Ще бъде ли пощадена България, ако напрежението около Украйна ескалира?

Най-опасният вариант е Русия да продължи сегашната си политика по ръба на ножа
29 яну 2022 17:45, Елка Василева
463

Енергийната система на България е заплашена, независимо как ще се развие конфликтът Русия – Украйна. На това мнение са експерти по въпросите на сигурността и международни отношения.

Още по темата

Без значение дали конфликтът Русия - Украйна ще остане регионален или на източния фланг, за България последствия ще има, смята бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

"При всички положения имаме рискове за енергийната ни система, но не само това - ще рефлектира върху всички сфери, енергийна, социална сфера", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Ако обаче се стигне до ескалация на напрежението, страната ни няма да бъде пожалена, смята Йовчев.

Но според експерта по сигурност и международни отношения Димитър Гърдев България няма да участва във военни действия.

"Няма основание за това. Няма основание НАТО да се намесва. ЕС няма основание да се намесва. Ние имаме също такава клауза", обясни той.

Според Йовчев към момента сценарият за въоръжен конфликт се отдалечава.

Затихване на напрежението вижда и журналистът Чавдар Стефанов.

"Като че ли малко утихва това, около което ние като журналисти шумяхме повече, отколкото трябва, но трябваше, защото това е най-голямата криза в историята на Европа", коментира той.

Но има и вариант, който е по-опасен за всички, включително и за България. "Най-опасният вариант е Русия да продължи сегашната си политика по ръба на ножа", поясни Стефанов.

Експертите не изключват инвазия, ако има провокация. Но иска ли Москва това - отговорът, изглежда, е по-скоро - не.

"Русия няма интерес от уреждане на конфликта. Големите разминавания са по-скоро около тълкуването на Минските споразумения", добави той.

"Оттук нататък ние не знаем дали този конфликт няма да засегне съседните страни", изтъкна Йовчев.

"Пълномащабна война е възможна, ако се приеме настъпление срещу Донецк и Луганск. Ще влезе истинската руска армия", разясни Гърдев.

Анализаторите допускат и диверсии. Те не изключват и още горещи точки в Източна Европа да напомнят за себе си.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
0
 
0
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До Само питам сащ се изплюха с F16 - статистика F16 - МИГ.... 100:0 това е резултатът
285
0
 
0
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До Вуте казва се дека виде... за да е всичкото в унисон
284
0
 
0
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До Рубладжийче и напълни ли мазето с рубли...
283
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българия ще бъде унищожена от русата военна мощ
282
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Звигойн Фон Дьо Тен Въпросът не е в това, какво ще изпрати Путин до бившите, а в това, че вече нищо не може да изпрати до Китай.
281
4
 
3
 
! Отговори
Звигойн Фон Дьо Тен преди 2 години
Утре сутринта в 4 Съветите нападат. Диктатора не държи 200 000 автоматчици току - така. Ще станем свидетели на нещо като китайско виетнамската война . навлизане на 70-100 км, унищожаване на инфраструктура. Така ще покаже на другите постсъветски републики, че не пуска от хватката.
280
0
 
7
 
! Отговори
Точен коментар преди 2 години
Пълномащабна война е възможна, ако се приеме настъпление срещу Донецк и Луганск. Ще влезе истинската руска армия", разясни Гърдев.
279
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега коментар 416 ША го изтрият, щото предишния подобен обиди някого
278
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЪЛЧЕЩИЯТ СЕ СЪС НОЖ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО.
277
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите в днешна СМ, най-напред станаха комунисти а после антички пе_дари. Нашите - първо също комунисти, а после ду_пе_давци. Сега са либерал-социалисти. Генетично е.
276
10
 
15
 
! Отговори
ЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА! преди 2 години
Енергийната ни система е заплашена и затова е виновен единствено Бойко Борисов, който за 12 години не намери време да направи газовата връзка с Гърция.Мечтаеше за платноходки в Черно море и за какви ли не измислици, само и само да угоди на кремлските тирани, от които и сега се страхува. Ще дойде време, когато този издайник ще си плати за гяволъка. Осен това прокара Кремълския поток за сърбите и пропусна над България руските ракети С400 за Сърбия, която е наш изконен враг.Лошо му се пише на Бойко
275
4
 
15
 
! Отговори
toti преди 2 години
На баба ви хурката е заплашена България,но си търсите сензация!!!Никой не се интерсува от нас,но се навирате под вола чисто гола!!Но кой се дупи ще си го нахлупи!!!
274
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цивилизацията е подминала българия преди хиляди години, може пък и конфликта да я подмине
273
5
 
15
 
! Отговори
Зеленски преди 2 години
Напрежението се създава от НАТО.
272
2
 
7
 
! Отговори
Б. М. преди 2 години
унищожаването на ОИ тогава (1829), би отворило възможност за възстановяване на българската държава в размерите на цар Иван Асен II.Явно това е плашило Русия. Затова най напред са обезбългарили половината и територии.Имало е защо, доказали сме им го през 1916г. 25 000 БЪЛГАРИ разбиват на пух ипрах 90 000 руси, 30 000 румънци и 5 000 сърби в Добруджа.Следва 3.март.1918 и СВОБОДА за Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша и Украйна.
271
2
 
6
 
! Отговори
Б. М. преди 2 години
Да допълня, че на Сърбия, Гърция, Влашко и Молдова се дават за владение земи с преобладаващо българско население. Следва обезбългаряване по различни начини и след 100 години там българи няма.През 1829г има ДВЕ велики сили Англия и Русия. Англия дава съгласие за Константинопол, но руската армия спира при Чорлу.Четете, има и в руски форуми информация. Необяснимо, армията не превзема Константинопол.Мисля си, че унищожаването тогава (1829) на ОИ, би дало възможност за възстановяване (продължение)
270
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иска се нов световен ред и еднолично управление.
269
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Подлизурковци сме, но това донякъде е оправдано, иначе пътуваме в небитието. То май май и сега натам сме се запътили, защото слушам и чета, че Китай, вероятно и Индия ще са на страната на Русия при конфликт. Това вече е доста опасно, сигурно пак ще сме където не трябва. С ядрено оръжие победител няма, но с обикновено не е много ясен края.
268
3
 
11
 
! Отговори
един преди 2 години
И като майката била българка, ще станат чудеса, как ли пък не. Я стига с гл.упостите. Не виждате ли, че империите си гледат интересите и от млатещи се се съюзяват, нима в двете войни не бяха заедно Русия и Англия? Каквото и да си мислим ние и да се дърлим, накрая те пак големи, ние пак в слугинажа. Не ни ли държа Европа в мюсюлманско влияние с векове като буфер, после в руско не занам защо точно, сега като придатък с безкрайни изисквания и лицемерие, а пък ние сме подлизурковци нещастни.
267
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Който си въобразява като star колко добре би било с автономия, да си спомни как Косово умишлено бе заселвана с албанци и как стана отделна държава. Съгласен, че Русия сама не може да се разпорежда и сатанизирането и е нелепо. Точно Великите сили са я спрели да продължи към Проливите в Руско-турската война, като са я заплашили с война срещу нея. Докато проумеем, че никоя голяма сила не ни мисли доброто, от нас нищо няма да остане, на Земята е така, уви.....