Местан поиска признаване на турско малцинство

Според него Конституцията дискриминира турците у нас
27 мар 2019 09:25, Александър Попов
450
Местан поиска признаване на турско малцинство
Снимка: Булфото, архив

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на на партията.

"Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена", каза Местан пред bTV.

Той бе категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

"Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута", каза още лидерът на ДОСТ.

Като акт на дискриминация той посочи забраната за агитация на майчин език по време на избори. Според политика "ислямизиран българин" или "турскоезичен българин", както самият той често бил наричан, са обидни квалификации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: Лютви МестанДОСТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
15
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Този предател познава много добре конституцията ни и въпреки това дълбае с провокациите си.Той, също така, трябва да знае, че племе- турци никога не е съществувало.Чак през 19-ти век, първо евреите и после други, са започнали употребата на тази дума, която в основата си се отнасяла за османците в империята им като за зли, фанатизирани, лоши хора. По-късно, османците са го наложили в тяхна полза.Провокаторите нямат място в европейската ни държава!
253
2
 
16
 
! Отговори
до Ахмет преди 5 години
Искате България да се разпадне като Югославия ли? Косовски сценарии ли искате?Ако не искате, тогава трябва да се даде самоуправление (автономия) на Кърджали.--------Тъй, тъй......Днеска Кърджали, утре Хасково, после Разград, Силистра..., то, "апетита идвал с яденето"!С една дума, що не си е...те лелята, бе чи...та...ци!Не ви харесва статуса ви в Бг????? Ами оди си в Анадола!!!
252
2
 
16
 
! Отговори
111 преди 5 години
В статията има грешка: ДОСТ иска признаване на национално малцинство, а не на етническо малцинство. Разликата е съществена. Етнически малцинства в България има и те са признати, но България е еднонационална държава и всички нейни граждани, без оглед на етническа или религиозна принадлежност, са част от българската нация и правата им са гарантирани от конституцията именно като граждани. Предизборната кампания се води само на официялния език на България, задължителен за всички нейни граждани.
251
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-272 забравил си татарите.
250
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най лошите хора в света .Българите ,индийците ,турците ,китайците ,японците ,руснаците и арабите .
249
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВМРО ни причиниха това с непрестанните си глупости в Сърбия,Македония и Албания ,заради шепа българи със странен говор там сега Местан иска същото тука за милион . ВМРО е проклятие за България .
248
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България." каза Местан----------Ами, отивай в Турция, бе!Къв го дириш в Бг???псЕй, такива агенти на чуждо влияние като този ще подпалят Бг!!!Не се сънявайте!!!!!!
247
17
 
6
 
! Отговори
Ахмед преди 5 години
Искате България да се разпадне като Югославия ли? Косовски сценарии ли искате? Ако не искате, тогава трябва да се даде самоуправление (автономия) на Кърджали. Да си използват хората езика и да си развиват културата и икономиката, а не данъците да отиват в София, която мрази и дискриминира Кърджали.
246
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Охлювчо, Местан не прави това на политическата класа. Прави го на ТЕБ. А последствията ще усетиш до няколко години. Или може би не, какъвто си ми закърнял.
245
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подготовка за идващите избори да разберат хората че още съществува.
244
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е чудно тукашните турци, такива бели и синеоки като отидат при арабеските в Турция не им ли е малко странно да се определят като един етнос. Просто по никакъв начин не има светва някаква лампичка. Всичко е толкова омесено че няма вече ни етнос ни нищо. Много малко народи са чистти етноси. А балканския ген се разпознава много лесно генетично щото е общ за всички балкански народи и никъде другаде. Ако го имат значи не са турци.
243
3
 
12
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
Тоз пюскюл дали се е поглеждал в огледалото на какво прилича? Ако изглеждах така щях да се ...
242
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова няма,те са си отделни народностни групи приели по различен начин мюсалманство,тоз с какво се е заел всички мюсюлмани да ги прави турци,то Ердоган го каза,че някой си Мехмед облякъл ризата на Мохамед през 1453 г.. за молитва в превзететия за тогаз от мюсюлманите най-голям православен храм Св,София строен преди 1000 г. от Юстиниян,но не казал,че е от османовите хора,пък кой ли му е дал кат риза се дава на ближния по стара повеля,но не казал телиш ли,арабин ли бил,накрай Ататюрк бил виновен.
241
4
 
32
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
А Местан, дали не може да си събере багажа и да замине при братята си ?
240
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина,повечето хора тук не са много умни.
239
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
задържаха ли провокатора вече??? Цаца, какво спиш? Направо по бързата процедура...
238
7
 
18
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Турция никога не е владяла Български земи- владяла ги е Османската империя,която вие затрихте!
237
9
 
29
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
ВСИЧКО ОСМАНСКО ДА ГОРИ. КОЙТО НЕ СЕ ЧУВСТВА БЪЛГАРИН ДА СЕ ОМИТА ОТ ТУК. БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО.
236
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Местан е лидер на етническа партия. В България етническите партии са противоконституционни. Защо Местан не е в затвора?
235
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лютви, турската лира е на ръба на колапса, по-добре мисли за нов работодател, че на Ердо ще му стане лошо скоро.