Радев: Необходими са бързи действия заради енергийната криза

Необходимо е навременно решаване на проблема с високите цени на тока
30 дек 2021 16:42, Нели Христова
88
Радев: Необходими са бързи действия заради енергийната криза
Снимка: БГНЕС

За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската икономика се изисква навременно, балансирано и комплексно решаване на проблема с високите цени на електричеството за небитовите потребители и гаранции за надеждна енергия на достъпна и предсказуема цена.

Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с представители на ръководствата на национално представителни организации на работодателите в България - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Съюзът за стопанска инициатива (ССИ). Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2 по инициатива на организациите във връзка с високата цена на електроенергията за небитовите потребители.

Работодателите настояват за бързи и съгласувани действия на държавните институции и прилагане на ефективни мерки за компенсиране на бизнеса, за да се избегне рискът от преустановяване на работа и на фалити на български предприятия, загуба на работни места и социално напрежение. Участниците в срещата предложиха конкретни мерки за компенсиране на бизнеса и апелираха за свикване на експертен консултативен съвет за енергетика с участието на представители на компетентните институции и експерти, за да се намерят работещи решения за справяне с проблема. В рамките на разговора беше посочено, че освен затруднения и загуби за големите предприятия, съществува реален риск за дейността на малкия и среден бизнес, който е поставен на прага на своето оцеляване. Работодателите подчертаха, че проблемът с ръста на цените на електроенергията е на европейско равнище, но в същото време у нас могат да се намерят държавни механизми в подкрепа на бизнеса, изцяло в съответствие с изискванията на ЕС.

Необходими са бързи и отговорни действия, за да се неутрализират последствията от кризата с цената на енергоресурсите, защото енергетиката е фундамент за развитието на всяка икономика, заяви президентът Радев. По думите му, ефективните мерки за небитовите потребители ще гарантират не само оцеляването и развитието на бизнеса в България, но и ще съхранят неговата конкурентоспособност. „Това е пряко свързано и с овладяването на инфлацията, както и с подобряване на жизнения стандарт на всички граждани“, допълни Румен Радев.

Според президента освен незабавни мерки за овладяване на кризата, са необходими и политики в средносрочен план в сектор „Енергетика“, което изисква балансиран подход, за да не се допуснат непоправими последствия върху пазарите и отрицателен ефект върху икономиката. Румен Радев заяви, че в диалог между институциите и бизнеса е необходимо да се изготви дългосрочна енергийна стратегия на България с визия за развитие на отрасъла за десетилетия напред.

Държавният глава посочи още, че приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на тока и природния газ, трябва да бъде защитата на гражданите и на икономиката. Наблюдават се диспропорции на общия енергиен пазар в рамките на ЕС и това трябва да се промени, заяви президентът. Той посочи, че очаква преработените версии на инициираните от Европейския съвет доклади за начина на функциониране на енергийните борси и на схемата за търговия с емисии в ЕС, за да се установи има ли спекула при търговията на тях.

Президентът се ангажира да продължи конструктивния диалог с работодателите за намиране на решение за овладяване на кризата и за начертаване на средносрочни и дългосрочни приоритети в сектор „Енергетика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 2 години
ЗА ДА СЕ ПОДОБРИ ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ СА НУЖНИ:1.ДА СЕ ОБЕСЯТ ВСИЧКИ,КОИТО СЕГА УПРАВЛЯВАТ СТРАНАТА ДО 9-ТО КОЛЯНО2.ДА СЕ СКЛЮЧИ ДОГОВОРС ГАЗПРОМ ЗА ПОНЕ 10 ГОДИНИ ПО ЦЕНА 250 - 300 ДОЛ. КАКТО ПОСТЪПИХА СЪРБИТЕ И УНГАРЦИТЕ....ТРЪБАТА МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ И РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА ОТКАЖАТ...А НИЕ НЯКАКЪВ ВТЕЧНЕН АЗЕРСКИ ГАЗ,ОТ СКЪП ПО-СКЪП
66
4
 
0
 
! Отговори
вИтошка преди 2 години
ДПС окрадоха всичко,ГЕРБ са по бели килоти в спалните пари и пистолети.Държавата е окрадена тотално.Господин Радев почти невъжможно.
65
0
 
5
 
! Отговори
Joko преди 2 години
пРезидентът :Необходими са бързи действия заради енергийната криза" . . . . Толкова може един фелд"фебел....
64
0
 
6
 
! Отговори
МИРО преди 2 години
НАШИЯТ РАДЕВ ВЕЧЕ НЕ СТАВА ЗА НИЩО!!! ТОЙ Е ЕДИН ДОЛЕН ПРЕДАТЕЛ!! ДА СЕ МАХА ЧАС ПО-СКОРО ОТ БЪЛГАРИЯ!!! НИКОЙ НЕ ГО ОБИЧА ВЕЧЕ ТОЗИ ЗЕЛЕН ЧОРАП!!!ТОЗИ ПРЕДАТЕЛ ОТ ВСЯКО МЯСТО БЕШЕ ГОНЕН!!!
63
3
 
