Глас от някогашно НДСВ: Срамно е да съдим Царя!

Минчо Спасов определи въпроса като политически казус
13 апр 2018 10:30, Анисия Иванова
57

Срамно е за българския народ да съди бившия си монарх, на чийто баща дължим толкова много. Така обобщи спорния казус за царските имоти в студиото на "България сутрин" адвокатът и бивш член на НДСВ Минчо Спасов.

Гостът на телевизията коментира решението на Европейския съд по правата на човека, който даде на българското правителство срок до 13 септември да се споразумее със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Българска или да посочи възражения.

Още по темата

Сакскобургготски подаде три жалби - за мораториума за ползване и разпореждане с имотите, за Двореца "Кричим", за хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Съдът допусна тези срещу мораториума на парламента и за имотите, но отхвърли жалбата за "Кричим", както се очакваше - съобщи адвокатът на бившия премиер и монарх.

"Управляващите забъркаха огромна каша. През 2010 г., когато дойдоха на власт, те наложиха този мораториум върху частната собственост в пълно нарушение на българската конституция и международното право. След като предприеха този грандиозен популистки ход, предвождани от съветника тогава на Бойко Борисов - Яне Янев, те и досега не са приели такъв закон. Все някой се страхува да тръгне към изготвянето му", обясни адвокат Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че трябва да се търси кой е собственик на цивилната листа:

"Отговор дава член 34 от Търновската конституция за "обдръжката на царя и царевия дом". Обдръжка означава издръжка. Например, ако аз дам на моя син издръжка, той си купи палто, чия собственост става дрехата", попита риторично адвокатът и посочи: "Цивилната листа безусловно е частна собственост, независимо че е дадена в рамките на бюджета".

Минчо Спасов вижда въпроса като политически, вместо юридически и изрази надеждите си съдебната процедура в Страсбург да доведе до разкриване на истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никой не съди царя, а царят сам съди собствената си Родина. и от това по-срамно - здраве му кажи. Борис III се обръща в гроба заради сина си.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минчо Спасов да подари на "царя" своите собствени имоти като толкова го обича......
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имотите на "царя" се намират в Турция и Гърция. Ще иска от Турция и Гърция загубени български имоти. Солун, Одрин - да отива да ги иска от турците и гърците.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имотите са на Фердинанд Кобурготски. Фердинанд надживява Борис. Къде е документът за собственост на фердинанд? Фердинанд продава къща и взема парите. Ако можеше, щеше да продаде държавните имоти, но не могъл, защото не са били негови.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 130 години кобургите са нанесли огромни вреди на българския народ.Това е една престъпна династия
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поданиците и царедворските блюдолизци не се намират в Британия. Там са поданиците, а в България има граждани.
38
15
 
4
 
! Отговори
до лицемерите преди 6 години
Преди да съдите Царя, за това че си иска имотите помислете дали вие сте подарили на държавата нещо. Например, готови ли сте да си дадете къщата или нивата или каквото и да било на България или на която и да е друга държава. Та повечето от плюещите по Царя укриват данъци под една или друга форма.
37
1
 
15
 
! Отговори
иванова преди 6 години
а не е ли срамно г-н Симеон Борисов-бивш министър председател,несбъднат цар,ненаправил нищо видно за родината си, да съди България в Страсбург.Да уточним-кой кого съди-България ли съди Симеон Борисов ,или Симеон Борисов съди България?
36
1
 
18
 
! Отговори
Нетолерантен преди 6 години
Господинът се е объркал тотално. Фактите говорят, че т.нар. "цар" съди българите за имоти, а не обратното. При положение, че твърдеше как няма имотни претенции към България. Аз няма от какво да се срамувам, а "царя" трябва да се срамува. Но той едва ли е способен, защото моралът му е закърнял още по рождение.
35
1
 
7
 
! Отговори
То6 преди 6 години
В тая телевизия тези водещи са изтрещели. Някакви гости, някакви въпроси ? Толкова са смешни, само като ги видя и сменям канала. Ми млади хора сте, сигурно сте учили тук там, замисляйте се. Кво да коментирам този цяр.
34
2
 
16
 
! Отговори
Тошко Петков преди 6 години
Какъв цар, бе ? стига с тези глупости. Аз като съм от Велико Търново, трябва да искам част от Царевец, защото един мой прадядо е бил болярин ???
33
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Анонименоще малко ако беше ни управлявал и ето ти 3-та нац. катастрофа. 3 от 3 голяма успеваемост за рода им
32
1
 
22
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Срамно е така нареченият "цар" да съди България, но още по-срамно е поведението на Спасов!!! Жалко!!!!
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитат: Срамно е за българския народ да съди бившия си монарх, на чийто баща дължим толкова много.*Какво му дължим? Участието на България на страната на Германия благодарение на тогавания цар беше национална катастрофа. Предишните национални катастрофи, също бяха благодарение на тази царска династия, в случая благодарение на бащата на Борис и дядо на Симеон.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно има предвид, че е срамно въобще да се занимаваме със съдии, а не ползваме добрата стара дряновица.
29
2
 
21
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 6 години
"Срамно е за българския народ да съди бившия си монарх" - защо? Защото иска имоти, строени от нашите деди и не му принадлежат? Заради такива подлизурковци Кобуга дойде и остана в България. Искам да знам дали още общината плаща разходите по двореца в който си шири? Ако има истниски патриоти-юристи, този т.нар. цар няма да вземе нищо. Но подмазвачеството е характерно качество за една част от хората.
28
1
 
15
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Иван Пешеви колко дървесина изнесе от " неговите" гори
27
2
 
16
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Разбийте устата на това лай.но тъпия гражданин Кобург-Готски ни съди не ние !!! Какво си мислите ще направи с имотите акоги вземе по линия "Те са били на царя" ще играе багера и бетона и ще видим какъв долен интересчия и търгаш е, ще видим как го е грижа за България
26
3
 
18
 
! Отговори
аз преди 6 години
все пак на неговия род дължим 2 национални катастрофи
25
2
 
17
 
! Отговори
az преди 6 години
До sonoioгрешка в говора - той е искал да каже че ще се оправи за 800 дни а не нас