Виена - олицетворение на култура, аристократизъм, спокойствие

Виенчани пият вода от чешмата
11 фев 2017 14:58, Елка Василева
42
Виена - олицетворение на култура, аристократизъм, спокойствие
Снимка: архив, Reuters

Някога на територията на днешния Дунавски парк в 22-ри виенски район "Донаущад" се е намирало учебно стрелбище, което след края на Втората световна война е превърнато в сметище и се използва за тази цел до 1960 г., разказват от Бюрото за международни връзки на община Виена в София.

До 14 февруари в българската столица ще се състоят Дни на Виена, в рамките на които всеки ден от 12.00 часа ретро трамвай ще превозва безплатно пътници в центъра на София и ще разказва интересни факти за австрийската столица.

Сред тях е историята на Дунавския парк, който днес е популярно място за развлечение и отдих на виенчани. Възможността за изграждане на парк в местността идва, след като депото за отпадъци е санирано. Градската управа на Виена решава да го направи по повод "Международното градинско изложение", което се провежда в австрийската столица през 1964 г. Цялостното проектиране се поема от тогавашния директор на Градската градина проф. инж. Алфред Ауер.

Градини под открито небе стават атракция на изложението

Изложението дава представа за нивото на развитие и възможностите на австрийското и международното градинско изкуство. Засадени са 7 милиона цветя и 30 000 широколистни дървета. Шест по-големи главни изложби представляват гръбнака на това мероприятие.

Една от главните атракции на изложението са градините под открито небе на десет различни нации. За съжаление, с годините това международно дело е изгубено за поколенията и може да бъде видяно единствено на стари фотографии. До основните изложби се нареждат няколко съпътстващи, едно изложение на дървета, конкурси за рози, ириси, летни цветя, бегонии и далии.

За придвижване на посетителите на територията на изложението са на разположение Дунавското парково влакче, наричано влакчето-лилипут, съществуващо и до днес, и междувременно излезлият от употреба седалков лифт. След края на изложението този район се превръща в днешния Дунавски парк.

По онези места, където преди са се намирали градините на нациите в рамките на Градинското изложение от 1964 г., днес са построени съоръжения за игри и спорт. Паркът, който се намира в близост до един от ръкавите на Дунава, заема територия от 604 хил. кв. метра. Около възобновеното от общината през 1993 г. езеро на ирисите все още има стари гори от сребриста топола. За малките посетители са предвидени много места за игри, както и специална зоологическа градина със свободна зона, където животните могат да се погалят. За по-възрастните има шах.

Популярни са и безплатните тенискортове в близост до Дунавската кула, както и площадката за миниголф. Дунавският парк има добра връзка с виенската мрежа от велосипедни алеи и днес вече е едно цяло със зоната за отдих "Новият Дунав". През зимата паркът се превръща в идеално място за каране на шейни за малки и големи.

Виенчани пият вода от чешмата

Виенчани не купуват бутилки минерална вода и пият спокойно вода от чешмата, а и виенското кафе задължително се сервира с чаша вода, е друг от интересните факти за града, изтъкнат от Бюрото за международни връзки на община Виена у нас. Австрийската столица може да се похвали с чиста питейна вода от планината благодарение на Първи и Втори виенски изворни водопроводи, построени съответно още през 1873 г. и 1910 г. и това е безценно богатство.

Среднодневният разход на питейна вода във Виена на човек от домакинство е 130 литра. Виенските изворни водопроводи доставят почти 95 процента от годишното потребление на вода в австрийската столица от изворите на Ракс, на Шнееберг, на Шнееалпе, както и на планинския масив Хохшваб.

Виенската вода и горите, където се намират изворите, са поставени под защита на градската конституция, така че на всяко виенско домакинство е гарантирана прясна чиста питейна вода. До града водата стига в свободно падане през галерии без употребата на нито една помпа и без обработване и поради това гравитационната енергия се използва допълнително за производство на ток.

Старите сгради на Виена оживяват в съвремието

Красиви и ценни стари сгради на историческа Виена днес живеят в ново измерение - хлебопекарна фабрика става център за изкуство, пешеходен подлез приютява клуб-ресторант, запустели магазинчета са превърнати в хотел.