2
 
! Отговори
КОЗЛОДУЙ ЕВРО преди 2 години
Евтин ток. Има западни държави, в които енергетиката е държавна, като част от националната сигурност. И оправдават грабенето на народа, с ЕС. Трябва да има само едно държавно ЕРП и ДЪРЖАВНА БЕЛЕНЕ. ЕС им бил казал, ако ЕС им каже да скочат дружно всички политици от Аспаруховият мост в името на евроатлантическите ценности, ще го направят ли? Ситуацията е отчайваща, колко хора се самоуби***ха от отчаяние, запалиха се от монополни сметки ток, вода, парно. Не им пукаНАСИЛА НИ ВКАРВАТ В ЕВРОТО.
62
2
 
3
 
! Отговори
Къде е БГ евтин ток преди 2 години
Как е възможно ЕВТИНИЯТ БГ ток да се продава навън? Козлодуй и ТЕЦ2. Козлодуй 58 лева Мегават, ТЕЦ2 78 лева Мегават. Депутатите мразят българите и народа си. В същото време 112 депутати бивши и настоящи, министри, обръчи от фирми имат над 3000 частни тецове, вецове, фото, перки, биомаси. Цена МЕгават ток фотовол-500 лева. А 70% от домакинствата изпитват затруднения да плащат ток, или са енергийно бедни. ДЪРЖАВНА БЕЛЕНЕ НЕ СЕ СТРОИ. ПОЛИТИЦИТЕ МРАЗЯТ БЪЛГАРИТЕ.НЯМА ТАКЪВ ГЕНОЦИД.СКАНДАЛНО.
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато сащ завладеят една страна, първото нещо което правят, установяват парламентарно управление. Навсякъде, където организират преврати след това има парламентарно управление. За да могат да приложат принципа разделяй и владей, партиите почват да се карат в парламента, а сащ чрез управляващата си прокарват своите политики. Рано или късно, на някои им става ясно, и си променят управлението на президентско, което е по-ефективно за националния интерес.
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато германия не сертифицира северен поток 2, Русия няма да пусне газ извън договорените количества, газът ще е дефицитен и цената му ще е висока. Сертифицирането ще стане най-рано средата на 2022 година.Новото германско правителство било русофобско и не бързало нарочно. Русия не се притеснява защото сп 2 вече се е изплатил и носи печалба, въпреки че още не работи, заради високите цени на газа.
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кислородът не може да е повече от 29-30%, защото почва да се взривява. Сега е някъде към 20-21% и намалява, което не е добре за човека. Ако падне към 16% човекът не може да живее, но рептилите могат.
58
0
 
3
 
! Отговори
Да бе, преди 2 години
Ицко, пак цвъкаш на "опорката"ЕС? Тази настоятелност ,"мотивирана" ли е ? Да не би ЕС да е виновен, че се вихри спекулата на нашият пазар, потихонко подкрепян от вашият ментор ...Фелдфебелът Радев! Не ЕС ,а нашите "другари"-комунисти изнасят евтиният ток ,а на нас набутват скъпия!
57
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Ми Бързо да излизаме от ЕС и да не сме принудени да изпълняваме мал'оумните им препоръки!
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари преговаряйте цените! Стига сте давали парите на данъкоплатците лато помощи на определени фирми.
55
4
 
3
 
! Отговори
Цайтнот преди 2 години
Запознатите знаят, че България трябва да вземе жизненоважното решение... Да продължи да подкрепя еднополюсният свят начело с ФАЩ или да прогледне и подкрепи Русия, Китай, Турция в разбиването на този робовладелски модел. Посещението на Мицотакис не беше случайно... Трябва да се прояви характер и да отхвърлим оковите, които ни превърнаха в изчезваща нация, най-бедната и слабо образованата в Европа. Чалгария....
54
4
 
21
 
! Отговори
Вълчан Войвода преди 2 години
Кажете ми реално каква е ползта от нашия Президент, само да говори празни приказки ли? Не е ли по-добре да закрием институцията, на никого няма да липсва?
53
3
 
16
 
! Отговори
Стига бе, преди 2 години
Как може толкова лозунги и толкова клишета Фигурантът да научи наизуст! Аз чух само ...трябва, трябва , трябва и тука таме ...ще,! Толкова куха манерка не е попадала на този пост! Правилно са отишли при него бизнесът! Повелителят на машинките на Мадуро определя кой опира пешкира, дали Чалгата, дали необолшевиките от Позитано, или доказани Харвардски измамници!
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като повечето електроцентрали са на бсп, така ще е.
51
2
 
13
 
! Отговори
Лелееее.. преди 2 години
ЧАК СЕГА ЛИ СА СЕ СЕТИЛИ ЗА "БЪРЗИ ДЕЙСТВИЯ,"..... ДО ВЧЕРА, КОМУ ГО ДЪРЖАХА... ХАХАХААА........ И КВО СЛЕДВА ОТ ТОВА, ГЕНИАЛНО УМОЗАКЛЮЧЕНИЕ, САМО.... НЕ РАЗБРАХ.....???!!!!
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво общо има президента с цената на тока. С тези проблеми не се ли занимава изпълнителната власт. Президента се "бори" да върне властта на хората ама май си я присвоил май щом бизнеса не ходи при министър председателя, а при патрона му. Сега остава депутатите от управляващата коалиция да станат регистратори на решенията падишаха в президентския дворец..
49
3
 
18
 
! Отговори
Заварчик преди 2 години
Като дойдат февруарските сметки за ток и парно тия, начело с Фигуранта, са аут форевер!
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да си изключа телевизора но няма и да слушам поредните алабализми на тоя със сигурност.