СЕТА за българите: Кон за кокошка или безвизова Канада?

Опозиция и управляващи се обвиняваха в НС във взаимни манипулации
113
СЕТА за българите: Кон за кокошка или безвизова Канада?
Снимка: Dnes.bg

Споразумението между ЕС и Канада за търговия и инвестиции СЕТА скара управляващи и опозиция в парламента. БСП упрекнаха властта в национална предателство, а от дясно отговориха с обвинението "популизъм и манипулации".

Още по темата

Джема Гразданова от ГЕРБ, която оглавява комисията по външна политика в НС, дори набеди депутатите от левицата, че се опитват да диктуват дневния ред на управлението, но не си дават сметка, че не са в позиция да го правят.

"Когато спечелите изборите и формирате управление, тогава можете да си го позволите. Досега информация от изпълнителната власт не е поискана от депутати от опозицията, а такава не е отказвана и няма и да бъде отказвана и за в бъдеще", скочи тя.

Така след три часа обвинения в крайна сметка мнозинството отхвърли искането на социалистите правителството да направи анализ за резултатите от споразумението на ЕС с Канада за страната ни, както и да съгласува позицията си с парламента.

Официалното подписване на споразумението, което сваля 98 на сто от митата от първия ден на влизането си в сила, е насрочено за след седмица. Това трябва да стане на среща на върха ЕС-Канада, за която канадският премиер Джъстин Трюдо се очаква да пристигне в Брюксел.

Соцлидерката на БСП Корнелия Нинова беше категорична, че това споразумение е "кон за кокошка".

"Досега сме чули само едно нещо като полза за страната ни -  че ще паднат визите за Канада, но това е много ниска цена за националното предателство, защото посещенията на българите в Канада са под половин процент от всички пътувания зад граница", мотивира се тя.

Рискът обаче е в това, че с подписването на споразумението България се съгласява да попадне под ударите на паралелна съдена система за арбитраж, която е над националната юрисдикция, но от нея могат да се ползват само чуждите инвеститори, а съдиите не се назначават публично, а са зависими от корпорациите, смята тя.

"Веднъж либерализиран по този начин пазарът на дадена услуга не може да се върне под регулация на държавата, примерно Столична община, ако иска да си направи фирма за почистване, което в момента е дадено на концесия и  това споразумение влезе в сила, няма как да има общинска фирма и то за вечни времена, защото споразумението няма срок“, каза още Нинова.

Тя припомни, че в момента Канада съди ЕС, и нас в това число, заради въведената забрана за производство на ГМО храни и използването на хормони при отглеждането на животни. В споразумението пък имало защитна клауза само за канадските селскостопански стоки и нито една за българските.

"Квотата за внос на месо и мляко от Канада се увеличава до степен, която надхвърля консумацията им в цялата страна, те ни купуват, за да си внасят евтините генномодифицирани стоки. Така че като махнеш визите на 100 българи,ще продадеш цялата си икономика“, продължи да критикува лидерката на БСП.

От "Атака" застанаха плътно зад предложението на БСП като подкрепиха мотивите на Нинова за рисковете пред икономиката ни. "Визите са сиренето в капана на мишките", коментира Магдалена Ташева. Според нея СЕТА е опит на западните корпорации, регистрирани в Канада, да наложат мракобесниците си клаузи и да могат да съдят държавата с претенции за печалби.

Социалистът Румен Гечев посочи, че европейските селскостопански производители ще станат напълно зависими от американските. Той се аргументира с факта, че семената от ГМО културите не могат да се използват, така че всяка години нашите производители ще трябва да внасят посеви.

От ДПС не се обявиха против СЕТА, но пък признаха, че са недоволни от мълчанието на кабинета по въпроса.

"Споразумените не е лошо, то ще има по-скоро положителен ефект върху българската икономика, за нас обаче е загадка защо правителството не направи един изпреварващ ход да направи анализ, защо управляващите не обясниха какво точно предвижда СЕТА, а допусна да се създаде хаос и да се леят неистини“, коментира Станислав Анастасов.

