Ердоган запали фитила – тронът на долара се клати

Опасения в САЩ след турската инициатива за разплащане в национална валута
9 дек 2016 20:00, Елка Василева
305
Ердоган запали фитила – тронът на долара се клати
Снимка: архив, Reuters

"Тронът на долара се клати", пише в заглавие в. "Догру хабер" по повод идеята на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да се използва национална валута във външната търговия.

Вече е била осъществена първата трансакция след този призив между централните банки на Турция и Китай.

Изданието посочва, че споразумението между двете страни за търговия в национална валута е "разклатило трона" на щатския долар и стойността му е спаднала до 3,53 лири за долар спрямо близо 3,60 преди дни.

"Тюркие" пише по темата, че "операция 'Национална валута' се разпростира по света", а в САЩ има опасения за възможен домино ефект.

Още по темата

"Ердоган запали фитила с идеята си за използване на национални валути във външната търговия. Тя получи подкрепа от много държави и Америка е в паника", пише изданието. "Китай, Иран и Русия отговориха утвърдително на предложението на Ердоган и с Китай вече осъществихме първото разплащане" в турски лири и китайски юани, отбелязва вестникът.

Според "Тюркие" по същите стъпки сега вървят и Египет, ОАЕ, Мароко и Унгария. Агенция Стратфор, известна като "ЦРУ в сянка", предупреди, че "течението, започнато от Турция, може да промени глобалната система", отбелязва още вестникът.

Под заглавие "Жива вода за икономиката" вестниците "Гюнеш" и "Миллиет" съобщават за планирани от правителството икономически мерки, "които незабавно ще съживят пазарите". Предвижда се осигуряване на заетост за 600 хиляди души, насърчаване на инвестициите в производствения сектор, специални условия при кредитиране и др.

Опозиционният в. "Джумхуриет" информира за тревога в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) във връзка с проекта за превръщане на Турция в президентска република. Според изданието е възможно част от депутатите както на опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД), чийто лидер обеща подкрепа за конституционните промени, така и от ПСР да не се съобразят с партийната линия при тайния вот в парламента. При това положение може и да не бъде достигнат нужният брой от 330 депутати, за да бъдат поставени промените на референдум.

Имало безпокойства и за това дали пакетът с конституционни промени ще мине при всенародното допитване, защото евентуален отрицателен вот би нанесъл тежък удар както на ПСР, така и на Ердоган. Според "Джумхуриет" загуба на гласове на депутати от редиците на ПСР при гласуването в парламента може да се наблюдава по-специално заради възраженията на част от тях срещу идеята за "резервни депутати" и за свеждане на възрастовия праг за избор на народни представители на 18 години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и на коча се клатят.....ама не падат!
172
1
 
2
 
! Отговори
загубила преди 7 години
Зa тoвa яcнo гoвopи мecтнaтa вaлyтa, зaгyбилa близo eднa пeтa oт cтoйнocттa cи cпpямo щaтcĸия дoлap oт нaчaлoтo нa гoдинaтa. Лиpaтa бeшe yдapeнa ocнoвнo oт oпaceниятa зa cигypнocттa в Typция.
171
1
 
1
 
! Отговори
долар преди 7 години
Cлeд дocтa тeжĸa гoдинa, бeлязaнa oт peдицa тepopиcтични aтaĸи, ĸoнфлиĸт c Pycия и вътpeшни paзмиpици, иĸoнoмиĸaтa нa Typция ce cви зa пъpви път oт ceдeм гoдини нacaм. Πpoблeмитe нa южнaтa ни cъceдĸa дoвeдoxa дo oтcлaбвaнe нa вътpeшнoтo тъpceнe и ĸoшмapeн ceзoн зa тypиcтичecĸия ceĸтop, ĸoeтo ce oтpaзи в cпaд нa бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) пpeз тpeтoтo тpимeceчиe.
170
2
 
