Совалка до Москва търси решение за АЕЦ "Белене"

Трайков заминава за заседание на Смесената икономическа комисия
Обновена: 6 апр 2011 07:18 | 6 апр 2011 06:58,
120
Совалка до Москва търси решение за АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава за Москва, за да участва в заседание на българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

Очаква се там да бъде поставен отново въпросът за АЕЦ „Белене”, въпреки че не е ясно дали Трайков ще се срещне с руския си колега Сергей Шматко.

Във вторник министърът уволни директора на НЕК Красимир Първанов заради подписано споразумение между НЕК и руската „Атомстройекспорт“, с което страната ни се задължава до 1 юни да подпише окончателно за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Трайков заяви, че шефът на НЕК е нерушил правомощията си като е подписал въпросния документ – Допълнение 12 към договора за АЕЦ „Белене“.

Още по темата
5 апр 2011 19:34
494

В остро изказване министърът коментира, че очевидно руският натиск в България е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят.

Уволнението на Красимир Първанов обаче не отменя подписания договор.

Така страната ни може да се окаже в ситуацията да парафира окончателен договор, без да са ясни критериите за безопасност на централата и и допълнителните разходи, т.е. без да има окончателна договорка за цената.

Същевременно, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков заяви, че проектът „Белене“ отговаря напълно на интересите на България.

Пред ИТАР-ТАСС той окачестви думите на министър Трайков като „излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между представители на двете страни“.

В коментар на ситуацията руски експерти предполагат, че уволнението на директора на НЕК няма да попречи работата по АЕЦ „Белене“ да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
7
 
! Отговори
EEEEE преди 13 години
В рua новости пише че договара трябва да бъде сключен преди 1 юни и централата ще струва 4 милиарда и че този проект потвърждава добрите българо-руските отношения .Тук тоя клоун трайков говори глупости.Белене ще тръгне и трябва да тръгне
112
7
 
3
 
! Отговори
рус преди 13 години
обречените пак се обаждат ))*** български *** ! *** в своята си пумия . *** от глад че глада при вас е голям ха ха в европа и Ес ли сте кавали мизерници
111
9
 
5
 
! Отговори
акуд преди 13 години
какъв е този МУТРЕНСКИ ПОДХОД -ТРАЙКОВ НИКЪДЕ НЕ ТРЯБВА ДА ХОДИ. руските олигарси ТРЯБВ ДА ИДВАТ . г-н БОРИСОВ с *** ли си мислиш. ТИ СИ ЧЛЕН НА ЕВРОПА и ЦЯЛО НАТО В СТЕБ. КАКВО ПРАВИШ????
110
4
 
2
 
! Отговори
ha-ha преди 13 години
Нека го строят тоя АЕЦ че на хората им писна вече,а ние да си монтираме по 1000 вата фотоволтаици + 3kV UPS = да си завират тока в г..а
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да се прекратят всякакви преговори по АЕЦ ,,Белене,,....и да се успокои народа ...Иначе започва психоза ...И Козлодуй трябва да се затвори ...защото е строена от руснаци ... Излезте навъН и протестирайте ТАМ , а не по форумите..
108
1
 
7
 
! Отговори
озадачаващо преди 13 години
Озадачаващо е МЪЛЧАНИЕТО на Борисов и Първанов по случая "подписване от Първанов", въпреки изричното предушреждение на ресорния министър Трайков" да преговаря, но да НЕ подписва."Означава ли мълчанието им, че ТЕ са дали инструкции на подписващия Първанов ПРЕЗ ГЛАВАТА на министър Трайков и САМО Трайков не е в течение на нещата.Сега го пращат в Москва,ТОЙ да оправя батака.Вероятно и Златев ще е там, като "представител от бълг. страна" на руската фирма .Голяма интрига, големи комисионни, изнудв
107
1
 
4
 
! Отговори
льохМАН преди 13 години
105 а пушека от кюмура в ТЕЦ-овете е манна небесна, та затова американците не са бутали рушвети.И чисто новия им ТЕЦ не иска да заработи.Върхова технология е ша знайш.
106
2
 
