Русия: Всеки опит за нападение над Беларус е обречен на провал

Съвместните учения са с цел да се откажат потенциалните противници
13 яну 2023 16:04, Йоана Цонева
285
Русия: Всеки опит за нападение над Беларус е обречен на провал
Снимка: БГНЕС

Съвместните учения на Русия и Беларус са с отбранителен характер и имат за цел да откажат потенциалните противници от ескалация и провокации. Това заяви пред ТАСС Алексей Полишчук, директор на Втори департамент за страните от ОНД в руското външно министерство.

Той отбеляза, че при настоящата военно-политическа обстановка от октомври миналата година на територията на Беларус са дислоцирани допълнителни контингенти от съвместната руско-беларуска регионална военна групировка.

По негови думи в момента се провеждат бойна координация, тренировки и маневри. "Те имат отбранителен характер, насочени са към гарантиране на сигурността на съюзната държава и трябва да обезсърчат потенциалните ни противници от ескалация и провокации. Ние сме в пълно разбирателство с нашите беларуски съюзници по този въпрос", подчерта дипломатът.

Всякакви опити за нападение над Беларус са обречени на провал, заяви още Полишчук и добави, че че беларуските въоръжени сили и съвместната руско-беларуска регионална групировка войски надеждно защитават западните граници на съюзната държава.

През последните години НАТО засилва щурмовите войски по границите на съюзната държава, главно в Полша и балтийските страни, отбеляза той. "Представя се така, сякаш става въпрос за превантивни действия, насочени към неутрализиране на определени заплахи от наша страна. Междувременно по-рано се обмисляше уж временно разполагане на силите на Алианса на ротационен принцип, а днес никой не крие, че западните военни са пристигнали там за дълго", добави дипломатът.

"НАТО приближава военната инфраструктура до границите на съюзната държава. Принудени сме да реагираме и да отвръщаме адекватно на подобни неприятелскии стъпки", посочи той.

Полишчук заяви, че колко сериозни са рисковете от провокиране на ескалация и атаки срещу Беларус от полска страна е въпрос към военните анализатори. Той обаче изтъкна, че Русия и Беларус образуват общо отбранително пространство и са свързани със съответните задължения.

Още по темата
Всякакви опити за извършване на подобни атаки са обречени на провал, категоричен бе дипломатът.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари. Двете страни планират да проведат съвместни авиационни учения през втората половина на януари, които започват от следващия понеделник.

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
5
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Умpял е някой да напада тоя кoкoшapник...
200
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Много ме кефят нежните манипулацийки, които надничат от всеки ред на статийките на Днес.В тази уж предават изказванията на други хора, пък разсъжденията на списвача лекинко подбутват читателя в "правилната" посока.Нараствали "щурмовите" си войски...а кои войски не могат да са "щурмови", а? И готвачите имат зачислено оръжие и могат да нападат...Но трябва да се внуши нещо, което е удобно на плащащия издръжката..
199
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сороси са нападнали сайта. Тия дето заработват ги разбирам, ама тия с промитите мозъци, нямат оправдание.
198
3
 
9
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Русия подготвя почвата...
197
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то Москва се провали, как ще брани и Белорус...!!!
196
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите и динозаврите са предмет на археологията и психиатрията
195
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашистката пропаганда за вътрешна употреба не спира 24/7 със всички средства. *** крепостници от сутрин до вечер ги облъчват с идеята, че целия свят искал да ги напада, тях и техните другарчета! А най-много се дразня на разни платени и неплатени папагалчета, които мултиплицират рашистката пропаганда и я вкарват в България! Спрете се! Предатели сте вие, не смейте да се наричате българи!
194
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно пък някой трънал да напада Беларус. За какво, то там всичко е разсипано от руските ***. Където руснак се е разпореждал, там нищо не става. Няма държава дето да е била с русия и да е прокопсала. Само кражби за сметка на шепа олигарси, а другите по окопите.
193
6
 
4
 
! Отговори
да преди 1 година
няма и да разберете как ще стане тая работа, ще я разделят украйната земя полша, беларус, молдова...
192
10
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Поредната порция от несвързано Руско Фъф лене
191
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти така и не рабра че има съюзна държава и Путин и Лукашенко са Едно. Преди убиваше Асад , После Путин, сега пък Лукашенко. Тва смешниците сте все от сой циркаджии, ше соасим уйгурите котките и и морковите с флашмоб и гейпарад.
190
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Лукашенко сглупи и заповяда настъпление към Украйна, това ще му е краят !
189
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таню, за кокаинче и уиски ли ще си говорим сега? Това ли ти стопля душицата, неща които не можеш да си позволиш?
188
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таню, относително добре съм запознат с халюцинациите които имаш във връзка с абстинентните симптоми от алкохола. Ти ги споделяш с удоволствие. А сега важното - звънна ли на спешна помощ? Да ти бият едно диазепамче да се успокоиш, да свалиш кръвното малко.
187
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таню, не виждам с какво ще ти помогне да си говорим за наркотици. Но ако мислиш че това ще ти подобри състоянието, добре, нямаш грижи. Та какво точно трябваше да си говорим за наркотиците?
186
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таню, съветвам те вместо на прокурор, да звъннеш в спешна помощ. Нещата не изглеждат добре и имаш нужда от помощ.
185
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шизззьоо чети - престъпление по чл. 162 от НК - проповядване на омраза, основана на народност, чрез информационна система, добавят от вътрешното министерство. Текстът предвижда наказание лишаване от свобода от една до четири години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таню, пръстчетата все по-непослушни. Не ме слушаш и затова така става. Знам че и за това няма да ме послушаш, а може да ти спаси живота, та да си кажа. Затвори очи. Вдишвай и издишвай баааавно. И така 10 пъти. Разходката също помага, но с тея дърти крайници не си е работа. А и в тези мрачни времена не се знае кой грантаджийски джендАр дебне в храсталака.
183
5
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЗА СЕГА РЕЖИМА В КОМУНДЕЛИСТАН ОСТАВА! НО ОТ 1 МАРТ 2023-ТА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ КОМУНДЕЛИСТАН МОЖЕ ДА ФАЛИРА БУКВАЛНО! КЪ ПУТЪНА ПЛАЩА ПО 50 ХИЛЯДИ ДОЛАРА ЗА УТРЕПАН АМА ГИ ПЛАЩА В РУБЛИ ЩОТО ЗНАЕ, ЧЕ РУБЛАТА НЕ СТРУВА РЕАЛНО НИЩО!
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стоически понасяш, а, баце? Евала. Легналата позиция е разумно решение. Като ставаш внимавай да не ти прилошее. Легенче взе ли си?