмица на спявка в прокуратурата бяха привикани лидерът на БСП, бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, сътрудникът му Алексей Петров и енергийният консултант Стефан Гамизов.

"Съвестта ми е чиста, никога и никого не съм прикривал. Този доклад е предаден в ДАНС, а как е излязъл оттам – не знам", обясни тогава Станишев.

Цялата история с доклада на ДАНС според него е доказателство за характера на управление на страната в момента, което става все по-авторитарно.

Веднага след тези думи Бойко Борисов обяви, че не един, а още 9 секретни доклада на ДАНС не са по местата си. Били получени от Станишев, но сега ги нямало.

Завръзката на драмата тръгна, след като Алексей Петров даде на Борисов доклад на службата, който дни по-късно бе качен на няколко места в интернет.

Документът е озаглавен: “Справка относно: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”.

Още по темата
Припомняме основните акценти от текста:

– постъпващите в ДАНС данни индикират за наличие на паралелно действаща с държавната власт структура, която притежава сериозни възможности, средства и позиции за влияние върху изпълнителната и законодателната власт, политическия и обществения живот в страната

– има сценарий за овладяване на ДАНС чрез предизвикване на кадрови и структурни промени в агенцията

– Стефан Гамизов (един от основните заговорници, според доклада) разполагал с информация за подробности от живота на Петко Сертов (бившия шеф на ДАНС)

– подробностите са много лични, като Сертов определено се опасява от този факт

– Гамизов практически работи за интересите на бизнесмена Христо Ковачки

– Татяна Дончева "активно внушава, че трябва да бъдат предприети ответни действия срещу Петко Сертов, крайният резултат от което вероятно ще бъде остър конфликт в ръководството на ДАНС"

– проектът за създаване на паралелни механизми на управление в държавата и овладяване на службите за сигурност е стартирал назад във времето през 2005 година.

– през 2008 година има напрежение в ръководството на ДАНС, породено от откритите враждебни действия на Алексей Петров и косвената подкрепа, която той получава от председателя Сертов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Доклада на данс постигна целта си!Вече никой не говори за масларова ,за етем за пътния шеф ,за земеделския министър ,за този на енергетиката за военните безобразия.Въбще и пляснаха с ръце и се прегърнаха ,и новото ни правителство се показа като защитник на олигархията !да са ни живи и здрави!В крайна сметка българските служби се оказаха на висота с един скандал спасиха цяла кохорта от *** които ни изцедиха като лимони !
50
0
 
0
 
! Отговори
БСП преди 14 години
Тогава зле бяха мошениците,лентяите,алъш-вериша,престъпниците,точно те реват.
49
0
 
0
 
! Отговори
трън преди 14 години
А външния дълг? Всеки може да живее много добре с пари назаем, сега трябва да се бачка и на много хора не им понася щото са свикнали само да пият кафета и да крадат!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И да знаеше, Пешо-Бурята, дето продава вестници на спирката на 72 е мръсен ***! Обеща ми годишен абонамент срещу 2 Сини хапчета и нищо не ми даде!
47
0
 
0
 
! Отговори
БСП преди 14 години
Знам че ти е трудно да си признаете ,че бяхме по-добре и аз да бях на твое място и аз така щях да говоря .Става по-зле и незнам каква ще става,ето днес цените на хр.стоки се вдигат а заплатите навсякъде ги орязват,незнам....
46
0
 
0
 
! Отговори
мангуста преди 14 години
Дано го опандизят мазния гей!
45
0
 
0
 
! Отговори
VHS преди 14 години
Айде, МухоБойко, напред!
44
0
 
0
 
! Отговори
dr. Red преди 14 години
Истината за 45-те години на управление на БКП е силно НЕизказана от господата политици и журналисти! Поддържа се абсолютно невярната теза, че тогава народа е бил онеправдан, а държавата като цяло, едно лошо място за живеене! На тази база се изказва хипотезата, че и сега не е добър живатът ни но трайте за да не стане по-лош като при БКП! А истината е някъде по средата и ако бяхме демокрация трябваше да се говори и пише с умиление за успехите на Родината ни през този периодзакаквито само симечтаем
43
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Кажи го това на хилядите репресирани и стотици убити от режима - "да оставят 45 години".Въвели сме били напред... олеле малеле...
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Къде е "куку" да коментира?
41
0
 
0
 
! Отговори
2012 преди 14 години
Костов е виновен. Той е култивирал А(H1N1) в мазето си. Костов ще е виновен и за лъч на синхронизацията и слънчевитe бури пpeз 2012. С Костов идва краят !!!
40
0
 
0
 
! Отговори
Азз преди 14 години
И спрете да обвинявате правителството,че нямало присъди!Съдебната система в РБ е независима!!Бойко неможе да ги осъди,а за 100 дни реформа не се прави.Тия,които я правиха преди това Станишев и т.н е ясно какво са свършили и защо!!Не бъдете наивници и не слушайте думите на тъпите комунистите,които ви оставиха сега да мизерствате.Защото това,че няма да вземете коледни,не е благодарение на 100 дни управление а благодарение на 4г. управление!!
39
0
 
0
 
! Отговори
БСП преди 14 години
Остави 45 години,положението се оправяше ,полека лека вървяхме напред ама сега май 1 напред 2 назад.
38
0
 
0
 
! Отговори
Азз преди 14 години
Еййй рядко *** хора има ужас! Сега,когато се опитват да разплетат случая и нешо да се прави мрънкате,че било театро организирано от ББ.Я сами се сетете,тая *** Борис Велчев,с препоръката на кой стана главен прокурор!?Аз си спомням,че май лично Първанов го доведе за ръчичка в прокуратурата,май му беше СЪВЕТНИК а!?Кога ще спрете да копирате тъпите думи на някой,че кучетата си лаели незнам си какво!?Акъл имате ли!?Знаете ли какво значи да се създаде паралелна власт,за управление на държавата!?
37
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Е, вие не хранихте ли хората с утопични идеи 45 години?
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Каде е доган, мургина,царя и всички крадци
35
0
 
0
 
! Отговори
БСП преди 14 години
Абе *** със идеи ли ще нахраниш хората по Нова година,хората са гладни и някакви обещания за светло бъдеще няма да им напълнят трапезата.
34
0
 
0
 
! Отговори
асо преди 14 години
браво боцко
33
0
 
0
 
! Отговори
серж преди 14 години
Сега на серго ще се сбъдне една детска мечта,като влезне вътре няма да иска да излиза,е няма да е там Меликов но любовник за СерГей все ще се намери
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
толкова си жалък......за тебе най-големия успех на гея е 13 пенсия ***