Кабинетът даде 10 млн., вдига заплатите в затворите

За сефте били купени металотърсачи навсякъде в занданите
18
Кабинетът даде 10 млн., вдига заплатите в затворите
Снимка: БТА

Правителството в оставка одобри отпускането на 10 млн. лева за повишаване на заплатите на служителите в затворите.

"Многократно сме съдени за условията в затворите, а служителите там работят при тежки условия, имаше и диспропорция в заплатите в сравнение с други структури", разясни премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че на Министерството на правосъдието и на синдикатите е било обещано отпускането на средства, ако приходите в бюджета устойчиво нарастват.

Правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че системата е недофинансирана отдавна и над 7 години не са увеличавани заплатите на служителите там. Това е довело до напускане на голям брой надзиратели и въпреки многото конкурси свободните бройки не се заемат.

Захариева посочи още, че пълният състав по охрана в местата за лишаване от свобода е свързан и със сигурността. Отпуснатите пари пък ще позволят заплатите в затворите да се доближат до тези в останалите структури в системата за сигурност. Правосъдният министър подчерта, че решението не е предизборно, а от август миналата година.

По думите й за първи път през 2016 г. са закупени металотърсачи навсякъде в затворите.

Най-често в затвора в Белене пък лишените от свобода ползвали неправомерно мобилни телефони и там ще бъде внедрена система за заглушаването на устройствата. В затворите текат и ремонти, защото България плаща обезщетения за лошите условия, присъдени от съда, напомни правосъдният министър.

След като Министерският съвет гласува парите, Гергана Георгиева, главен директор на ГД "Изпълнение на наказанията", връчи плакети в знак на благодарност на премиера и на министъра.

"Горанов ще каже, че скъпо ни излизат тези плакети", пошегува се Борисов и допълни, че важното е хората да са доволни и да си вършат работата съвестно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ КУПУВА ГЛАСОВЕ
13
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 7 години
Пред избори винаги дигат нечий заплати за да печелят гласови и после ,о-ле-ле...
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тия докога ще раздават пари на поразия.Днес щели да одобрят още един милиард за саниране.С вълшебна пръчка от джоба ли ги вадят?Нали уж нямаха пари за пенсии и заплати?Да се измитат по-бързо,ако вече не са фалирали държавата.Скоро ще се разбере.
11
2
 
5
 
! Отговори
Реална журналистика преди 7 години
Правилното заглавие беше:"Организираната престъпна група за ограбване на българите, наречена правителство, раздаде още 10 милиона от нашите пари за увеличаване заплатите на част от гавазите, които пазят властта и"
10
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 години
По закон затворниците са задължени да приемат предложена работа. Друг е въпросът, че освен общежитията открит тип има малко възможности за работа - цеховете на територията на затворите и затворническите общежития закрит тип са с ограничен капацитет, външни охраняеми работни обекти почти няма, тъй като на фирмите не е изгодно да плащат разходите по осигуряване на лицензирана въоръжена охрана. Единствено в открития тип общежития има сравнително висока заетост.
9
0
 
11
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
Навярно си създават по добри условия във връзка с предстоящото опандизване на отделни министри и такива от по високите етажи на властта.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждан как държавата затъна с още 16 милиярда лева дългове, бойко като запоследно харчи много.
7
0
 
6
 
! Отговори
работна сиганка преди 7 години
До Анонимен 6Не било правилно затворниците да се използват за работна сила. Било вид робство. Затворниците не бива да се обиждат, те трябва да живеят на топло, да се хранят с добра храна. Да се обгрижват. Така е. А пенсионерите и безработните кучета ги яли.
6
2
 
7
 
! Отговори
гага преди 7 години
До последно големи *** от Герб!!!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а защо не се правят ремонти в затворите? според мен там има работна ръка която така и така нищо не прави.навремето същите строиха сгради, сега са на пълен пансион.
4
1
 
20
 
! Отговори
SeveN преди 7 години
Интересното е, че две години не се сетиха, а сега два месеца преди изборите, които те предизвикаха без никой да им искал оставката се сещат. Много личи да го ееа. За толкова балами ли мислят и служителите там и нас обиновените хора.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На изпроводяк се дават за какво ли не пари. До сега хората пак така са работили а кой се сети за тях?И тази дашност няма да помогне!!!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сефте?!!За ваше сведение, подобни думи само до преди няколко години не се употребяваха дори при среща между по-малко познати, да не говорим за по официални събития.Журналисти.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отсега си оправят положението в бъдеще. Дано ползват благата дълги години.