Станишев за рокадата за ООН: Абсурдно и грозно!

Лидерът на ПЕС смята, че решението обслужва чужди интереси
22
Станишев за рокадата за ООН: Абсурдно и грозно!
Снимка: ПЕС

Ходът с новата кандидатура за ООН вероятно обслужва чужди интереси, смята лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Абсурдно по същество, грозно по начина, по който се взе, и крайно рисково за България решение от гледна точка на това какво искаме да постигнем в тази надпревара". Така Станишев коментира пред журналисти в Брюксел решението на българското правителство за смяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева.

Още по темата

"За съжаление, за мен това не е изненада. От самото начало подкрепата за Ирина Бокова от правителството и президентската институция куца, а явно някои са работили и директно срещу нашия кандидат, постоянно подкопавайки авторитета и шансовете й", коментира президентът на ПЕС.

По думите му, България изглежда като страна, която не знае какво иска, а преди решаващата фаза на състезанието, която ще бъде през октомври, никоя страна не сменя кандидата си. 

Той заяви, че намесването на европейски институции, политически семейства, коментари на депутати и т.н. нямат никакво отношение към крайния резултат и не са нищо повече от опит за размиване на отговорността, тъй като състезанието е между държави, с ключова роля на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН.

Станишев е на мнение, че издигането на нова кандидатура не увеличава шансовете на България в надпреварата, а до този момент правителството е създало такава каша, която подкопава и двете кандидатури. Той посочи, че в сложната система на ООН се отчитат и редица регионални баланси, и посочи: "Ако г-жа Бокова не бъде избрана за генерален секретар на ООН, тя остава генерален директор на ЮНЕСКО. При такъв сценарий е малко вероятно два ключови поста в ООН да отидат при една държава".

"В този смисъл е много вероятно новата кандидатура да обслужва нечий чужд интерес. Не знам чий е този интерес, но не е на България. За съжаление правителството се показва податливо на външни влияния и вътрешни, непублични такива. Но трябва да е ясно, че политическата отговорност за това се носи еднозначно от българските институции и управляващата партия. Това ще бъде тежък провал на правителството във всяко отношение и срам за България. С влизането си в тази "игра", г-жа Георгиева също поема част от тази отговорност", завърши Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Станишева, моля вземете отношение по грабежа наречен "АЕЦ Белене"
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да направим престъпника Станишев румънски гражданин за да полежи поне 30 години на топло!
16
6
 
6
 
! Отговори
монархия на пролетар преди 7 години
Като погледнеш Бокова и Станишев лика прилика... Ако не е бил тате да постели кариера на синът си(дъщерята) нямаше сега да се правят на демократични социалисти и да шетат по загнилия запад.....Димитър Яков Станишев е български комунистически деец, участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война, историк, политик, дипломат, народен представител. Член и секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на партията. Баща е на Сергей Станишев.През юли 1992 г. главният прокурор Иван Татарчев повдига обвинен
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма печеливш ход за България след тази грозна изцепка с издигането и на Кристалина Георгиева. Сега каквото и да стане България губи, а и вече загуби много - никой вече няма да ни взема насериозно.
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Станишев никога неможе да е прав ..той няма толкова акъл !!! Сред Героги Димитров и Тород Живков това е 3тия най - голям национален предател и вместо да е в ЕС трябва да е зад решетките за национално предателство !
13
9
 
11
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Скоро и Станишев ще бъде изритан от топлото местенце в ПАСЕ. Идва края на пасенето на русокомунистите по номенклатурните ливадки на високи клатиняшки постове по света и у нас...
12
10
 
15
 
! Отговори
сега преди 7 години
Станишев връщай се в София и се изправи пред Съда , за огромните вреди на България от Южен поток, Белене и реакгорите и чудовищните заменки на земи !!!!! Така ще получиш по малка присъда, иначе с теб и другите авери Първанов и Овчаров ще се заеме Военния съд и всичко ще е двойно !!!!!!!! Не се съмнявайте , в Румъния го направиха , сега иде ред на нашите комунисти - престъпници !!!!!!
11
1
 
4
 
! Отговори
Formaldehid преди 7 години
:-):-):-)i Stanishev obestavashe, che niama da stava eurodeputat...:-):-):-):-)
10
4
 
8
 
! Отговори
Хамстерът преди 7 години
Другари слушайте какво приказвам и не се озъртайте какво правя аз или кака ви Моника. От Брюксел тук всичко изглежда добре, вие се опраяйте там в БГ, да не дойда пак да ви оправя.
9
5
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Станишев е прав за смяната на Бокова,подкрепям го.Вече и на...пеленачетата стана ясно,че Бочко Банкянски...обслужва чужди интереси.Този ако му нареди сега дойчгрозмутер,или блякфатър,веднага ще замени и Кристалина,да речем с кака Цецка,макар че я гласи за...прецедент,като ценен...капитал на ГРЕБ.
8
6
 
9
 
! Отговори
Напред и нагоре преди 7 години
Хора дайте да изберем Съсело за председател на ООН-то. Той пак ще ни оправи. А като стане началник на такава голяма организация може и още два атомни реактора да ни поръча - да има да си плащаме ние Българите до 2100 год.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсурдно и грозно е да поръчаш два реактора и после да избягаш
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз кой беше?
5
4
 
20
 
! Отговори
Художник преди 7 години
Един бивш комунист(Бойко) сменя една бивша комунистка( Бокова) с друга бивша комунистка(Кристалина). От което ще спечели виден бивш комунист и досегашен председател на КОМИНТЕРНА (Гутиереш).Ха да видим кай ще е по- по- най-комунист сега?
4
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко грозно, другарю Станишев -- като вашето бягство от българския политически живот за сметка на тлъста заплата в ЕС? Хайде да не почваме с критикити, че на вашето управление още му плащаме сметките
3
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да не харесва човек Кристалина Георгиева след като всички мишоци в България и само те, дружно реват срещу нейната кандидатура!
2
10
 
3
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 7 години
И аз го харезвам
1
20
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да не харесвате Станишев, но в случая е напълно прав!