Президентът бавно и предпазливо давал заявки за нов политически проект

Дебатът за националния празник не трябвало да е с промените в Конституцията
135
Президентът бавно и предпазливо давал заявки за нов политически проект
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Темата с националния празник, поднесена заедно с конституционните промени, крие много пластове и точки на обсъждане. По темата нямаше дебат, тя беше представена като едно от предложенията за промени в Конституцията. Датата 24 май обединява повечето българи, тя е вълнуващ празник, не казионен. Този ден не е обърнат само към миналото, а и към бъднините ни. Това са важни достойнства, но те бяха обезценени от поднасянето им заедно с един политически въпрос". Това каза пред БНР Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч".

Тя подчерта, че националният празник е част от идентичността на един народ, затова не може да се сменя често, защото това поставя въпроси и за неговата собствена идентичност.

Още по темата

"Така поднесен, няма да осъществи целта - да има по-скоро обединение, отколкото разединение. Дебатът за националния празник трябва да бъде разделен от разговорите за конституционни промени", смята Димитрова.

В предаването "12+3" социологът изрази съмнение дали промените в Конституцията ще гарантират реализиране на целите - по-висока справедливост за българските граждани, премахване на на феодализацията по места от различни структури на съдебна власт, прокуратурата.

"Остават съмнения, че се правят бързи конюнктурни промени, обратното на това, което е било досега. Рязката промяна в една или в друга посока, за да се избегне една констатирана слабост, не сме сигурни дали ще гарантира качество и справедливост, която хората биха желали", коментира тя.

По думите ѝ обтегнатите отношения между премиера Николай Денков и президента Румен Радев са израз на конкуренция между алтернативни и различни политически проекти.

"Вижда се все по-отчетливото позициониране на президента в определено поле. Бавни и предпазливи заявки за политически проект", смята Димитрова.

Във връзка с предстоящите местни избори Димитрова очерта силни конкурентни битки и напрегната кампания.
"Ще видим дали управляващата коалиция ще издържи на бурята на електоралните сътресения", посочи тя.
За това - накъде се движи "Възраждане", Димитрова цитира социологията, според която партията запазва устойчивия си резултат - около 12-13%, няма индикации за натрупване на сериозен електорален ръст.

"Стават по-шумни, по-интензивни като говорене и позиции, но това не увеличава броя на хората, които гласуват за партията. Те стават по-сплотени, по-радикални, по-себеизявяващи се. Българинът не обича крайните, радикалните, напоените с омраза говор и позиции", коментира тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 9 месеца
Да се обединим отново с Турция,да поправим една историческа грешка,едно зло което Русия ни стори!
117
4
 
2
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
Предпазливо ще е няма как, веднъж изяде дървото с тия парашутисти. Редно е да излезе и да каже на хората - сбърках с тия, излъгаха ме, подведох и вас и ви се извинявам. Колкото и да бъде плют или да е допускал грешки за мен си остава един от малкото политици в България с достойнство. Аз лично се срамувам от себе си, че също се подведох и агитирах за ПП, но за акъл се плаща и то скъпо.
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
партия на умствено неравностойните само че трябва да дели електорат с *** и бкп-бсп
115
1
 
1
 
! Отговори
ВИЖ КОЙ ГОВОРИ ПЪРВО преди 9 месеца
ОСТАНАЛОТО Е ЯСНО ! Най-светлия празник ще го минем с обяснението-тяхното(на демократстващите) за носталгията по комунизма. Че хората като едно време понеже защото били млади, та всичко им харесвало!! Та така и за ученическия празник - 24 май!! Само дето защо никой не пита учениците за ДИВИЯ ВЪЗТОРГ и отброяването 1до12 огласящо кварталите при завършване на гимназия или на училище-мъчилище?!
114
7
 
