Армията ни чака $15 млн. от САЩ за инфраструктурни проекти

180 военни ще помагат на МВР по южната граница, съобщи министър Ненчев
Обновена: 24 яну 2015 20:14 | 24 яну 2015 17:40,
72
Армията ни чака $15 млн. от САЩ за инфраструктурни проекти
Снимка: архив, Булфото

Българската армия ще получи 15 млн. долара от правителството на САЩ до края на годината, съобщи във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев, съобщава БТА.

По думите му средствата ще бъдат предназначени за инвестиции, като ремонта на полигона в Ново село, летището в Безмер и други инфраструктурни проекти.

До края на годината България трябва да осигури шест "3 D - радара" за охрана на въздушното пространство, съгласно ангажиментите на страната ни към НАТО, посочи министърът. Той уточни, че са договорени съвместни подготовки със войските на НАТО на полигона в Ново село и засилено присъствие в района на Черно море.

Министърът посочи още, че съставът на българската армия, който към момента наброява 29 хил. души, ще се модернизира и оптимизира съгласно стандартитие на НАТО.

Предстои до края на годината на южната граница да бъдат изпратени 180 военнослужещи, които да помагат логистически на МВР. Това ще стане след предварителна подготовка и обучение на военните, уточни Ненчев. Според него десетки сгради с отпаднала необходимост от бивши военни поделения в цялата страна биха могли да бъдат предоставени на Агенцията за бежанците. По думите му към момента подобно искане в Министерството не е постъпвало, но предвид очакваната бежанска вълна сградите могат да се ремонтират и да служат като бежански лагери, за да покрият очакваните нужди.

Министърът съобщи, че общините, които искат да придобият военни имоти на своята територия, могат да ги получат само при категорични доказателства, че терените ще се ползват за публични цели и няма да бъдат преотдавани или продавани. Той прогнозира, че се очаква постепенно увеличение на бюджета за отбрана, като до края на годината той ще нарасне с 2 процента и ще достигне до 77 млн. лв.

Във Велико Търново министърът на отбраната се срещна с областния управител Пенчо Пенчев, кметът на Велико Търново Даниел Панов и ръководството на Националния военен университет „Васил Левски". На срещата се е коментирала възможността Щабът на многонационалните сили на Югоизточна Европа да бъде базиран в НВУ "Васил Левски".

Договорено е Министерството на отбраната да отпусне 50 хилядилева за ремонт на Военния клуб във Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
бастун преди 9 години
българската армия ще получи 15 млн. долара от правителството на САЩ до края на годината, и ние толкова пъти ще си свалим гащите както го правим и до сега съобщи във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев, съобщава БТА.
45
0
 
1
 
! Отговори
Durmush преди 9 години
eha, toa ministar drapnal mnoo hubav kasmet ot banicata taa godina - ciala godina vse shi chaka, shi chaka ...i ministarska zaprala shi harchi, shi harchi...a askera gol, gol, gol, ama na naroda hich ne mu e kef ot artik mnogoto golove v sobstvenata vrata :(
44
0
 
3
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Един кух земеделец в едно кухо правителство.15млн.$ струва яхтата на баш банкера Василев.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
USA NI POROBIXA
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пише си - за инфраструктурни проекти. Не за всичко. И не е казано, че трябва да поемат всички разходи. Просто правят малък подарък. Какво толкова го дъвчете.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за какво ще стигнат тези пари на армията? Смешна работа.
40
0
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Обама пратил по другаря Кон / истинската фамилия на Кери / часовник с кукувица , защото е станало модерно да си викат ку- ку / Путин на Берлускони , тоя на Меркел / . Когато часовника даде двойно / голямо / ку-ку ще пристигне транша с парите !
39
0
 
6
 
! Отговори
ХАСАН преди 9 години
Намерете кредитните милионери , тези които изпразниха толкова много банки и ще има много пари и за армията , за здравеопазването , за учители даже и за пенсионерите с години напред .
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bre i mnogo para be 15 milona az pak se obarkax i si pomislix 15 milada -samo 4e ne sme ykraina ta da ni nalivat pove4ko pari;zamazaxa ni o4i4kite i shte ni komandvat sega.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбирай - чакат едни 15 милиона,за да си ги поделят големите риби :) !
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как така бюджета ще нарастне с 2% и от къде ще дойдат парите.С актуализация най-вероятно.Че нали само преди месец беше приет бюджета за 2015.Отсега е ясно,че приетият бюджет няма да го бъде и ще има актуализация не само за НО но и за МВР,БДЖ,здравеопазване ,пенсионната"реформа"(социалното осигуряване в НОИ или другите пенсионно осигурителни дружества) и какво ли още не.
35
1
 
12
 
! Отговори
варненец преди 9 години
Брех мноу пара ваа ! 15 мил.,колкото едно семейно хотелче тука във Варна ...ахахахаАз викам едни милиарди тука ще се изсипят ,пък то ...
34
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали плачете за силна армия, сега какво? Радарите за ПВО са най-необходимото нещо за една съвременна армия. Предлагам да се закупят от Украйна два комплекса за пасивна локация "Кольчуга". На украинците трябва да се помага.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като равноправни в НАТО трябва да има реципрочност и при действията-американците да могат да правят учения у нас тогава и толкова,когато и колкото българската армия -срещу заплащане от САЩ- прави в САЩ...Те ще ни пазят от руснаците ,а ние ще ги пазим от кубинците!Византийците,турците,германците и руснаците не са имали военни бази у нас-тия наглеци ще идват!Дори маймуните са по-възпитани !!!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI NEKADARNIK I NAKADARNITE VOINIZI CAKAT PARI,NIE ZA TEZI PARI RABOTIME,A NE CAKAMENIAKOI DA NI GI PODARI I NIE DA SI GI SLOGIM V SHVEIZARSKI SMETKI.
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И това ако не е парадокс! Ще настаняват потенциални терористи, маскирани като бежанци в изоставени български военни поделения. По-добре бившите казарми да си останат празни, а бежанците зад оградата! Да си седят в Турция или заминават към страните от Евразия!
30
3
 
21
 
! Отговори
паричен преди 9 години
това са парите от скъпия ток от взетите без пари амер.централи марица 1 и 3,които изпиха кръвта на обикновенния българин.Тези централи са ги строили с парите на моите родители и кой взема парите от скъпия ток,лошите руснаци ли.Това са парите от кредитите,които ще плащаме години наред,господа.
29
19
 
7
 
! Отговори
десен сектор преди 9 години
Лошите Американци пак ще ни помагат,а добрите Руснаци,пак ще ни ограбят
28
6
 
6
 
! Отговори
Мечти без край преди 9 години
Велика българия до кога ще проси пари от Европа и САЩ?Помолете се на Путин и Ердоган за малко безлихвен кредит;)
27
2
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
15 мил долара )) хахаха - дори не могат да сменят гумите на някой военен самолет с тези жалки пари ))