Безотчетни пари: Не депутат, консултант да си!

Колко пари и за какво е изразходил всеки депутат?
14 авг 2017 08:00,
12
Безотчетни пари: Не депутат, консултант да си!
Снимка: архив, Булфото

Депутатите от 44-тия парламент са отчели, че са направили допълнителни разходи в размер на 2 180 000 лв., които са поети от бюджета на Народното събрание, пише "Сега".

Сумата е с над милион и двеста хиляди лева, или с около 120%, по-голяма в сравнение с изхарчените допълнителни средства през първата сесия на предишния парламент през 2014 г.. Разплатените средства тогава са били 956 202 лв.

Съгласно правилника на Народното събрание бюджетът му поема допълнителните разходи на народните избраници в размер на 2/3 от заплатата им, която в момента е три средни заплати в обществения сектор.

С парите се покриват разходи за сътрудници, консултации, експертизи, за наети помещения и др. Отново според парламентарния правилник нещатните сътрудници на депутатите не получават пари от бюджета. Отделните парламентарни групи определят сами как да разпределят допълнителните средства, как да става отчитането, както и контролът върху разходите.

На всеки три месеца депутатите информират ръководствата си какви пари са похарчили, като допълнителните средства "могат да бъдат обявявани и на страницата им в интернет", пише в правилника за работата на парламента.

От началото на дейността на това Народното събрание обаче нито един депутат не е отчел публично допълнителните си разходи. Това се отнася и за независимия Ангел Исаев, за когото условието да се отчита не е пожелателно, както е за останалите му колеги.

От 18 април до 31 юли бившият депесар е получил 9093 лв., съобщават от администрацията, като засега не е известно за какво и на кого той е платил с тези пари.

Най-много допълнителни разходи са отчели 95-те депутати на ГЕРБ - 862 130 лв. Следва 80-членната група на "БСП за България" - 727 468 лв.

"Обединени патриоти" са направили допълнителни разходи в размер на 245 316 лв., ДПС - 227 015 лв., а "Воля" - 109 120 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКТО Е ТРЪГНАЛО- СУДЖУЦИТЕ ГИ ИЗХВЪРЛЯТ И РАЗСЛЕДВАТ ЗА БРОЕНИ ДНИ, СЕГА ДА ВИДИМ КАК ДА СЕ ОПРАВЯТ КОНСУЛТАНТИТЕ С МИЛИОНИТЕ, С ДВОРЦИ, ЯХТИ И ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ А СУДЖУК ГЕЙТ ФЪРКА НА СЕКУНДАТА. ГЕРБ ЗАКОНЪТ ЗА КОРУПЦИЯТА ОТНЕМА ВСИЧКО КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЯСНИ С ДОХОДИ- ЛЕЛИИИ ЩО РЕВОВЕ НА УМРЕЛО СЕ ЧУВАТ ПОЛУГРАМОТНИ МИЛИОНЕРИ ОЦВЕТЕНИ В РАЗЛИЧНИ ПАРТИЙНИ ЦВЕТОВЕ- ДЕЦАТА НИ ПИТАТ КАК ТАКА ФИЛОСОФИ А МИЛИОНЕРИ, КАК ТАКА ВИДИМО НЕАДЕКВАТНИ И ОЦЪКЛЕНИ А ДЪРЖАТ ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ И ФАЛИРАТ ГА ИСКАТ
11
0
 
25
 
! Отговори
Към Оставката 3 преди 6 години
Грешка в мисленето.Решението не е терминал2. Това е дезертиране. Решението е - бухалките и масово по площадите. Иначе,роби на чужди господари. Да затворим нашите.
10
0
 
21
 
! Отговори
Трифонов преди 6 години
Все така ще е щом ги търпим. Отчаянието е пълно. Безверието трайно. Бъдещето е гнило.
9
0
 
16
 
! Отговори
Те така преди 6 години
Се пилее народна пара.И все няма пари за хората. Е, народът свикна с мизерията. Важното е ,че е капиталистическа и неолиберална. По- готина е.
8
2
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКАТА 3 преди 6 години
Така е в "държавата" ГЕРБеристан, където вилнеят мутрите и се управлява от КРАДЦИ и неграмотни КАЛИНКИ!!!!! Изходът е Терминал 2..... Всяка година управление на шайката СУДЖУЦИТЕ 1,2 и 3 населението на България намалява с по 200 000 човека. ОСТАВКАТА 3 е спасението за Родината.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усвояват хората не си играят
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема такава държава ....
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спасение!Терминал 2!
4
0
 
24
 
! Отговори
Мерзавци преди 6 години
Нормално, те затова преди да станат депутати дават сухо,в кеш! Много !!! След това си го избиват по този начин и са на печалба! Най наглите и без скрупули, стават милионери, още първата година!!! 99% от там всички са за разстрел! Предатели и хора без лица! Обединени единствено от цвета на парите...това не е никакво народно събрание! Това е гавра с народа!!! Узаконена!
3
0
 
37
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Ако в България голяма част от икономиката е в сивия сектор, то Народното събрание си е направо в черния сектор. И то напълно законно, съгласно вътрешния им правилник, който самите те си приемат и уж контролират. Харчене на народни пари, без документи, без облагане, на база информация на депутата за какво са ги ползвали. Сигурно няма графа "джобни", но знаейки лакомията им, това навярно е основен разход. Да не говорим за натовареността и ефективността им на работа. Осем часа на ден? Никога!
2
0
 
39
 
! Отговори
Х Х преди 6 години
България - страна за отглеждане на администрация, сиви гълъби, разбити пътища, безотговорни управляващи...
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парламентът ни все повече се очертава като напълно излишна институция. 240 безполезни трътляка с всичките им екстри и антураж само харчат народна пара.