5
 
! Отговори
Змиенжсец преди 9 месеца
Този ще остане в историята с най-много поразии - като Иванчо българи убиеца. Инсталира Кирчовците -хвалете ги после се отрече от тях и взе да ги плюе. Не мога да го разбера - като дърво без корен, мята се като риба н сухо и се опитва да го дава ,разумен и честен,, - все челюсти около него как да му се вярвя
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може, може. Като Стефан Янев. хахахаха :D
112
2
 
1
 
! Отговори
Агджа 2022 преди 9 месеца
Мехмед Али Агджа направи пълни самопризнания намеквайки че поляка психопат Папа Йоан Павел втори още изначално си страдал от умствени увреждания.............а после призна важното:"Години по-рано бях обещал че ще го застрелям даже писмото с тази закана бе публикувано в турски вестник и чак години по-късно стрелях по Папата да си изпълня обещаното
111
2
 
1
 
! Отговори
Курвочервения преди 9 месеца
Руснаците заловили танк с заварен изход,......раззаварили го а вътре двамата червени цесекари Станишев и Сидеров изпратени от Полша да унищожат Протестанството......Още обикалят двамата цесекари в танка и изхода бил повторно заварен
110
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бързо и лавинообразно ще забравим за Зеления чорап като иде на село
109
1
 
1
 
! Отговори
ТотиИдиот преди 9 месеца
Цитирам червения цесекар Волен Сидеров казано по ТВ Алфа.....:"Ние православните в съюза с Римокатолическата църква трябва да унищожим е за вечни времена ЗЛОТО наречено Протестанство..............червен ортак на руската военна хунта на танкиста марксист и цесекар Сергей Станишев............
108
3
 
8
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Видимо вече никой не се интересува от този чове,който обърна палачинката и влезна в ролята на Пусофил без оглед ЕВРОПЕЙСКАТА НИ ОРЕЕНТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ !!
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Знамето на Чингиз Хан е с три червени реда с по ОСЕМ Червени зъби сочещи надолу............ Армията на Чингиз Хан наподобявала тази на Робин Худ и Ивайло състояща се от БЕЗДОМНИЦИ и били внедрявани умишлено при врага като ПРОСЯЦИ...................Според Китай вожда Чингиз Хан с бездомните му просяци изтребили около 55% от китайците........................А КИТАЙЦИТЕ са етнос и народ наречен ХАН даже старото име им е ХАНАЙ
106
2
 
1
 
! Отговори
Червени Зъби Хан преди 9 месеца
ЧЕРВЕНИТЕ 888 кървящи зъба на Робин худа,Ивайлото вожда на бездомниците и просяците ЧИНГИЗ ХАН ще възстановява Румен Радев а Китаеца със диамантена тоалетна като го чул му казал да върви на вятъра щото китайците многохилядолетни БОГАТАШИ избивани и ограбвани от бездомни бедняци
105
3
 
4
 
! Отговори
До 104 преди 9 месеца
Аз пък съм сигурен, че и до сега не си го правил! Русофилите са много последователни в анти-българската политика, провеждана от Москва. И то от време оно. Резултата е налице- постоянни гърчове на държаната със смешни възможности, спрямо другите членки на ЕС.
104
5
 
2
 
! Отговори
kirilenko преди 9 месеца
До тогава ,ще го свитнем,не се тревожете...
103
1
 
2
 
! Отговори
kirilenko преди 9 месеца
До НБКПпартията хрантутница ви е възпитала да не работите ,а само да сучите ..така неможе,,,,
102
2
 
0
 
! Отговори
kirilenko преди 9 месеца
До Анонимендолен комунист ,на бесилото
101
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сигурен съм, че на следващите избори няма да гласувам за сегашната коалиция ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ. Ще си избера някоя от другите партии, може и на Радев, ако направи партия.
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 101Те тия пияни колхозници ръсят само глупости. можеш ли да смогнеш да им отговаряш. Онази пиянка медведев през ден ще взривява планетата с руските атомни оръжия. Не знам дали има смисъл да им се отговаря.
99
7
 
2
 
! Отговори
НБКП преди 9 месеца
Една нова бКП ще е добре. Сичко друго е *** и 35 г. станаха и страната затъва в безисходица.