Радев: Армията ни е гарант за сигурността на България, а не донор за Украйна

Партиите се интересували само как да дадат оръжията на Киев
765
Радев: Армията ни е гарант за сигурността на България, а не донор за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на Въоръжените ни сили не като на гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна – това е единственото, което ги интересува, когато се говори за Българската армия – как тя веднага да си даде своите оръжия. Това заяви президентът Румен Радев, след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Анализът беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а във форума участва министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Още по темата
Президентът поздрави военнослужещите, Щаба на отбраната и Министерството на отбраната за постигнатите през годината резултати, въпреки трудностите. Той изрази съжаление, че в представения анализ за състоянието на Въоръжените сили налице са същите проблеми като тези през миналата година.

В усложнената среда за сигурност, променена драстично заради войната в Украйна, отново се отчита недостиг на хора и ресурси и закъсняла модернизация. "Дори и в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи", припомни президентът като допълни, че именно липсата на разбиране и консенсус в политическата класа за визия за развитието на Въоръжените сили е сред основните предизвикателства пред страната ни.
 
"Мантрата, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията, е дълбоко несъстоятелна", заяви държавният глава. Той припомни, че прозорецът за т. нар. "триъгълни сделки" вече е затворен, но дори и да е било възможно да се предостави техника за Българската армия, тя би била крайно недостатъчна на фона на необходимостта от цялостно превъоръжаване, а освен това при подобни сделки страната ни би заменила стари оръжейни платформи с друга стара техника.

Той допълни, че подобна замяна би била съпътствана и със значителни логистични проблеми за Въоръжените ни сили.
 
"Всички, които настояват, че с концепцията "сливи за смет" ще се решат проблемите с превъоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точно платформи бихме получили като замяна, кога ще обучим личния състав и как можем да ги поддържаме“, посочи президентът Румен Радев. Той напомни, че като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили е длъжен да настоява отбранителният потенциал на Българската армия не да се отслабва в сложната обстановка, а да се съхранява и развива.

По думите му истинска модернизация ще бъде постигната, когато отговорно редовно правителство и парламент се заемат с предложената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи. Президентът подчерта, че е необходимо България да планира осигуряването на значителни средства и да положи навременни усилия, тъй като страната ни вече е много закъсняла с модернизацията на Въоръжените си сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


765
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
600
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
решетников,гАспадарите ти ни обявиха за вражеска,заплашиха децата ни със сармат,слава богу тя можа да излети,та как ще ги спреш???кого лъжеш?на кого служиш?нима си заблуден,че децата ти ще оцелеят?само ако САЩ и Свободният ги пази...нямат друг шанс и го знаеш зависим...и жертваш децата си...и Народа ни разчита на жертващ децата си ...ен.чар!!!
599
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли един истински човек в тая нашата страна да ни отърве от тоя нещастен продажник, няма ли?
598
3
 
4
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Както е всеизвестно на всякъде из Европа България не дава оръжие на Украйна, както преди,а така и сега. България ПРОДАВА оръжие обаче естествено чрез един куп посредници.Хххх. Що за държава. Без аналог
597
5
 
8
 
! Отговори
Румене преди 1 година
Ти си срам и позор за България. Надявам се много скоро да ти се потърси отговорност за решенията и съм сигурен че този момент ще настъпи. И без това само в България все още няма тикнат зад решетките политик. Дано ти да си този който ще послужи за пример и назидание на останалите. Анатема. И дано България да не се нуждае от помощ за в бъдеще че освен памперси др не чакай Румба. Вс останало-бецален.
596
0
 
6
 
! Отговори
строгия поглед преди 1 година
Трябва да пращаме още и още оръжие за Украйна. Слушайте какво ви се казва .
595
0
 
2
 
! Отговори
cambridge analytics преди 1 година
концепцията..... какво? това някаква позиция анти-жените в армията, това няма нищо общо със Сатанишев, псувните му и сигурно нежелението на избирателите да "воюват" за Гей Станишев, обаче от вчера има тези тенденции към жените в бг армията, ами те са добри служители на армията, аз не разбирам тези намеци, освен това в модерните армии винаги има жени, така че не разбирам каква е концепцията за модернизацията?
594
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генералисимус Радев,казва самата истина,за ужас на изперкалите от злоба слуги на американците!
593
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Един да постави България пред интиресите на САЩ!
592
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!
591
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурността на Украйна не е наша задача и приоритет! Сигурността на България е!!
590
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България преди Украйна! Който поставя интересите на Украйна преди нашите български интереси благо е Предател!!
589
3
 
7
 
! Отговори
Радев, преди 1 година
За армията не зная,но ти си реална заплаха.
588
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашия блок има военен магазин. Вчера гледах един от тия дето са ни гаранти - поне 130 кила. Та такива са ни гарантите, но може и да е за добро - никой няма да ни напада при по мащабен конфликт защото знаят че нищо не можем да им направим
587
4
 
2
 
! Отговори
СТОП война преди 1 година
Вместо преговори наркоманит ена властв Москва,Вашигтон,БРюксел и КИЕВ водят жесток терор срещу Българо православния народ на Источна Украйна.. Велико православните славянски народи защитават важни части на европа и Азия до Аляска с живота и смърта си.Пишат на Кирилица или латиница..Военния терор започнат от подставени на власт в KREMLIN.ru УВрежда тежко биосферната охрана .Окупаторите на Киев от 2014 година се ползват за остра конфронтация срещу народит е на Русия. УБити са много
586
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите си купиха дронове от ОАЕ за тяхната армия. Ние от 20 години само си лаем как ще модернизираме българската армия.
585
6
 
8
 
! Отговори
Радеф =Предател преди 1 година
Тоя не съм го избирал
584
7
 
9
 
! Отговори
Радеф е позор преди 1 година
Ти си срам за България
583
6
 
7
 
! Отговори
Руска подлога преди 1 година
Този не ми е президент
582
2
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Тоя вярва ли си? Ние нямаме армия, а офицерите, ако ги погледнеш какви търбуси са ще паднеш от смях. Колко от тях могат да покрият стандартите за физическа подготовка на западните офицери?
581
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че има поне един истински българин в политиката, че иначе можеше вече да сме просто една територия и нищо повече.