Туристическият магнит Виена привлича вниманието с богатството на изкуство и култура и много исторически забележителности. Историята на града в изключителна степен се отразява в архитектурата, а множество обекти са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Така възниква предизвикателството да се запази историческото наследство, като се допусне развитие на центъра на модерния град и архитектурата се насочи към бъдещето. Изобретателният подход на виенчани e променил функцията на няколко сгради в духа на новото време.

Най-големият аквариум на Австрия, "Домът на морето", се намира във Виена, в бивша зенитна кула от времето на Втората световна война. Там в басейн с обем 300 000 литра плуват акули и морски костенурки. От есента на 2013 г. на 10-ия етаж на кулата в огромен воден резервоар са настанени и акули чук. В другите аквариуми са представени предимно средиземноморски и тропически сладководни и морски обитатели.

От бившите конюшни на кайзера е създаден един от най-големите културни ареали в света - Кварталът на музеите. Открит през 2001 г. той обхваща не само нови постройки с интересна архитектура, като музеите Леополд и Мумок /Музей за модерно изкуство на фондация Лудвиг/, но и стари барокови сгради, които с течение на времето са започнали да се използват като музейни зали.

На площ от 60 000 кв. метра Кварталът на музеите обединява най-различни сфери на изкуството, ресторанти, кафенета и магазини. Благодарение на разнообразните заведения за хранене този културен оазис се е превърнал в едно от най-предпочитаните места за срещи във Виена.

Най-голямата хлебопекарна фабрика на Европа навремето се намирала във Виена. В тухлените постройки на фабриката "Анкер" в 10-ти виенски район, първите от които са издигнати през далечната 1891 г., днес не се носи ухание на топъл хляб, а се твори и показва изкуство. В санираните исторически помещения през 2009 г. са настанени множество институции за съвременно изкуство с ателиета и галерии.

Виена остава най-добрият град за живеене

Виена си остава най-добрият град за живеене в света и за седма поредна година през февруари 2016 г. зае челното място в престижната класация на консултантската компания "Мърсър" за град с най-добро качество на живота, посочват от Бюрото за международни връзки на община Виена в София.

Австрийската столица печели точки най-вече с жилищните условия и обществения транспорт, но също и заради голямото разнообразие от ресторанти. От значение са и възможностите за отдих в свободното време с разнообразието от театри, кина, спортни съоръжения, наред със зелените площи и чистотата на въздуха във Виена, чието качество непрекъснато се подобрява, изтъкват от Бюрото за международни връзки на община Виена в София.

Виена е олицетворение на културата, аристократизма и спокойствието. Никъде другаде класическата музика не звучи така мелодично, шоколадът не е толкова сладък и архитектурата не е по-внушителна. Виена е културното сърце на Европа и винаги с право е привличала ценители на изкуството и културата, отбелязват от Бюрото за международни връзки на община Виена в София.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: ВиенаАвстрия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
20
 
! Отговори
Додо преди 7 години
"Виена - олицетворение на култура, аристократизъм, спокойствие"Така е Eлке, но Виена също така е олицетворение и на 10 годишното православно момченце от сръбски произход, зверски изнасилено в басейна от позиращ за "сирийски бежанец" 37 годишен афганистанси мюсюлмански нашественик, който съдията пусна на свобода с мотива, че имал спешна сексуална нужда, а момченцето не било дало ясен знак, че изнасилването му е неприятно! (като че ли 10 годишните могат да имат концесуален сексуален акт?!?!?)
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах-ах-ах.....Ходила съм във Виена, разхождала съм се по улиците, в градините на дворците..... До тук е ок. НО ЗАЩО НЕ СПОМЕНАВАТЕ, ЧЕ НАВСЯКЪДЕ Е ПЪЛНО С АРАБИ ?!? И положението е по-зле от Факлутета ! Австрийците са си заровили главата в пясъка и смятат, че имат правителство и държава, която да ги пази. Да, ама не. Наистина е въпрос на време да започнат и там да започнат да стрелят новодошлите миролюбиви доктори и атомни физици... А да, и там има цензура и всички са премрежили очички...
29
0
 
23
 
! Отговори
Така е! преди 7 години
До Анонимен!Не само водосточни тръби няма извън сградите,ами няма и кабели на рояци,няма и остъклени балкони,разноцветна изолация на стени и климатици,които ти капят по главата!!!Това го няма и в Истанбул даже!!
28
0
 
