Сноудън: Ще се върна в САЩ, ако процесът е справедлив

Той заяви, че не си е избирал да живее в Русия
13 сеп 2019 12:56, Елка Василева
36
Сноудън: Ще се върна в САЩ, ако процесът е справедлив
Снимка: архив, Reuters

Едуард Сноудън – бивш служител на американските спецслужби, заяви, че е готов да се върне в САЩ и да се изправи пред съда, но процесът срещу него трябва да е справедлив и обективен.

В интервю за радио National Public Radio Соунъд заяви, че би искал да разкаже на съдебните заседатели защо е предоставил секретната информация на журналисти. Съдебните заседатели по думите на Сноудън трябва също така да получат достъп до засекретените материали, които той е огласил, за да оценят дали той е постъпил правилно.

Сноудън подчерта, че негово връщане в САЩ само, за да чуе присъдата, ще стане лош пример за онези, които може да се намират в сходна ситуация.

„Никой не става информатор, защото иска това. Никой не става информатор, защото тях ги очаква щастлив край“, добави той.

Още по темата

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност каза, че не си е избирал да живее в Русия. Той припомни, че е поискал убежище от 27 страни, вкл. и Германия и Полша, но те за разлика от Москва са се страхували от ответни мерки от страна на САЩ.

По думите му руските разузнавателни служби са му предлагали сътрудничество, но той е отказал. Ако е бил дал съгласие, то вместо проведените 40 дни на летището „още на първия ден щях да напусна летището с лимузина, щях да живея в дворец“, а на Червения площад щяха да се провеждат паради в негова чест.

През юни 2013 г. Сноудън предаде на „Вашингтон поуст“ и „Гардиън“ секретни материали за програмите за следене на спецслужбите на САЩ и Великобритания в интернет . Той излетя за Хонконг, а оттам – за Москва, където  остана известно време в транзитната зона на летище „Шереметиево“, припомня РИА Новости.

Русия даде на Сноудън временно убежище за срок от една година при условие, че той прекрати дейността си против САЩ. През август 2014 г. Сноудън получи разрешение за пребиваване за срок от 3 години, което му дава възможност да пътува не само в Русия, но и извън нея. През януари 2017 г. разрешителното му беше удължено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
31
 
! Отговори
анон преди 4 години
сноудън разбира се е военен престъпник и предател. но като го написах това преди 1 час и ми изтриха мнението защото явно, мнението ми не е удобно за някого :)
31
0
 
31
 
! Отговори
xa преди 4 години
Най ми е кеф да гледам купчина "разбирачи", поддържащи мрежата на кварталната кръчма, да се изявяват "колко не разбирал тоя"... Като разбирате от мрежи и компютри, защо не сте му стъпали и на малкия пръст :)
30
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сноъдън, разбира се, е Герой!
29
1
 
37
 
! Отговори
4oko преди 4 години
Тоя *** се самозабрави!!! Време е да го изритат от Русия да го видим тогава къде ще ходи! Самият факт ,че иска убежище в държави като Германия и Полша говори ,че тоя *** не знае на коя планета се намира.Представям си какви са останалите от CIA.
28
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че процесът ще е справедлив - ще служиш за назидание на всички кандидат-Сноудъновци.
27
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Сноудън се очертава голям наивник и заблудена овца. На тоя смъртната присъда отдавна е прочетена, а той щял да се връща в САЩ да го съдели справедливо. Никъде няма такова нещо като "справедливо съдене" Съденето е право на посилния. Само господ съди справедливо. По въпроса за държавната тайна. Едно нещо е"тайна" ако някой не си науми че е тайна. Днес е тайна, смени се властта и не е тайна. Глупости на търкалета. По точно "справедливо съдене" = "конюктурно отмъщение"
26
0
 
40
 
! Отговори
Човече, преди 4 години
Прав си!Само, моля те, изчакай с връщането в САЩ 60-70 години!Пък до тогава "я камилата, я камиларя, я царя" Не я ли знаеш тая поучителна история от старо време?
25
7
 
