Чиста мажоритарна система у нас? Неприемливо!

Според бивш конституционен съдия така ще доминират олигарсите
15 ное 2016 09:14,
41
Чиста мажоритарна система у нас? Неприемливо!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Това, което се предлага като чиста мажоритарна система за България, е неприемливо. Това би довело до засилване на местни олигархични кръгове, които ще доминират. Така коментира идеята за мажоритарната система у нас бившият конституционен съдия Блaговест Пунев пред Bulgaria ON AIR.

Според него оставката на правителството създава конституционна криза в страната. "Има такава криза, защото министър-председателят е подал оставка на правителството. В случая намира приложение чл. 111 ал. 1 от Конституципта, която има предвид оставката като основание за прекратяване на правомощията на Министерския съвет", коментира той.

Пунев изключи хипотезата за отмяна на оставката, защото това не би се случило без участието на управляващата партия, а и подобен ход би имал големи поражения върху имиджа на досегашното правителство.

"Другата възможност е да се приложи онази стратегия, която беше приложена и при падането на правителството на Жан Виденов, когато президентът Жельо Желев даде на правителството да остане в оставка, като проучвателният мандат беше запазен за новия президент", посочи още Пунев.

По думите му свикване на Велико Народно събрание до встъпването на ген. Румен Радев в длъжност също е изключено, защото за това се изисква внасяне на законопроект и след това обсъждане му не по-рано от два и не по-късно от пет месеца от неговото внасяне.

"Ако всичко се развива нормално, най-късно на 22 януари, когато новият държавен глава заеме своя пост, той ще разпусне парламента", добави още бившият конституционен съдия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
! преди 7 години
Мажоритарния вот е огледало на нацията - всичките 240 (надявам се 120 поне да станат) ще си избираме НИЕ! Ако е като в САЩ, ако кандидат подкрепен от съответния регион, се "оака" - импийчмант и го сменяме с друг. Тези хора трябва да разберат най-накрая че властта трябва да е в нас! Кандидата трябва да разбере че му е гласувано доверие, че му е дадена власт, която може да му я отнемЕМ. Ще разберат по трудния начин!
39
0
 
1
 
! Отговори
Laso преди 7 години
Majoritarni kmetove i majoritarni obstinski nezavisimi savetnici i silni stabilni nezavisimi ikonomicheski regioni!Centralna administracia pochni ne e nujna. Samo pohodna! :-)* Obstinskite savetnici da imat nacionalni sabrania po 1 pat v godinata po nationalni vaprosi na razlichni naseleni mesta v rbg. :-)Niama cialata Bulgaria da raboti samo za Sofia. Tova e minalo! Gitti bitti! :-)Sledvasto sabranie v Harmanli. :-)
38
0
 
1
 
! Отговори
Klivreme преди 7 години
Po-malkoto e poveche.Po-malko deputati, po-lesno i po-barzo izhvarliane i izmitane, ako ne si slushat vnimatelno bg narod suverena! :-)
37
0
 
5
 
! Отговори
0.2 преди 7 години
за 10 депутата - ~7 милионаза 5 милиона повечето лидери ще си продадат цялата листамесни дерибей, олигарси и т.н. има и сега - ще има и в следващите парламенти, докато не оправим още доста неща!Но важното за мен тук е - не умувай кое е добро, а СЛУЖИ НА НАРОДНАТА ВОЛЯ!
36
0
 
1
 
! Отговори
. преди 7 години
Как и да го въртите, в М2 има голям смисъл в сегашната ни ситуация - кат се реформира съдебната система може да гласуваме пак да се смени с по-добра, но от изибрателната система, която се ползва в БГ, по-лоша трудно ще намерите - по малко от 10 държави в света са с такава система, като най-добрите примери са Португалия и Испания, които знаме как се развиват в последните 20 години.Сега си купуваш лидер на партия и си редиш листа, а иначе трябва да купуваш всичко по отделно - мин ~700000лв на деп
35
2
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
не само за тоталитарна система ,но и за планова.сегашните проблеми на света могат да се решат само със премахване на наложения от сащ и компания англосаксонски ред който им дава възможност да ограбват света. пример китай който много удачно се разправя със американските мераци
34
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
Аз го разбирам това за кметовете, ама така като слушам, май не сме за мажоритарна, а за тоталитарна система. Как ще се решат проблемите в малките градове? Независимо от изборната система, там пак ще си ги има местните тарикати?
33
0
 
