Учени създадоха фалшиви спомени

Засега само у мишки
Обновена: 26 юли 2013 11:48 | 26 юли 2013 11:48, Елка Василева
14
Учени създадоха фалшиви спомени
Снимка: архив, Reuters

Международен екип от учени успя за пръв път да създаде фалшиви спомени в мозъците на мишки, а това хвърля светлина върху неврологичния механизъм на този мистериозен феномен у хората, предаде Франс прес.

Деформираната памет за минали събития или за нещо, което никога не се е случвало, е известна на учените. В редица съдебни процеси обвиняемите, които впоследствие са оневинени на базата на ДНК тестове, са били признати за виновни въз основа на показанията на свидетели, които уверили, че видели всичко.

По-късно обаче се оказало, че това не отговаря на истината. Три четвърти от първите 250 обвиняеми в САЩ, които са оневинени въз основа на ДНК тестове, са станали "жертви" на свидетели, чиито спомени за събитията са били фалшиви.

"Изследвания с хора въз основа на поведението им и ползването на ядреномагнитен резонанс не позволиха да се установи кои зони в хипокампуса са виновни за създаване на фалшиви спомени. Тези експерименти с мишки допринесоха за създаване на първия животински модел, при който фалшиви и истински спомени могат да се изследват на базата на енграми - следи, които минали събития са оставили в мозъка", заяви един от ръководителите на изследването, експертът по биология и невронауки от Масачузетския технологичен институт Сусуми Тонегава.

Екипът му успял да създаде фалшиви спомени в мозъците на генно модифицирани мишки, манипулирайки мозъчни клетки с гравирани в тях енграми в хипокампуса, който играе основна роля за запаметяването. Учените програмирали клетките така, че да реагират на светлинни пулсации и да е възможно да се манипулират.

Мишките първо били поставени в кутия А, която за тях била безопасно място. След това били преместени в съвсем различна среда - кутия Б, в която учените реактивирали спомените им за кутия А чрез светлинни пулсации върху клетките от хипокампуса в мозъците им. Същевременно предизвикали лек електрически шок в стъпалата на крачетата им, създавайки връзка между това неприятно събитие и реактивирания спомен за кутия А. Когато гризачите били върнати в кутия А, където нищо лошо не им се бе случило, се оказало, че са стресирани. След като мишките били поставени в напълно нова среда, учените успели да реактивират клетките в хипокампуса, свързани с неприятния фалшив спомен за кутия А.

Човекът има богато въображение - неприятно за него събитие може да бъде свързано с предишно, за което си мисли в момента, създавайки фалшив спомен, както това се случи при тези мишки, отбеляза Тонегава, който е Нобелов лауреат за физиология или медицина за 1987 г. Припомнянето на фалшивия спомен активира същите центрове на страха в мозъка, допълни Сюй Лю от екипа. Така фалшивият спомен не може да бъде различен от онзи, който е свързан с реален страх. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Sasho преди 10 години
Che za kakvo im e da sazdavat falshivi spomeni??Izglejda noviq svetoven red nabira skorost, bez da ni pitat iskame ili ne...
11
0
 
2
 
! Отговори
паткан преди 10 години
Този опит е прилаган 45 години преди 1989 в България, а след 1989 продължва до ден днешен
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До войнствен атеистДа бе ние едно време така се смеехме на тъчовете във филмите за извънземни пък сега всеки го ползва....фантастиката след време спира да бъде фантастика-доказано от времето
9
2
 
5
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
До войнствен атеистСамо не разбрах какво общо има това, и ми е любопитно колко пъти си умирал,че си толкова наясно.Това ,че не виждаш нещо не значи ,че то не съществува.Аз например не съм вижда вятъра но какво от това.
8
5
 
4
 
! Отговори
Nikk преди 10 години
Информация за подобни УСПЕШНИ експерименти има още от 1990г. Руснаците бяха успели да ги направят върху маймуни.
7
6
 
7
 
! Отговори
+++Jana+++ преди 10 години
+++OT4AJN POSLEDEN OPIT DA NI KONTROLIRAT+++SNA4i TOI IDVA I E BLISKO+++AMERIKA E SATANINSKA DARJAVA+++NO XORATA SE SABYJDAT ISHE RASBERAT+++TOI IDVA I E BLISKO+++NASHIJ BOG+++
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мишки, гласувайте за на нас. Тези учени ви страхуват!
5
1
 
10
 
! Отговори
**** преди 10 години
Като повторят опита и с немодифицирани мишки да се похвалят пак.
4
5
 
5
 
! Отговори
войнствен атеист преди 10 години
до 1Прекалено много филми гледаш, приятелю.
3
4
 
17
 
! Отговори
От 1 преди 10 години
Не, насочеността е в посока на това, че на днешно време повсеместно се развиват технологии за контрол на съзнанието. Те не се разработват с цел различна от тази да контролират мен и теб - всички ни. Против това роптая и анатемосвам, а за последните ти думи... Господ да ти прости, че не знаеш какво говориш.Снай-добри пожелания, лек ден.
2
14
 
15
 
! Отговори
войнствен атеист преди 10 години
Ама естествено, че първият коментар ще е с религиозна насоченост. :)Тепърва ще се доказва, че веднъж да си замине мозъкът, си заминаваш и ти, завинаги, а не се преселваш магически сред облаците, да надуваш фанфари за някаква си "всемогъща" и белобрада дядка с изкривена мания за величие.
1
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Анатема сатанински изчадия!!!