Областни хвърлят оставки, МС: Това е безпрецедентно

Това поставя на изпитание изпълнителната власт
Обновена: 12 юни 2023 12:03 | 12 юни 2023 12:02, Стела Стоянова
373
Областни хвърлят оставки, МС: Това е безпрецедентно
Снимка БГНЕС

"В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт", съобщиха от правителствената пресслужба.

Припомняме, че назначените от служебния кабинет на Румен Радев областни управители започнаха да подават оставки, без да дочакат да бъдат освободени от новото правителство. До момента оставките са девет - на Софийска област, на Пловдив, Пазарджик, Варна, Видин, Монтана, Ловеч, Хасково, Смолян.

Веднага след встъпването на новото правителство сливенският Минчо Афузов подаде оставка и излезе в отпуск, а днес тръгването си оповестиха софийският Радослав Стойчев, пазарджишкият Трендафил Величков и пловдивският Ангел Стоев. Мотивът на Величков е "поради несъвместимост на личния му морал с този на премиера и представените в кабинета партии, съобщава "Сега".

Още по темата

"За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип. Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите, в които вярвам, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате!". Това написа в социалните мрежи Величков.

Стойчев посочи, че ангажиментите му са били към служебния кабинет и е приключил с тях.

От пресслужбата на кабнета написаха още: "Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
7
 
39
 
! Отговори
Мунчо преди 10 месеца
Чудя се що за бавно развиващи се, полу-грамотни индивиди сте да харесвате шайката престъпцини и предатели от ПП, ДБ, ГЕРБ, СДС. Който не е за затвора от тях е за лудницата в Карлуково
275
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чухме ги на записа. Законно или незаконно няма значение, трябва да овладеем всичко преди местните избори
274
16
 
9
 
! Отговори
Да изчезват до един преди 10 месеца
Абе я да изчезват, какво да ревем ли за тях сега
273
2
 
11
 
! Отговори
Бг преди 10 месеца
То и тия като едни от многото в тая държава са на огромна заплата, ама защо я взимат, каки дейности извършват, като половината и повече администрация в Бг. Още си живеем в 19 век ние пък после некой друг ни е виновен!
272
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде...чистките започват. Хората предпочитат да напуснат с чест! Това правителство е вредно за България!
271
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има и друг вариант да им са оказали натиск, като знаем с кого се коалираха няма да се учудя ако са им звънали и казали подавай оставка, че иначе лошо и сега Денков само за пред медийни да вика сами си ги подават. Трябва да назначим наши хора.
270
7
 
26
 
! Отговори
Км преди 10 месеца
Прави са си хората.Не могат да преглътнат прегръдката на агнето и вълка.
269
11
 
30
 
! Отговори
стадо робско преди 10 месеца
вие гласувахте за тези "евро-атлантици" - не посолството ! Ето получихте каквото заслужавате - радваите се - сега сте слуги на англо-саксите
268
1
 
5
 
! Отговори
К.С. преди 10 месеца
ОПГ
267
9
 
44
 
! Отговори
хората преди 10 месеца
сигурно са прави.Да не са луди да изпълняват безумните решения на това правителство. По-добре да бягат, отколкото после да ги наказват или санкционират.
266
7
 
30
 
! Отговори
ВЕДНАГА преди 10 месеца
И кой ще ги извършва тези одити и ревизии ще споделиш ли?Кирчо и Кокорчо лично под зоркия взгляд на Денков ли?Отде ви копат такива двугънкови, само се чудя..
265
31
 
14
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
Щом бягат,значи са гузни и ВЕДНАГА ДА ЗАПОЧНАТ РЕВИЗИИИ ОДИТЕ НА СМЕТНА ПАЛАТА,НАП и ПРОКУРАТУРАТА !!! ДА се види ДАЛИ НЕ УНИЩОЖАВАТ ДОКУМЕНТИ /ЗАЛИЧАВАЙКИ СЛЕДИТЕ/!!!
264
6
 
13
 
! Отговори
Пенсилвания преди 10 месеца
То пък тея областните са едни "Моралисти",мани,мани, по добре без тях,че и те са на хранилката,със тоя Пазарджишкия съм учил,добро момче беше,ама беше,продаде се завалийката преди някоя година!
263
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, ама така улесняват Кокорчо, дето искаше да смени хората. По-доброто щеше да бъде всички да излязат в много дълъг болничен.
262
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен=== Престанете с този ЕС!!! И не плюйте БЪЛГАРИЯ!!! Целият този ад на прехода беше заповядан от ФАЩ и евровасалите им! Забравихте ли планът "Ран-Ът на ония кьорав ***,който предателите домъкнаха и само за 30 год.съсипаха РОДИНАТА ни!!! Забравихте ли шоковата терапия,деноминацията на лева,откраднатите ни спестявания,ограбения ни труд,прогонените млади БЪЛГАРИ?! Кабинетът денков е тук за да ни довършат по заповед на посолството!!!
261
10
 
8
 
! Отговори
сара преди 10 месеца
До 00014Тези с подадените оставки не действат поради висок морал...
260
8
 
13
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 10 месеца
Областните управители са тотална пунта-мара, просто едни координатори без координация;)))) Примерно, областния мой да мрънка на кмета, но кмета, мой си го премести от едното крачолче у другото;))) Сега, Муни просто саботира Бойко Кире Кококорож
259
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хората са просто отвратени от слугинажа и блюдолизцието на политиците
258
10
 
13
 
! Отговори
коала преди 10 месеца
Няма незаменими - всяко чудо за три дни.
257
1
 
12
 
! Отговори
... преди 10 месеца
В България всичко е политика и игри на схеми, надали някой се интересува от нормалните български граждани, които с пот на челото си изкарват прехраната и както каза Гешев, политическия *** правят каквото си иска в това число и президента радеф...