7
 
! Отговори
робинята изаура преди 13 години
Толкова" ***" има в тази скапана държава,г-н Младенов,и толкова "лош материал" е заложен в този български народ,г-н Бойко,че аз като робиня се питам:Чий....търсите,та сте се съгласили да го управлявате?ИЛИ за Вас ДАЛАВЕРАТА е важна,а как ще ни обиждате,това няма значение!А това послушно паленце Младенов трябва много да слушка,за да си ближе пръстите от меда на управлението.Това е фамилна черта,цоцаше като син на комунистически офицер от ДС,после от СДС...А ние"***"защо да сме послушни
105
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Реакторите в АЕЦ Козлодуй са руски *** и скоро ще бъдат затворени. АЕЦ Белене е корупционна схема за ограбване на Българския народ от руската мафия.
104
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Извършено е престъпление, жертвите сме ние
103
10
 
14
 
! Отговори
Кумир преди 13 години
Като не ви харесва да строите с руснаците, стройте сами. Нали уж от всичко разбирате.
102
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес руснаците подписват договор с измама, утре ще принудят служител по сигурността да погледне през пръсти задълженията си и после Белене ще надмине Фукушима и Чернобил.
101
2
 
13
 
! Отговори
cowboy преди 13 години
Какъв театър на абсурда се разиграва само!!! Дали наистина е възможно цял един народ да бъде лъган и мамен толкова години и никой да не се усеща?
100
0
 
7
 
! Отговори
ajdebe преди 13 години
Прочел, нещо неправилно си прочел (или разбрал, ако изобщо си чел) -)))Черобил гръмна заради експеримент при работа на ниска мощност. Вземи прочети пак, помисли (ако можеш) и пак пиши -)))
99
1
 
5
 
! Отговори
льохМАН преди 13 години
Странджа ама все още това дето си го написал го няма.Значи няма договор.Боко или ще подпише, или не.Още има два пътя.А с тоя театър за подписа на Първанов избиха рибата.
98
1
 
5
 
! Отговори
Прочел преди 13 години
Блокове 5 и 6 на Козлодуй са от т.нар.2-ро поколение ВВЕР, а проектът за Белене (говорим за руския проект) е от съвсем ново 3-то!
97
0
 
7
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Главен изпълнител на проекта е руската компания Атомстройекспорт,с която на 18 януари 2008 е подписан договор за проектиране,доставка и изграждане на централата. Консорциумът Карсиб (Арева/Сименс) е определен за главен чуждестранен подизпълнител. 30% от дейностите по проекта са планирани за български подизпълнителски фирми.На 28 октомври 2009 по времето на ГЕРБ, RWE официално се оттегля от проекта заради неподписването на договор с фирмата изпълнител и липсата на финансова структура на проекта
96
0
 
2
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Малко история за АЕЦ БеленеПрез 19881990 са изпълнени около 40% от дейностите по изграждането на първи блок и е доставено 80% от основното оборудване, но през 1990 проектът е замразен.На 20 декември 2002 правителството на НДСВ взима решение за продължаване работата по изграждането на АЕЦ Белене.На 19 декември 2008 г. е подписан договор за създаване на съвместно дружество за изграждане на АЕЦ "Белене" между "НЕК" ЕАД и избраната между 10 участника германската компания RWE Power.
95
3
 
4
 
! Отговори
Прочел преди 13 години
Малко история: 1986-Чернобил-реактор РБМК-взривява се заради експеримент за работа над 100% мощност и невъзможност да сработи аварийната защита.2011-Фокушима-реактори BWR (Кипящи, едноконтурни)-след земетресение от 9 бала сработва аварийната защита и всичко е наред... докато ЦУНАМИ не отнася системите за охлаждане.2007-Козлодуй-реактор ВВЕР-Въпреки, че 1/3 от поглъщащите елементи на аварийната защита не сработват реактора нормално е заглушен и няма никакви последствия за централата....
94
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до льохМАНЗначението на думата "договор" е когато има ясни параметри, когато предварително са уточнени всички подробности, като цени, неустойки, срокове и т.н.... - а сега какво имаме - *** са подписали един празен лист за да угодят на "братушките" и на себе си разбира се, а народа - кучета го яли....