Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"

Това са парите, които страната ни е платила до момента
Обновена: 3 дек 2014 07:02 | 3 дек 2014 07:00,
192
Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

България ще загуби най-малко 200 млн. лева от спирането на газопровода "Южен поток", пресмята "Труд". Това е сумата, която страната е платила до момента.

Парите са внесени от Българския енергиен холдинг /БЕХ/, който държи половината от компанията "Южен поток България" и са осигурени със заем от "Газпромбанк".

Още по темата
От трите големи енергийни проекта, наречени през 2008 г. Голям шлем от тогавашния президент Георги Първанов, България няма да реализира нито един - за 7 години бяха спрени първо петролопроводът "Бургас-Александруполис", след това АЕЦ "Белене", а сега и газопроводът "Южен поток", припомня "24 часа".

В друга статия "Труд" цитира писмо на британския премиер Дейвид Камерън: "Убеден съм, че ще направите необходимото, за да бъдат взети съответните решения, които да позволят свързването на България с Южния газов коридор, по който от 2019 г. ще доставяме газ от Азербайджан. Надявам се също така, че ще обмислите внимателно проекта "Южен поток".

Пред "Преса" експрезидентът Георги Първанов определя случилото се като "много лоша новина за България".

"Големият шлем" сега ще го вземе Ердоган. Защото Русия ще построи не само втори газопровод към Турция, който да достига до границата с Гърция, но и между Москва и Анкара се вижда сътрудничество и в ядрената сфера. Като прибавите към това и петролопроводите, които ще предоставят значителни възможности на турската икономика, наистина се получава "Голям шлем", но не за нас. Всичко това е съпроводено и с отстъпки в цената", коментира той.

"И ние трябва да си направим дебата за отговорността на няколко правителства от началото на 2009-а досега и защо пропуснахме шанса да направим големите си енергийни проекти необратими. Фактът, че се говори за газов терминал в Турция на границата с Гърция като изход към Европа, показва, че ние просто сме заобиколени. Решението не е антиевропейско. То е отговор на нашата нерешителност и неотговорност да работим за националните си интереси", казва Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
12
 
! Отговори
предложение преди 9 години
Защо да губи държавата? Нека тези пари да се вземат от сметките на костовци петър стояновци боковци станишевци първановци и други подобни мекерета които за 25 г закопаха БЪЛГАРИЯ!
113
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България губи 750 МИЛИОНА ЕВРО от Южен поток, това го казват руснаците, а щом те го казват, значи е така, те най-добре знаят. Това е истината. А тези продажници, които отказаха строежа, трябва да бъдат арестувани и осъдени до живот веднага, ама веднага. Революцията в България срещу евроатлантическото ционистко робство е НЕИЗБЕЖНА.
112
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
добре, че го спряха и загубата е само 200млн. А Путин, ако иска може и да се обреже и да приеме исляма.Ердоган каква тръба му е приготвил да му вкара в задния двор....
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още по обидно щеше да е Газопровода да мине през Румъния :)
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ние сме на топло можеме и без газ
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 149Що се правиш на наивен. Ако Герб не беше щеше да има взаимна об ързаност. Да, ние щяхме да зависим от Русия за газта, ама те пък щяха да зависят от нас за транспорта му до Европа та цените щяха да са разумни. Провала на Герб е национално предателство!
108
4
 
9
 
! Отговори
CTAC преди 9 години
Ну ч,"братушки",доигрались в великуюБудете дяде Джону попу лизать,покупайте тогда российский у турковАлександр2 сейчас за голову хватается,но вы сами во всем виноватыПодумайте только,400 000 000 долларов:8 000 000 болгар=50 долларов на болгарина только за то что труба лежит у вас+ дешвый газ навсегда+хорошие отношения с соседями. А теперь что? Денег не будет,платит за транзит будете Турции и Греции и цены на газ тоже будут высокими,а то как на вас смотрят Австрия с Италией... Короче,по
107
1
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Bree, ta kakvo kato vrutne krancheto. Shte spre gazta za koqto bg plashta troino sprqmo zapada li? Wowww zakusaha q horata, izmruznaha, che 6 % ot naselenieto se gree na gaz be! Hahahahah durdorete si gi tiq oporni tochki edin na drug, Hahahahaba
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен120-ти нама да ти врътне кранчето щот от газат плюс петрола си крепят икономиката.Отделно не им завиждам на нещастните руснаци,говоря за обикновеннното население чиито мин заплати от нова година ще са под мин за българия-289 лв.6000 рубли, по днешния курс долар -рубла , правете сметка.
105
2
 
5
 
! Отговори
дядомраз преди 9 години
Врътни ни кранчето чичко Путин. Бирда ни дойде акълът. Прошу тебя! Пожалуйста! А да знаете каква статия за България има в сайта Русская весна. Аре по-добре не я четете,а пък коментарите въобще. Тежко ни ако я закъсаме. Братушките този път ще ни оставят 2х500 годин.
104
1
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Lele lele, ruskata propaganda leti s vsqka sekunda! Loshoto e, che teq *** deto sa se vpregnali rusofili tuk, utre shte se narekat buntovnici.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василева аз се чудя какъв ще му е следващият ход.А на българина сега мисля че трябва да му е крайно ясно как ердоган и путин са си първи приятели и от тях можем единствено да очакваме да си ни поделят като парче баница , ако не си отстояваме националните интереси.
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ха българска му работа,хора с робски интелект.ЕРДОГАН е ВЕЛИК.
101
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От българин и от дупе нищо хубаво не очаквай да излезе-----народна мъдрост
100
5
 
13
 
! Отговори
555 преди 9 години
Това беше последния шанс да се съживи ФАЛИРАЛАТА ни държава.
99
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ГИ ПЛАТЯТ ОНИЯ НАШМЪРКАНИ *** ОТ ГРОТЕСТНА МРЕЖА ДЕТО ПОЧТИ ЦЯЛА ГОДИНА СЕ ТЪРКАЛЯХА ,КАТО КАЛНИ *** НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА,ДА ГИ ПЛАЩА КОСТОВ,БОРИСОВ,ДА ГИ ПЛАЩАТ ВСИЧКИ *** *** ДЕТО ДОКАРАХА ДЪРЖАВАТА ДО ПЪЛЕН КОЛАПС
98
4
 
8
 
! Отговори
TramPamPam преди 9 години
Теперь пусть болгары сосут свой собственный 21-й палец...
97
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ако сега посред зима Путин реши и ви врътне кранчето на малкото газ която ви дава ? Ко праим тогава?На какво ще се греете нна дебелата тиква на бб ли? Да живее РУСИЯ!!!!!!!! СЛАВА НА ПУТИН!!!!!!!!!!!!
96
12
 
11
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 9 години
МНОГО СЕ РАДВАМ ЧЕ СПРЯХА ЮЖЕН ПОТОК,ЗАЩОТО МНОГО ГАДНИ *** ОТ ВИСШИЯТ ПАРТИЕН ЕШАЛОН СЕ БЯХА ПОДГОТВИЛИ ДА КРАДЪТ НЕ С ЛОПАТА А С ФАДРОМА
95
5
 
21
 
! Отговори
Гмеж преди 9 години
Вместо Големия шлем, България спечели Големия К_р. Овации!