България е най-потърпевша от събитията в Турция

Румен Петков: Това, което става там, е смущаващо!
19 юли 2016 10:22, Анисия Иванова
13
България е най-потърпевша от събитията в Турция
Снимка: БТА

Единственият начин за промяна в политическото устройство са конституционните реформи. Единственият начин за смяна на властта са изборите. Всякакви опити да се използват други инструменти като военна сила и натиск са абсолютно недопустими през XXI век. Видяхме какви последствия претърпя Африка от така наречената Арабска пролет и абсолютното неразумно отношение на Европа и САЩ, а днес сме потърпевши всички."

Така заместник-председателят на АБВ и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR събитията Турция.

По думите му ескалирането на напрежението в Турция, чистките, арестите, бруталната разправа с толкова много хора без съд и присъда - най-малкото смущават и така не се прави.

"Няма как за 2 часа да констатираш, че 3000 магистрати едва ли не са планирали, според посланика на Турция, преврат с участие на военните", смята Петков.

Част от европейските ръководители, които вървят след събитията, настояваха за Турция да се направи сериозен компромис за членството й в ЕС, припомни Петков. Според него има един процес, който показва неспособност на европейските институции да анализират определени тенденции, да правят обективен анализ и оценка. Петков даде за пример отношението към медиите в Турция, към определени опоненти, свалянето на имунитети, гражданските протести.

България е най-потърпевша от нестабилността в Турция, посочи Петков. По думите му страната ни е неспособна да приеме огромен бежански поток и затова трябва да гарантира границата си и тази на ЕС.

"Съвсем уместно се поставя на първо място въпросът с бежанците и способността да гарантираме нашата сигурност. Няма как да не възникне въпросът "Колко години ни трябват да направим ограда, която Унгария направи за няколко месеца?" Колко години ще трябват да се приключи този въпрос и да отпадне това напрежение, което го има в Гранична полиция и другите правоохранителни органи", заяви Петков.

Според него българското общество не е обективно запознато дали има посегателства върху тази ограда и какъв е цялостният проблем. По думите му остава впечатлението, че с тази ограда се вършат нередни неща, а Парламентът на няколко пъти облекчи процедурите за изграждането на оградата, от което нищо не последва - това е или неспособност на МВР да изгради оградата, или нежелание, или участие в схеми против националния интерес.

Няма как да не ни безпокоят и сигналите за канали по границата, добави Петков. По думите му изключително важен въпрос е превенцията, а тя трябва да бъде концентрирана в разузнаването и в оценката на риска от засилване на бежанската вълна.

"Антитерористичният закон в тази ситуация, според мен ще бъде подкрепен без уговорки, въпреки че вътре в текстовете има много проблеми. Заложени са мерки, които имат откровено репресивен характер. Той ще бъде подкрепен, защото този, който не го направи, ще бъде сочен като човек, който пречи на България да създаде правната си уредба за борба с тероризма, което не е така", коментира още Петков.

Според него чрез антитерористичният закон се създават едни условия за разчистване на политически и бизнес неудобни лица. Петков определи като добро решение изслушването на спецслужбите днес.

Запитан дали БСП и АБВ ще тръгнат заедно към Дондуков 2, Петков отговори с "фалстарт".

"Не разбираме БСП. От 2 години настояваме да проведем среща за политики, да уточним точни политически параметри и ангажименти. По различни причини тя не се състоя. Какъв е проблемът? БСП очевидно бави президентската си кампания, но по този начин бави кампанията на цялата левица", посочи Петков.

"С цената на много скърцане със зъби ние от АБВ ще изчакаме и процесът на номинации в БСП, защото ако търсиш печеливша кандидатура, подходът е по-различен. БСП влезе в схемата на ГЕРБ", добави Петков.

Румен Петков коментира и темата за АЕЦ "Белене". Според него по-добрият вариант е строеж на Централата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е Запада да подкрепи "умерената" опозиция в Турция? В Сирия веднага довтасаха, но тука чакаха и си мълчаха като пу.... Жалко, че не успя преврата. Сега ще гледаме празноглавци в джамии.
10
3
 
1
 
! Отговори
немо преди 7 години
Както се казва : едно напред и две назад. Каква АЕЦ? Тоя башмафиот в кой век живее?
9
4
 
1
 
! Отговори
фенка преди 7 години
А Румен Петков га яди кифтетата ни рива, сега риве.
8
1
 
9
 
! Отговори
запознат преди 7 години
А мъжете, които изграждат оградата, ги третират почти като бели роби. Плащат им по 25 лв. на ден, в студ и пек и не им се плащат никакви осигуровки, нито имат трудови договори. Е, най-вероятно има и изключения, но алчните собственици на фирмите изпълнители си мислят само как да се нагушат от държавната поръчка. А после защо става бавно - ами гладна мечка хоро не играе. Хубава работа, ама българска.
7
12
 
2
 
! Отговори
Стейси преди 7 години
Сърдете се на Русия г-н Петков , докато Русия поддържа политиката на Сирийския президент бежанци и атентати ще има навскаде, а що се отнася до България горките хорица! Толкова са теглили и пак ще теглят заради такива като вас, които само вятър на устата си правят без никакви действия!
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една анкета за интелигентността на форумците:- уважавам лицето Петков, мисля, че беше добър министър и добро ченге+ Петков е вреден, корумпиран, крадлив комундер, който е нанесал огромни вреди на страната ни и е част от една изключително вредна руска партия
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият свят върви към възобновяеми енерг. източници, само нашите комунисти бленуват ядрени реактори.И после що сме все последни.
4
3
 
4
 
! Отговори
vb преди 7 години
...България е най-потърпевша от нестабилността в Турция...НЕ, НЕ Е ВЯРНО!!!СПЕКУЛАЦИИ!!!
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя още ли жив бе.Егати паразита гаден ненаситен.То не бяха братя Галеви, то не бяха мафиоти, то не беше уриниране във фонтани.АМАН!
2
9
 
5
 
! Отговори
Hmf преди 7 години
Който в наши дни предлага строеж на атомна централа вместо солар и вятърни е за затвора с обвинение за престъпление към човечеството.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Румен Петков коментира и темата за АЕЦ "Белене". Според него по-добрият вариант е строеж на Централата."Няма проблем, другарю Петков, но вие вече бяхте на власт ЗАЩО НЕ Я ПОСТРОИХТЕ?