Без да навлиза в детайли по СЕТА реформаторът Антони Тренчев обвини опозицията в "безкрайни манипулации и популизъм" и "30 години ни плашите с лошите американци, плашите ни с ГМО".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: нспарламентСЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
До Хм Обаче сега ултавиолетовата радиация е най-силна точно там !
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако визите за Канада наистина паднат, границите на България ще бъдат стените на жълтата сграда на паветата, а 240-те граждани вътре ще си говорят със...стените! Това заслужава тази ***, която се разпорежда с вашите животи и съдби!
84
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ревете срещу ГМО а се наливате с менте спирт и кренвирши от ???.Приоритети.Не ви е за ГМО-та и глупости. Страх ви е че още хора ще избягат от затвора и само вие ще останете.
83
3
 
11
 
! Отговори
байчо преди 7 години
седнали кравите и листата кленови и си говорят , за България всичко най -хубаво да превозим ,развалена царевица и от нея и *** на ски ще произведем ,да пият и ядат "братята " ,да им помогнем да се справят с безработицата ,как ще стане ,ами както българските животинки дето ядоха от нашата царевица и измряха...,в замяна ще им обещаем визи,които и така няма да ги ползват ,тия техните управници отдавна сме ги купили ,така ,че да започваме да ги прочистваме !
82
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Хм(94)За такива като тебе има още по-добра дестинация - Антарктида - където радияция юе липсва напълно.
81
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една каруца селяни тръгнали да реват срещу СЕТА. Нито знаят какво е това, нито са чели договора но ореваха орталъка.
80
1
 
16
 
! Отговори
художника преди 7 години
До Анонимен 80Няма да ходя до Канада, но ям по три пъти на ден. Какво ли да избера?----------------------------------------А бе много ядеш бе пич. С ГМО-то ще ядеш по ЕДИН път на ден, а останалите пари ще пестиш и ще станеш богат, като Канадците. Ей така се забогатява, от закуските и обедите. Сега разбра ли, как мислят за нас "СКЪПИТЕ" ни държавници???
79
2
 
19
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Канада вече не е това,което беше!Не си струва "да продадеш и последната си риза за билет до Монреал и виза",както се пееше навремето!Има много по-добра дестинация и то в Южното полукълбо-Австралия!Трудно е,но постижимо!Защо в Южното полукълбо ли?Ами там радиацията ще е най-малка ако стане нещо!Иначе Канада, САЩ и Русия са задължителни участници във войната,а страните от ЕС членуващи в НАТО-много вероятни.
78
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те поГЕРБаха България
77
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
колко предатели и продажници са тези Гербери ,,само $$$ ги интересува и да продават душите на хората
76
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой обаче е конят, кой кокошката??? Заради едни пикливи визи да продадем националните си интереси и суверенитет.Запознайте се с условията, четете, а не се дръжте като *диоти!!! Печелиш едно, губиш десет! Това ли е изгодата? Просветете се първо!!!
75
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като избяга хора за Канада, БСП-то няма да има на кой да вдигат данъците ;)
74
1
 
23
 
! Отговори
ГД преди 7 години
ГРОБарите предават България и нас обикновените хора всеки ден, всеки час. До 2 години ще ни залеят с ГМО.та и други *** и могат и да ни съдят до гроб ако се противиме.Соро.соидното *** взима взима зелени пари за да бичи клевети и спам по форумите, едни и същи *** реплики се въртят по цял ден под различни статии във форума. Скоро пак ще има "бой последен е този" .
73
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги за бедна и не много индустриализирана страна достъпът до голям пазар влияе благотворно. Изобщо не ме ***, че някоя дребна фирмичка с протекции от местния феодал ще фалира. На нейно място ще дойде друга която се е доказала и ще ми предложи стоки и услуги на световно ниво. Треперете феодали, СЕТА ще се приеме и край на дерибейството. Сбогом руски диктат.
72
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Властта е пълна с предатели, следвани послушно от безпросветни пудели! Не може дребни, временни партийки да ни обясняват, че понеже не сме на власт, те могат да правят всичко! та нали утре няма да ви има, но децата ви ще понасят наравно с всички последиците от това споразумение, от което НЕ МОЖЕМ да се отпишем! То е колективно, за целия ЕС и няма връщане назад! Господи, опази ни от тези!!! До последния си ден ще ни вкарват в проблеми! Запомнете ги и съдете!
71
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, ако вместо СЕТА беше с Брикс, да смучем на корем руска водка, бразилски банани и да люскаме до пръсване китайски ориз щеше да е добре. Най-качествените стоки са руските с най-висок контрол. Т'ва лади, москвичи, електрони, е синоним на хайтек продукти. Жалко, че не всеки може да си ги позволи.
70
2
 
13
 
! Отговори
фактът преди 7 години
Искат да ни набутат ГМО ,КОЕТО ЕС ПРЕДВАРИТЕЛНО ЩЕ ЗАПЛАТИ НА САЩ.Взел не взел , платил си си .
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Гоце на какво мнение е ?
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да ходя до Канада, но ям по три пъти на ден. Какво ли да избера?
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде, първо СЕТА а после и ТТПИ. Приемем ли ги и край на надеждите за влияние на Русия.