Местан поиска признаване на турско малцинство

Според него Конституцията дискриминира турците у нас
27 мар 2019 09:25, Александър Попов
450
Местан поиска признаване на турско малцинство
Снимка: Булфото, архив

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на на партията.

"Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена", каза Местан пред bTV.

Той бе категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

"Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута", каза още лидерът на ДОСТ.

Като акт на дискриминация той посочи забраната за агитация на майчин език по време на избори. Според политика "ислямизиран българин" или "турскоезичен българин", както самият той често бил наричан, са обидни квалификации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: Лютви МестанДОСТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
9
 
! Отговори
читател преди 5 години
Винаги преди избори от разни дупки изпълзяват странни същества.Най-доброто за тях е обратно в дупките, и никога да не се показват.
273
10
 
3
 
! Отговори
гост преди 5 години
До Анонимен 290 И кой си ти, че да ми казва на къде да хващам пътя? Аз пък ей тука ще стоя и ти нищо не можеш да направиш? И ще си говоря на езика когато и където искам.
272
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската югоизточна граница е стигала до Истамбул,на 40 километра северно от Истамбул.Репарации за убитите българи не са платени,така,че и ние можем да искаме много неща!
271
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкоз време,само това ли,можа да измили Местан ефенди?
270
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турското малцинство отдаван е признато,барабар с турскитецигани.Само България има 39 депутати в парламента,от турски произход,както и партия на етническа основа,въпреки няколкото тарикати нетурци там,за цвят.
269
3
 
16
 
! Отговори
1 преди 5 години
До гостАми говорете си го, кой ви пречи? Да не би да общувате по между си на английски?И кюрдите искат независим Кюрдестан, ама султана дава ли?В България официалния език е Български!
268
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само заради турците,с кеф ще дадем във властта да участват евреи,може и кюрди да си докараме,гърци,сърби,славяни или украински фашисти да им покажат откъде изгрява слънцето!
267
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гостайде у вас ,у анадола си говори ,ако щеш и на японски..500 години,айде къш,нямате право и на въздух даже..
266
16
 
5
 
! Отговори
гост преди 5 години
Какво сте се разревали бе българя? Нормално е да искаме да си говорим на майчиния език? Вие ли ще ми забраните да го правя?
265
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ли са сега големите "български" патриоти с така патриотични фамилии като Сидеров, Каракачанов, Джамбазки? Нямат инструкции от Москва явно. Щото Московията ракети продава на Ердоган, туристи ходят по турско. Единствено Валерката се обади. Трябва истинска българска националистическа партия, която да брани интересите ни, за да не завършим като малцинство без права. Която не е чужд политически проект и продължение на КГБ-мероприятия.
264
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според вас с тази декларация какви намерения може да човек, на чието основаване на партията присъстваха представители на турската власт и терористичната групировка "Сивите вълци"?
263
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изчезни ве ***.
262
1
 
11
 
! Отговори
комитата преди 5 години
тоз пак бута огъня няма ли институция която да го тури там къдто му е мястото -публикувйте му досието и да се знае че е аут-я да отиде в Турция и да види кво ще му се случи да поиска малцинство там =2 седмици с апартаменти с е занимават
261
1
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 5 години
До АхмедЧе нашите данъци, къде отиват бе "аркадаш"?И какво ще правим с турците в селата около Пловдив? И за тях ли "автономия"?
260
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дискусия по този въпрос не може и не трябва да има. Единственото, което трябва е твърда ръка да смаже това в зародиш. Без никакви обяснения кой бил какъв и какви права имал. Права тези *** имат и то са даже повече от нашите. Който злоупотребява с правата си и ги използва като оръжие заслужава най-лошото. Като тези нагли прасета искат толкова много касапин - рано или късно ще го намерят. Ако искат югославски сценарий, но този път с намесата на християнски милиции от Беларус и Украйна - ок.
259
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой регистрира незаконната етническа партия ДОСТ???Не виновен само Местан-ага , ами и БГ - съдии , които му регистрираха партията..............незаконна и антиконституционна!!!
258
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОСТ е незаконна етническа партия....................Местан да се маха в Турция, ако не му харесва!!Прокуратурата защо не се само сезира???Цацаров къде спи???
257
1
 
12
 
! Отговори
Chalgarin dudaev преди 5 години
ТОЯ МАЙ ИСКА СРЕЩА С ЕДИН УЗБЕКИСТАНЕЦ. ..БААКТЪН ОТ ТАКИВА ПИШМАН ТУРЦИ
256
3
 
16
 
! Отговори
точка преди 5 години
Местан е НИКОЙ.И нищо не може да иска.
255
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се даде ,,признаване'' само срещу ДНК-тест.При отрицателен резултат да се приложи каквото следва.А то е да се самопризнаят за българи.