5
 
! Отговори
той преди 7 години
Той и Кадафито искаше да маха долара......
169
3
 
2
 
! Отговори
зАГРИЖЕН преди 7 години
СТРАННО - какво ще правят Китай, след 1 година с деноминираните т.лири, ако не ги обърнат веднага в стоки, ще им е мъчно, мнооого... ;-) Затова се ползва 'конверируема валута', а не т.лири, рубли, юани или други хартии, сменящи си стойността с повече от 10-20% за месец - при Реджеп Иведик, може и да не издържат и година... СМЯХ!
168
1
 
3
 
! Отговори
сс преди 7 години
....както и до сега с долара дедералния резерв печата колкото си иска хартиийки дава ги на американското правителство което се задължава с лихви и реално изкупуват реални активи с пари от въздуха от нищото сега искат да стане още по лесно просто си зареждат едни цифри на компютъра и имат милиарди с които ще купуват а обикновения човек със труд ще чака края на месеца да му преведат 300 кредита по "чипа "личната карта... това е новия световен ред който очаква света и който искат даналожат нахората
167
0
 
1
 
! Отговори
СС преди 7 години
отдавна е взето решение за ликвидиране на долара как то и за реалните валути, всичко ще премине в електронно, за пълен контрол върху хората от следващата година всички лични карти с чип така ще го направят че там да си получаваш "парите" кредитите тоест суми от заплати от продажби и като отидеш на магазина с таз карта да ги изхарчваш и нап дай нои всички служби ще имат достъп и контрол до личните ти пари а някой от нищото ще си зарежда милиярди и ще купува реални активи....
166
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ауууу, ко шъ прайм сеа, горките американци. Как ще си купуват вече локум и баклава. Ще трябва да молят П.у.тя за посредник
165
1
 
1
 
! Отговори
Мешниковски преди 7 години
Например....Договор до 1918г. м*ду турска и американска фирма е разплащането с долари. Има подписи, печати и т .н. ***Кой в случая е в нарушение? Т. фирма или Американската?.....
164
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи всички признават ,че кравите са убийците на саадам и кадафи ..тогава къде са световните организацийки ,които плачат за алепо и за невинните главарези ..
163
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тук са се събрали само експерти по геополитика, човек ще каже че с такива стратези и разбирачи България доминира на Земята, в Слънчевата система ако не и в целия Млечен път
162
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 232,Еквадор е свалутен борд-използват долар,нямат своя монета от 15 години
161
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ердо трябва да разбере че няма бъдеще на запад.западът му крои шапка която къса глави.единственният който може да го спаси е путин.двамата имат къде къде по важни приоритети от п. о.с р.а.-ия запад.ако не иска да последва саддам и кадафи
160
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пердоган си играе неговата игра, къде по-опасна е на цереУшниците в комбина с лондон.Тия подгониха ИДИЛ като отвличащ удар върху Палмира с мъст за Алепо.Заиграването с черните е не опасно, то е смъртоносно.
159
11
 
10
 
! Отговори
tur4in преди 7 години
dolara skoro i nego 6te pogrebem.... 6angay idva
158
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
страните от БРИКС /бразилия русия индия китай и ю.африка/ и МИНТ /МЕКСИКО ИНДОНЕЗИЯ НИГЕРИЯ ТУРЦИЯ/ плюс още някои нови ресурсно базирани икономики до няколко години окончателно ще сложат край на западните престъпници и крадци.подготвя се златен стандарт на някои валути и крахът на долара и еврото.сащ стават конфедерация а европа еврабия
157
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До р: Садам и Кадафи бяха много добри лидери, но свалени заради нефта, а не защото са били Диктатори както ги обявиха.... Земи прочети и ще видиш. ЛИчно аз имам познати от Афганистан и Ирак и те са ми разказвали как са живеели хората преди войната.
156
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
турската лира преди няколко години беше 1.2 за долар а сега към 3.6. Малко е загубила за няколко години към 200% ама иначе клати трона.пълни слупости.Амо айде сменяите си доларите в турски лири
155
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceX:Така е, но долара има голям недостатък заради политиката на печатане на пари. Съгласуването за търговия с националните валути на страните ще доведе до лъсване на за-дни-ците и крах на САЩ. Това може да повлече доста интерсни последици...
154
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аме, амгълчо само се прави, в действителност е мишка на цру, от най-най-послушните