10
 
! Отговори
PD преди 7 години
Безсрамна е самочутвиео на служители на суверена, да обясняват кое е приемливо и кое не, още повече при наличие на ясна воля. Същите тези конституционни съдии, на няколко пъти показиха конституцията в услуга на задкулисни пртийни интереси. Може би наистина е време за велико народно събрание и пряк избор на съдиите пазители на основния закон.
32
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Кметове са в пъти по-качествени от депутатите и с повече самочувствие. Кметските избори се манипулират от централната власт по метода нашите са кадърни и честни за това им даваме пари - чуждите са мошенници и *** за това пари от еврофондовете и републиканския бюджет не им дава.
31
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Добри или лоши мажоритарните народни представители са избран от хората- колкото сме умни толкова сега в момента като реално ни ги назначават "по умните от нас" партиини лидери депутатите ни свестни ли са. Лъчо Мозъка, Владо Кузов, Баракова и пр.
30
2
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 7 години
Кметовете се избират от местните тарикати или както им се вика бизнесмени,а ти им викаш олигарси.В тях са парите ,при тях работят хората и от тях зависи за кой ще има или няма хляб или дърва.Ти да не мислиш ,че България е само София.Май и представа си нямаш какво е положението в малки градове и по селата
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, ти не го ли знаеше?
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е разликата между мажоритарната система в два тура и кметските избори? :) Т.е. тези хора ни казват, че кметовете ни са избрани от олигархията, така ли?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сминдух енд чесънНе е в това проблема. Бай Иван ние си го знаем - става. Ама само в нашия блок го знаем. Във вашия блок сигурно умна и честна е леля Миче. Ама ние сме за бай Иван.
26
5
 
4
 
! Отговори
До сминдух енд чесън преди 7 години
Никой не го е страх от умните и честните хора.Проблема е ,че те няма как да спечелят .Я виж колко гласа спечели на тези избори Велизар Енчев въпреки ,че според мен е умен и честен човек.Така ще стане и при едни мажоритарни избори-за втория тур навсякъде ще се класират само кандидати на ГЕРБ и БСП ,а в облаастите с турскоговорящите ще са само на ДПС
25
0
 
3
 
! Отговори
nas преди 7 години
а сега кой доминира ??????
24
10
 
5
 
! Отговори
Мажоритарни мунчовци преди 7 години
Умните, хубавите, интелигентните, успелите софиянци чрез блестящия мажоритарен вот избираха все личности - Желю Философина, Пешо Тигъра, най-честния човек Софиянски, Боко Тиквата и пр. тарикати, да хванеш единия, та да удариш другия.Простият народ само голяма беда ще го накара да размърда мозъчето - както при националните катастрофи, благодарение на които дойде 9 септември и народната власт. Макар и само 45 години, България бе в непрекъснат възход. Сега лапайте бананите и не мъркайте!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам подкрепата за мажоритарен кандидат задължително да се изразява чрез парично дарение за неговата избирателна кампания. Едни 4-500 лева ще са достатъчни. Така партиите ще се пукнат от към гърба - и без тях вече ще може. Подкрепяш мажоритарно, но и материално, не само с думи.
22
2
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Значи ви е страх от бай Иван от петия етаж защото е умен и честен?
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"С мажоритарни избори стават важни не "лидерите" на партиите а кандидатите които издигат" - глупости на търкалета. Ако Радев не бе издигнат от БСП, нямаше да събере и 1%. При мажоритарен вот ГЕРБ щеше да има абсолютно мнозинство, друг е въпросът за чий му е, след като Б.Б не може купа сено на две да раздели. Да, притискат го кукловодите му, но той не е малък да разбере, че ще опере яко пешкира ако не си плюе на петите. Да не говорим, че с антируските му безмислени ходове е абсолютен пътник.