39
 
! Отговори
Ким Чун преди 4 години
Прийди в Кореи - при мне все процесы справедливые, получиш не больше расстрел !
24
3
 
36
 
! Отговори
Дебилията от Ра' преди 4 години
***. В момента в който Агент на Специалните служби на САЩ те докопат считай ,че ще бъде изпълнена Смъртната ти присъда мигновено и чрез смъртоносна инджекция!
23
4
 
36
 
! Отговори
Fake преди 4 години
Сноудън не е казвал това, само ни булшитите компютърджиите с някакъв долнопробен булшит за поразителната положителност на неуважението към компютърната наукаСноудън е не само лийкаджия, както повечето тъпани мислят, а наистина разбира от мрежи, за разлика от много
22
2
 
33
 
! Отговори
Есенно преди 4 години
А Дянков днес се бил смял, а не плАкал, щото бил плакал само когато лук ядял?И ако Тусия е била Гушаг за Дянков, той защо работи там? И какво го бърка невдянков какво прави Сноудън? И тъпите му адвокати? Такива хамерикански адвокати каквито има тоя, Путин да вземи да им забрани достъпа до Сноудън, че му говорят някакви дянкови хамерикански булшити колко яко било в хамерикански затвор и как ще постигне петстепенната свобода на роботите в затвора ама друг път
21
0
 
31
 
! Отговори
Regular.bg преди 4 години
С Америка За Америка *** веднага наскочиха да съдят Сноудън, потупвайки го по рамото, че им дал свобода.Българистанска компютърна логикаМерси много, ама хайде да те правим на *** по затворите, щото ... Ние не сме толкова умни да сме умни колкото теб, но пък имаме идея как да те отстраним от компюърите и мрежите които сме *** яко с ефтин безмислен карбучковски бг кодЗаслужавате си карбучковите сисадмини и хитлерофашистките американски културни ефекти
20
0
 
32
 
! Отговори
SaSa преди 4 години
Карбучкови админи, дгд
19
1
 
37
 
! Отговори
С Вий сте идиоти преди 4 години
В Америка ще му пуснат нет, ама никога. Проблемът е че американоидиотите у нас са готови да го пратят веднага в затвор, ама в САЩ, свободата дори в пустинята е по-добра от затвор дори в америка
18
0
 
33
 
! Отговори
Hate преди 4 години
А пък топ есенциалните лесбийки Зарчето и Галчето са влюбени и в хитлероСергей, и в гаджето му "диригента" наречен от тях галено Кучков, сладко като комунофашистките уклони на Зарчето
17
0
 
33
 
! Отговори
Hate преди 4 години
Карбучков е фашисткият гений на съвременната българска посредствена култура на примирението, което е характерно за леличките, които си го харесват Карбучков и връзката му с Сергей.
16
2
 
32
 
! Отговори
Hate до 13 преди 4 години
Кажи бе осмърдодянков? СтаниШеф щял да се бори с теб, ама как като невдянков му се пуска на СтаниШеф, а СтаниШев е евреин, ама от нацистки произход. И не само произход, но и уклон, точно като великия диригент любовник на СърГей, Карбучков. Тоя музикално генералистичен комунофашизоидна тон на българската култура е непоносим.
15
3
 
33
 
! Отговори
Hate преди 4 години
Руските го изпързаляха сноудън щото не му даваха много нет и после му пуснаха, ама заразен. Сега му се връща в САЩ, щото руския нет е не просто СССР осмърдолявен, благодарение на Майкрософт, но и напокафенен (каквото и да значи това) от дянковщина. Самия Майкрософт смърди на дянковщина а Дянков се занимава с най долния булшит във вселената. Долен икономист и половината планета под него (сиото на Майкрософт е *** копие на невдянков)
14
1
 
31
 
! Отговори
кака гошу преди 4 години
Агент Буда
13
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сноудън е готов да лежи в американски затвор, вместо да живее в руския Гулаг !