22
 
! Отговори
ДА преди 7 години
До дедо ТашункоГолем си ***!!Не било построено!То каквото е построено преди 100 години,хората го съхраняват и други отиват да го гледат!Ама там има култура,ред и закони,които се спазват!Ама за какво ти говоря!Няма друга европейска столица-толкова м'ръсна,неуредена,с дупки по улиците,без градски транспорт и...не ми се изрежда!
27
0
 
17
 
! Отговори
Aнгел преди 7 години
Ами срамивай се колкото искаш.А най-добре се събери със себеподобните си и върви другаде.Такива като теб само ни пречат!
26
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПълно е с араби...................Глупости !!! Във Виена няма араби. Има сърби, българи. И хубави нови коли.
25
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълно е с араби,още преди вълната на сирийци и афганистанци!На всеки ъгъл-ислямско частно училище,въпрос на време е да вдигнат във въздуха двореца Шон Брун!
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дедо ТашункоДядо Тапунко, Виена е най-добрия град за живеене в света. Авcтpия имa eдин oт нaй-виcoĸитe БBΠ нa глaвa oт нaceлeниeтo в цeлия cвят, нaдминaвaйĸи Гepмaния и Beлиĸoбpитaния. Имах щастието да разгледам Виена миналата година. И да видя Black Sabbath там, 28.06.2016.Пък ти си приказвай.
23
0
 
40
 
! Отговори
край преди 7 години
Във Виена два пъти слизах и се качвах пак в колата си за да я наместя точно в средата на очертания правоъгълник - така както бяха паркирани на всички виенчани. Кола на тротоара ако видите - давам награда. Всичко опира до това - ако мислиш че можеш да си пуснеш авараииките за да си купиш баничка от спирката - от теб човек не може да стане - нито гръд можеш да създадеш - нито държава да подредиш. Ех братлета....
22
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Виена няма водосточни тръби на сградите откъм улицата.Също и некролози,с които е осеяна България,накъдето и да се обърнеш.Хората са толерантни и вежливи.В страната цари законност и ред.
21
14
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Уважаема госпожа Василева, за мен Мюнхен е много по-качествено място за живеене. Всичко е въпрос на вкус, казало кучето и си облизало зад.ни.ка.! За друг човек - Рим или Цюрих може да са по-добри. Австрия от първата св. война е една въш.ка, която обича да се фука с минало величие. От 100 години насам нищо нее построено в тази държавица с голями претенции.
20
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Величието на един град,особено на главният такъв,се измерва по историята,която има.Австрия има велика история и тя прави така,че Виена да блести с целия си блясък.Но,още по впечатляващи са виенчани,тяхната култура на поведение и отношението им към своята държава,град,съграждани и чужденци.Толерантност,внимание и спазване на закона,това прави от Австрия една подредена страна.Вярно е,че има много мигранти,особено с бежанската криза,но австрийското правитество взема съответните мерки.
19
5
 
36
 
! Отговори
prokurora преди 7 години
Каквото и да се говори центърът на Виена е уникален. Но след като излезеш от центъра виждаш една мизерия, която и в София я няма. Закусвалня "Измир", булченски рокли "Истанбул", магазин за домашни потреби "Измит", нещо страшно е. Немска реч в трамвая няма.
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фасада. А зад фасадата?Двама от коментиращите се отвориха на тема сецесион. Струва си да се покажат снимки на сецесион в живописта , на сецесион в интериора и все пак да се спомене какво значи сецесион, когато се свързва било с предишни стилове в Европа, било с Далечния Изток.
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добре, че дограмата не бива да се заменя с пластмасова или алуминиева. От дървото по-добър материал няма.Ако новите дограми бяха качествени, нямаше всеки нов наемател на търговско помещение да ги сменя първо тях.
16
10
 
34
 
! Отговори
Факт преди 7 години
И там стърчи огромен паметник на червената армия, като в Берлин, за да напомня на австрийците и швабите какви лузъри са
15
1
 
41
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Велик град!Град на музиката и културата.И не само.Има мнохо интересен музей на техниката.
14
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Австрия с референдум се присъедини към Третия Райх и Хитлер. Много са умни и не ядат доматите с колците. Културно и спокойно пратиха евреите на кино.
13
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аба ти *** е тоя град, и за тия които ще реват, че не е така, бил съм там и съм видял
12
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11, може и да можеш да се разбираш на българо-румънски в някое гето, ама за цивилизованите места в града си е достачен ангрлийския. Няма човек в града, Няма човек в града, който да не те разбере на този език.