Фондацията показа "вкуса на времето"

4000 станаха свидетели на уникален концерт
Обновена: 4 апр 2014 14:50 | 3 апр 2014 10:38, Александър Попов
5

Фондацията готви концерт в Арена Армеец на 10 ноември. Снимка: Булфото

Супергрупата Фондацията изнесе уникален концерт, организиран от Артишок, който изправи на крака над 4000 души в НДК.

Без претрупана сцена, без балети и с песни, които повечето музикални редактори на музикалните медии са поставили в архивите и трудно можете да чуете.

Само петима великолепни музиканти с осем китари, една цигулка, едно пиано и барабани - Иван Лечев от ФСБ, "щурецът" Кирил Маричков, Славчо Николов от Б.Т.Р., Дони и Венко Поромански на ударните.

Още с първите акорди петимата "влязоха под кожата" на публиката с класики на българския рок. Началото бе поставено с "Пак ще се прегърнем", а връзката между формацията и публиката се основа на простичкото "мен ми стига, ти си тук". Последваха "Червило", "Няма връщане назад", а въвеждащата част завърши с "Вълшебен цвят" на Щурците, за да стане ясно, че в следващите минути ще прозвучат най-големите хитове на групите, в които музикантите са участвали или участват.

Всеки един се включваше със своя глас в акустичните версии и придадоха нов и завладяващ живот на вечни хитове като "След 10 години", "Спасение", "Клетва", "Вкусът на времето", "Страхотен ден", "Не така", "Малкият принц", "Няма как" и др.

Певците отдадоха почит и на двама свои приятели, които вече не са сред живите. Кирил Маричков изпълни последната песен на Пеци Гюзелев с Щурците - "Безкраен вятър", а Иван Лечев вдигна залата с "Бира, секс и рокендрол" на Георги Минчев. След тъжните моменти дойде и носталгията с "Блажени години" на Георги Минчев, когато "рокендролът беше млад".

Дони пък "поздрави" мутрите с "Ближи си сладоледа", преди да дойде емоционалното изпълнение на "Две следи". Кирил Маричков даде началото, за да продължи публиката. 4000 гърла подеха по-късно и "Спасение", а Славчо специално поздрави Б.Т.Р., които бяха също в залата. Залата, която "блесна" със светлини по време на песента - не със запалки, както преди години, а с мобилни телефони.

Иван, Киро, Славчо, Дони и Венко успяха да постигнат най-голямата магия - да накарат публиката да се чувства като у дома си и че пеят специално за всеки един от тях. Затова и всички бяха на крака през почти цялата втора част на концерта. И когато дойде логичният финал, последваха три биса.

"Може би трябваше да загасим осветлението и да се назлъндисваме малко зад кулисите, но решихме да караме направо", каза Кирил Маричков.

"Ние можем да изпеем много песни, но концертът може да продължи цяла седмица. Все пак сме "млада" група и ще бъдем по-скромни", пошегува се и Иван Лечев. Последваха хитовете "Кукла" и "Среща", след което залата все пак угасна и музикантите си тръгнаха. За да се върнат под бурните овации за последното изпълнение "Бяла тишина".

Тишината на Фондацията обаче ще бъде кратка - предстоят концерти в цялата страна, а на 10 ноември ще бъдат в зала Арена Армеец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Бях на концерта. Страхотен концерт! Златни песни! Велики музиканти! Гордея се, че има такива български музиканти. Кирил Маричков е велик музикант и личност, но комуноидите много го мразят заради песента "Аз не съм комунист". Аз също не съм комунист и никога няма да бъда!
2
2
 
5
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
Пеят не само златни песни, но и с нов, различен аранжимент.Вокалите също са различни, така,че песните хем са познати, хем нови.Концерта според мен беше страхотен.
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тулски, те пеят не стари песни, а златни песни! Това е разликата. Те всички си имат групи, като искат да правят нещо ново, ще го направят с групите си!