Депутатите бистрят: е-управление, колко пари са отишли...

От БСП обвиняват, че са похарчени милиони, а резултат няма
Обновена: 19 яну 2018 14:31 | 19 яну 2018 14:00,
25
Депутатите бистрят: е-управление, колко пари са отишли...
Снимка: архив, Булфото

Какво е електронно управление, работи ли то и колко пари са изразходвани за него... Тези въпроси депутатите дебатираха близо 2 часа по време на разискването за политиката за изграждане на електронно управление, поискано от БСП.

От левицата обвиняват, че са похарчени милиони левове, а практическият резултат е под очакванията. Управляващите пък контрираха, че имат стратегия, пътна карта и архитектура на е-управлението.

В крайна сметка депутатите решиха вицепремиерът Томислав Дончев до края на март да представи пред Народното събрание доклад за текущото състояние на електронното управление. От БСП настояваха да се създаде временна парламентарна комисия, която да направи пълен преглед на изразходваното и цялостен анализ на причините, довели до масово разхищение на средства. Това предложение обаче бе отхвърлено от мнозинството.

Управляващите са убедени, че няма нужда от подобна комисия, тъй като има изградена стратегия за е-управлението. Според социалистите обаче няма видими резултати от похарчените милиони за проекти, които администрацията не използва и няма намерение на използва.

"Министрите не знаят какво е е-управление. Затова искаме комисията да разбере колко пари са изхарчени за е-управление, колко за принтери, тонери, мобилни телефони. Всичко, което сте направили, е едно апаратче в НАП, Агенция "Митници" и Здравната каса, от което хората да си теглят билетчета на опашките", настоя соцдепутатът Георги Свиленски.

Червеният Красимир Янков пък обвини, че управляващите разбират електронното управление с това да изпратят SMS на премиера.

Тома Биков от ГЕРБ контрира, че не е вярно, че нищо не е направено през годините и настоя, че има стратегия от 2010 г., която се е забавила по времето на Орешарски.

"Имаме стратегия, за какво ни е план. Е-управлението не означава закупуване на компютри. 200 млн. са изхарчени и това не е достатъчно", отчете Биков и даде пример с Естония, която харчи 1% от бюджета си за електронно управление.

Вицепремиерът Томислав Дончев също потвърди, че една цялостна електронна система няма как да се случи без повече средства и настоя, че администрацията не може да се реформира сама себе си. Той изтъкна предмиствата на е-управлението и призова "да положим усилия да използваме хартията само за изобразително изкуство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
От ГЕРБ казват само, че имат стратегия, пътна карта и архитектура на е-управлението. Но резултати няма, а доста пари са изхарчени. За какво? И докога ще се харчат пари само за пътни карти, стратегия, архитектура и т.н. , а административните процедури, с които се пречи на бизнеса (а и се тормози обикновения гражданин) да си остават същите.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е-управление е най-доброто средство за предотвратяване на корупцията. И точно затова, уж се прави за да се усвояват пари, но управляващите нямат интерес да се случи!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нахалство и гьонсуратлък:... Управляващите пък контрираха, че имат стратегия, пътна карта и архитектура на е-управлението. ...Цялата им електронна систама е едно сакато изпълнение, което тук - там е полу-работещо обаче само с продуктите на Microsoft. Пример - елестронните услугги на НАП. На сайта си лъжат дебело, как можело да се ползват чрез FireFox или Chrome, но който успее, трябва да го предложат за нобелова награна, заащото ще е направил чудо.А какво да кажем за здравната карта?
20
0
 
8
 
! Отговори
чичо-дядко преди 6 години
е-правителството намалява корупцията. Повече.. няма какво да кажа.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквайте новата електронна услуга на правителството ... часовник с електронен подпис
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уникални електронни услуги .... отиваш взимаш си ПИК от РЕГИОНАЛНИЯ НАП, защото ако си в друга област системата не ги пуска. След това отваряш да речем да си видиш новата услуга на Централния депозитар, защото някога например са взети акции от приватизацията и резултатът от услугата е 25. Ти си знаеш че имаш толкова, и толкова показва услугата и нищо повече! :D
17
0
 
12
 
! Отговори
Azbeaz преди 6 години
Тея па не ги хваща срам. Управляват повече от 10 години, успешно си ,,усвоиха,, евросредствата то от догодина няма и да има повече! Взеха всичко което можеше да се вземе и сега Орешарски виновен! Че той беше няколко месеца. И още им е в устата Тройната коалиция и служебното правителство. Много са нагли и нахални!!!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представям си ако герберастите успеят да стъкнат някакво електронно управление,то ще е някаква една голема бутафория.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно допълнение,парите не са похарчени,а са откраднати!Това са две коренно противположни понятия.
14
1
 
30
 
! Отговори
ГЕРБ са мафиоти преди 6 години
Естония е създала напълно функционираща система за електронно правителство за 40 милиона евро и то за срок малко над 2 години. Нашите крадци са откраднали 2 милиарда лева (1 млрд. евро) и го "правят" вече над 8-10 години (последните 7 и половина ГЕРБ). Има само едно определение на случващото се - ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
13
1
 
8
 
! Отговори
Oholi преди 6 години
Na vsichki debutati li ste im amputirali mozaka?
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стратегия има,резултати няма......
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 млрд лв и няма нищо насреща - за справка Естония с 50 млн евро има работещо е-управление... разликата е потънала в нечии джобове от власт имащите най-вероятно
10
6
 
5
 
! Отговори
Тути преди 6 години
ОТ БСП ЗАЩО НЕ ПОИСКАТ РЕВИЗИИ НА ВСИЧКИ ТЯХНИ УПРАВЛЕНИЯ
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаят какво е електронно управление ли? Много е просто - никаква среща на гражданин с администрация - общинска, държавна, КАТ (ненужно) - и целта е не само всичко да става лесно, бързо и логично, а да няма шанс за корупция. Но те без корупция не могат да дишат, затова се правят на разсеяни!
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пари.Колко да са.Сметката е проста,Колкото могат да се откраднат.+комисионните.
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха. Пак Орешарски им е виновен на тези! Абе Орешарски колко време беше на власт бе, шмиргели!
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако го направя, ще си вкарат автогол и дупетати, министри и кметове ще трябва да се съкратят. Затова ще го саботират до последно.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В другите държави има електронно управление, тук още бистрят. Бистрят как да лапат повече пари, това бистрят.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя криводзурлестия фъфлек защо въобще го допускат до микрофона като нищо не му се разбира.