БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?

Борисов – най-харесван за премиер, управлението му с ПФ одобрявано
204
БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес 29,7% от избирателите биха дали глас за ГЕРБ, а 28,7 на сто за БСП, сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Още по темата

Данните засега сочат, че в следващия парламент ще влязат пет сигурни партии.

Привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да отидат до урните на 26 март.

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата освен ГЕРБ и  БСП са и Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки "Воля".

Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент.

31% от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

Почти 10% от запитаните декларират, че ще подкрепят Обединени патриоти, а 9 на сто – ДПС.

Проучването отчита ръст на подкрепата за формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5% от заявилите, че ще гласуват.

Засега под чертата от 4% за влизане в парламента остават Реформаторския блок с 3,4% подкрепа, "Да, България" с 2,3%, "Нова република" и АБВ с по 2%.

По време на провеждането на проучването АБВ и "Движение 21" подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи, уточняват авторите на проучването.

Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство".

Сред основните политически лидери българите считат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).
Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

За избирателите най-приемлива би била коалиция между  ГЕРБ и Обединени патриоти, която да поеме управлението на страната на изборите.

Като добър вариант се приема и коалиция между ГЕРБ, Патриотите и с партията на Веселин Марешки "Воля".

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, Патриотите и Марешки.

61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са.

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36% са песимистите.

Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 години се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 години
Пълна лъжа е ,че тиквата бил най-харесван за премиер.
160
9
 
3
 
! Отговори
сравнение преди 7 години
Опасността не идва от Борисов,а от Нинова.Тя премахна опонентите си и се обгради с удобни и послушни за нея съпартийци.При положение,че и президентът е от БСП след няма и два месеца ще видите какво ни чака.Че ще отворят Белене-ще отворят,но не централата,а лагера.Ако народът ни не се осъзнае и гласува за други партии помнете ми думата,че това ще ни е краят!
159
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се,че БСП ще победи.Крадливите гербери окрадоха държавата и ни доведоха до просешка тояга.Не искаме още веднъж от същото.
158
6
 
6
 
! Отговори
Отговор ! преди 7 години
Народа ни е толкова пр.ост ,че ходи да бачка за 500-600 лв вие се чудите кой ще гласува за Бсп...същите тези профани с мижави заплати и пенсии . Заслужават си съдбата мизерна.
157
4
 
7
 
! Отговори
Формулата на успеха преди 7 години
Дпс ще победи със златния пръст пак до тях опираме . Дпс + Бсп = нова Ктб + спрени еврофондове= беден народ
156
4
 
15
 
! Отговори
77 преди 7 години
Какво проучване Бойко премиер......има ли нормален човек да го желае...
155
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой харесва Борисов за премиер?Я социолозите да почетат малко във форумите и да се насладят на народната "любов" към ББ и тогава да го баламосват,че ще спечели.
154
4
 
8
 
! Отговори
БСП или ГЕРБ ? преди 7 години
Ако това е дилемата България няма шанс!
153
0
 
8
 
! Отговори
До 178 преди 7 години
Щом си турчин и Турция ти е толкова мила,марш в анадола,нямаш работа ту.Ние сме християнска и европейска държава и *** не ни трябват.
152
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ-пребоядисани комунисти.Но вълка козината си мени,но нрава-не.
151
10
 
7
 
! Отговори
цайтнот преди 7 години
До АнонименБСП=политбюро на ЦК на БКП. Гласувай за тях,тъкмо ще изкефиш патериците от ДСБ. Това е партийна повеля! НЕ РАЗСУЖДАЙ!!!
150
5
 
13
 
! Отговори
Крали Марко преди 7 години
Тиквата и Кукунева се изпокараха, кой е винивен за поредното спиране на еврофондовете поради ГЕРБерастка некадърност... Беше като разправия между Али Баба и Главния разбойник - това е предишното правителство - КРАДЦИ НА ЕДРО.
149
4
 
13
 
! Отговори
До 174 преди 7 години
Ти дори не можеш да напишеш правилно абревиатурата на любимата ти партия,но си сигурен,че ще спечели.Това единствено показва какъв е интелектуалния потенциал на поддръжниците на ГЕРБ.
148
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социолозите пак захлебиха.Тотално се провалиха на президентския вот,но пак са се напънали да познават.И не могат да разберат,че хората понякога ги лъжат и така се изкривява допитването.Но щом са решили да правят услуга на тая или оная партия,щом им плащат нека се излагат.
147
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори да докараме гърците и румънците тук, а ние заспим яко, Герп пак ще е първа сила!
146
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Бсп пак дойдат на власт, значи този народ си заслужава съдбата напълно.. При 96-97, когато ходихме с купони за хляб, щото при БСП държавата фалира, кредитните милионери, обръча от фирми на Доган, заменките 1 декар сметище за декар София град, при фалиране на КТБ в демократична България част от Е С, и пак да гласуваш за тея, значи няма надежда.
145
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква коалиция с Марешки и ПФ, след като Марешки и патриотите не се понасят взаимно.
144
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Москва предпочитат Бойко пред Корнелия. Ясно кой е слуга на Кремал. Решетников се постара да дискредитира Нинова, а не Бацо.
143
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не е заебал. Това е демокрая и право на управление и вот.БСП винаги ги сваляме с бой и камъни. Европейска България и западни партньори !
142
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най желан за премиер бил Тиквар Тиквар, който втори път заеба държавата насред блатото заради собственото си его и че Радев го унищожил на президентските избори. Или лъжат, или тоз народ е повреден до стокхолмски синдром, или е *** както трябва, или всичко заедно. Седмица преди вота ще видите как разликата от 1 % ще стане по различна.