Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"

Това са парите, които страната ни е платила до момента
Обновена: 3 дек 2014 07:02 | 3 дек 2014 07:00,
192
Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

България ще загуби най-малко 200 млн. лева от спирането на газопровода "Южен поток", пресмята "Труд". Това е сумата, която страната е платила до момента.

Парите са внесени от Българския енергиен холдинг /БЕХ/, който държи половината от компанията "Южен поток България" и са осигурени със заем от "Газпромбанк".

Още по темата
От трите големи енергийни проекта, наречени през 2008 г. Голям шлем от тогавашния президент Георги Първанов, България няма да реализира нито един - за 7 години бяха спрени първо петролопроводът "Бургас-Александруполис", след това АЕЦ "Белене", а сега и газопроводът "Южен поток", припомня "24 часа".

В друга статия "Труд" цитира писмо на британския премиер Дейвид Камерън: "Убеден съм, че ще направите необходимото, за да бъдат взети съответните решения, които да позволят свързването на България с Южния газов коридор, по който от 2019 г. ще доставяме газ от Азербайджан. Надявам се също така, че ще обмислите внимателно проекта "Южен поток".

Пред "Преса" експрезидентът Георги Първанов определя случилото се като "много лоша новина за България".

"Големият шлем" сега ще го вземе Ердоган. Защото Русия ще построи не само втори газопровод към Турция, който да достига до границата с Гърция, но и между Москва и Анкара се вижда сътрудничество и в ядрената сфера. Като прибавите към това и петролопроводите, които ще предоставят значителни възможности на турската икономика, наистина се получава "Голям шлем", но не за нас. Всичко това е съпроводено и с отстъпки в цената", коментира той.

"И ние трябва да си направим дебата за отговорността на няколко правителства от началото на 2009-а досега и защо пропуснахме шанса да направим големите си енергийни проекти необратими. Фактът, че се говори за газов терминал в Турция на границата с Гърция като изход към Европа, показва, че ние просто сме заобиколени. Решението не е антиевропейско. То е отговор на нашата нерешителност и неотговорност да работим за националните си интереси", казва Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
11
 
! Отговори
jovo преди 9 години
Още не мога да повярвам какво неадекватно и некомпетентно мнение изказа президентът ни вчера- не бил запознат с условията и параметрите на договора за ЮП. Ами той ако не е запознат с може би най-важния и стратегически енергиен проект за страната ни, кой е баба ми от село Безмер ли. Условията винаги могат.да се предоговарят ,погледнете един Ердоган колко класи като държавник е над нашия. За тая работа се искат топки обаче!
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изтървахте ГОЛЕМИЯ ЧЛЕН !
92
3
 
13
 
! Отговори
рецепта преди 9 години
Как се пече ***:Самоопича се!
91
3
 
15
 
! Отговори
Sweet преди 9 години
На газ за Украйна ще продължи до февруари. След това ще открадне транзитен газ. Русия отмени клапан, като миналия път. Цялата Южна Европа ще остане без газ. Ще помогнем на Украйна - откажем от Южен Поток. По-добре нека България, Унгария, Сърбия, Австрия замръзнат, отколкото изграждането на тръбопровода. Брюксел приветства. При тях газ има.
90
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП подписаха договора за ЮП без да се споменава нищо за цената на газа който ще ни продават и какви ще са ни ползите, оказва се че щемпочнем да печелим чак след 20-30 години и то някаква мижава сума!
89
2
 
4
 
! Отговори
makedon преди 9 години
Borbata za energetski RESURSI e svetska vojna.Ukraina zivee od tranzit na gas.Bugarija mnogo gubi od ovaa glupost. Ne e samo tranzitni taksi. Gubat i site na BALKAN. E.ati komsiite.
88
2
 
11
 
! Отговори
до евродепутат преди 9 години
Турция зависима от ЕС и САЩ?Моля? Това е вицът на годината.Ако беше зависима никога нямаше да играе с Русия.
87
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следващата стъпка на Путин е съвсем скоро,примерно януари, да врътне кранчето на Украйна,съответно и на нас.тогава ще дойдат и високите сметки за ток и ще стане интересно за предателите на националния интерес.
86
5
 
9
 
! Отговори
Евродепутат преди 9 години
Тука пишещите умници по всички въпроси си мислят , че газопровода до Турция , ако изобщо се строи ще стане на пролет . Това са много скъпи и бавни проекти . Ще минат десетки години , в които Турция ще се обърне поне десет пъти , защото са зависими от САЩ и ЕС . Тая работа не става по форумите .
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако това не е изгодно,да не мислите,че Ердоган ще се съгласи на такъв проект.Той не е *** като нашите управници,които се радват единствено и само на едно потупване зад врата .Послушковци.
84
9
 
9
 
! Отговори
кобрата преди 9 години
Слава на Бога,че руската олигархия путиновата мафия сама се отказа от заробващия мафиотски газопроект,инак ще трябваше да им плащаме 5 пъти по скъп газ отсега!!!
83
6
 
8
 
! Отговори
За Соресчето Василев преди 9 години
До Василев След време българската *** ще купува от Турция газ и то по турски цени , защото турците ще купуват газ от Русия и ще продават на други държави както и на нас ,щото пуснаците ще затворят търбата през Украйна към нас . Ей , за шепа долари сте готови и да продаде и собствената си майка , само и само да сте послушни и добре платени пред новият си господар-САЩ! Предателя си е предател по душа , за него няма морал и съвест ,нито пък Родина .
82
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Ред е на Яценюк да увеличи транзитните такси...
81
8
 
7
 
! Отговори
Soldier of Fortune преди 9 години
СъвеЦките българи - *** са активирани отново с токсичните си димки и тровят ли , тровят. . . Има тема има и факти , но съветоФилиците нямат слух и смелост да осъзнаят , че страната на московитите е вече ТРЕТОРАЗРЯДЕН геоикономически и геополитически субект. Разкрити са основните стратегически простотии на съвеЦката мафия , а това значи само едно - ИГНОР. . .
80
7
 
5
 
! Отговори
На зад не се връщам! преди 9 години
Гледам че и бая русофили са се прекръстили... на Рашъни... Вашата простотия край няма... Па като харесвате идете там... А там е рай като при нас...
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевСосать Вам "братья" хер европейский.....
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тръбите, които са докарали, трябва да се конфискуват и да се ползват за интерконектори.
77
8
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Аз ви казах - единственото по-добро от спирането на ЮП е да накарат Путин да го построи, но със спазване на европейските условия. Това ще бъде най-великата набутвация на руснаците.
76
0
 
3
 
! Отговори
citizen преди 9 години
василев, съвесем си изтрещял. Не ти ли е гадно, че живееш сам и под наем?
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 76 Реалист. Даа, много си прав. Преди време имаше коментар, който гласеше: "Тея са толкова некадърни, че и наркотици да продават пак ще излязат на загуба". Бих добавил само, че под тея се разбира управляващият "елит" през последните двадесетина години.