Не без сина ми 2

Новозеландски съд връща малкия Георги на майка му Петра
Обновена: 3 юни 2012 11:34 | 2 юни 2012 18:42,
139
Не без сина ми 2
Малкият Георги. Снимка: Личен архив

Кошмарът на една бургаска майка е напът да приключи скоро. След като повече от година Петра Бакалова води борба за сина си, отвлечен от бащата Гери Ардерн в Нова Зеландия, тамошният съд най-после излиза с решение детето да бъде върнато на майката.

Парадоксалното е, че докато чуждият съд води редица дела по казуса с 11-годишния Георги Бакалов, нашата прокуратура все още не е повдигнала обвинение срещу новозеландеца.

Преди ден, на 29 май Петра Бакалова е получила писмо от „Международна правна закрила на детето” към Министерството на правосъдието. В него се посочва, че новозеландските магистрати са разпоредили връщане на детето в България. „В съответствие с това, моля да организирате Вашето пътуване дo Нова Зеландия във възможно най-кратки срокове”, пише в имейлът.

Още по темата
9 май 2012 07:00
270

Там се посочва още, че бащата Гери Ардерн е дал съгласие да поеме пътните разходи на сина си до България, като настоява да поддържа видео разговори по скайп с Георги, след неговото завръщане. „Вчера Гери Ардерн е разбрал за изхода от делото и ми изпрати

СМС, че трябва да обсъдим доста въпроси”, обясни Петра. Тя допълни, че това е първото нещо, което новозеландецът й казва от доста време насам. През последните седмици той не е включвал дори компютъра си, с което е прекъснал всяка възможност за връзка между майката и детето.

Сагата на Петра Бакалова започва преди година и два месеца. На 26 март 2011г. биологичният баща на момчето качва сина си на самолет и го отвежда от Бургас в Лондон, а от там в Нова Зеландия.

Граничната служителка, която обработва документите тогава, прави пропуск, който се оказва фатален – тя пуска детето, без да установи българското гражданство на Георги, както и гражданството на единствения му родител – майката, която не е дала писмено съгласие за напускането на страната. ”За Георги Иван Бакалов е представен новозеландски паспорт № LA 543336 на името на BAKALOW GEORGI IVAN, с който по справка в информационните масиви на МВР няма регистрирано ”влизане в страната”, обяснява Бакалова.

 След като успява да отведе детето в Нова Зеландия Гери Ардерн прекъсва всякаква връзка на малкия с майка му. Месеци наред жената няма никаква информация как е синът й. Тя и баща й, Георги Бакалов сезират всички възможни органи в България и извън граница. Резултат от действията им почти липсва. Междувременно в Нова Зеландия Гери и близките му правят всичко възможно да ограничат контактите на Гошко с българските му роднини. Гери Ардерн дори наема психоложка, която да докаже пред съда, че за момченцето е по-добре ако не се връща в България. Докладът на специалиста е изготвен без дори да се потърси контакт с майката и да се установи що за родител е тя.

След като най-после Петра извоюва правото си да чува Гошко по телефона, тя е шокирана от факта, че за няколко месеца синът й почти е забравил българския (единственият език, който е знаел преди това) и не помни важни подробности от живота си в Бургас.

 Преди около месец майката се обърна с молба за съдействие до вицепрезидента Маргарита попова. Полученият отговор не изненадва жената. В него се казвало, че писмото й е препратено към Министерство на правосъдието и Върховна касационна прокуратура.

„Какво по-показателно за бездушието на българските институции!”, коментира Петра.

Сега тя няма тръпение да организира пътуването си до далечния континент и да прегърне сина си след едногодишната раздяла с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
8
 
! Отговори
До онзи преди 11 години
Господите, който си позволявате да наричате една жена "*** овца". Преди така мъжкарски да лепите етикети, вземете и попрочетете малко повече. Жената няма брак с чужденеца. На всеки може да се случи да се влюби и да реши, че е намерил идеалният патрньор. И кое точко Ви кара да мислите, че сред българските мъже няма такива екземпляри... или сме нация чиста и застрахована от ***? Лесно е да сочим с пръст и да обвиняваме отстрани. Дано не ви се налага да се борите с държавата.
112
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми като си *** овца да се жениш за чужденец.....От 7 милиона българи не можа ли да си избереш един? А пък тия които се женят за *** или за мюсюлмани ги съжалявам искрено, защото са мн жалки
111
4
 
22
 
! Отговори
Валко преди 11 години
Че нямаше ли нашенска ***,та стигна чак до Зеландия?
110
0
 
19
 
! Отговори
силвия преди 11 години
Зодия Близнаци, аз разгледах случая емоционално, но без деление на половете. Стигнала съм до извода, че не само жени са потърпевши. Толкова много мъже стрдат от женски амбиции, че е срамно да се надлъгваме в тази толкова ясна игра - или има морал във взаимоотношенията, или липсва. Аз рядко изразявам мнение, само при дразнител. Ако някого съм обидила съжалявам-просто почтен Водолей.
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАРГАРИТА ПОПОВА Е *** И АЛЧНА ЗА ВЛАСТ .КОЯТО Й НОСИ ЛИЧНО БЛАГОПОЛУЧИЕ
108
5
 
30
 
! Отговори
силвия преди 11 години
Е, сега пък ще ревем, че селянката бургазлийка вместо да си направи дете с някой селянин като нея си е мислела, че е ударила кьоравото като си е дала дирника на чужденец. Сигурно го е видяла един път за половин час и то пиян. Написано е "биологичен баща". А малкия господин може да е имал още много татковци през морския сезон. Селска му работа!
107
0
 
1
 
! Отговори
ДЯДО ГРОЗ преди 11 години
МАРИЯ НЕ Е МАГДАЛЕНА,А МАГДАЛИНА /УДАРЕНИЕТО НА "ДА"/,ЗАЩОТО Е ОТ ГРАД МАГДАЛА
106
1
 
17
 
! Отговори
Ами то е ясно преди 11 години
След като си е взела детето с помощта на чуждестранен съд, сега пак чрез този съд ще одруса таткото за издръжка. И ще й бъде присъдена такава, за да си отгледа детето. Тамошните съдилища не се шегуват, когато става въпрос за подобно нещо. А татковците не се измъкват безнаказано, както това може да се случи у нас.Не знам в техния случай кой е крив и кой - прав, но е пределно ясно, че с една чужбинска издръжка тя ще си живее добре, докато детето порасне.
105
0
 
17
 
! Отговори
ч преди 11 години
Тая Маргарита Попова ми се струва голям *** и страшно излишна в ГЕРБ
104
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздрави на майката и детето. Да са живи и здрави. От цялата история разбрах къде искам да емигрирам. В държава със законовата уредба и съд като Нова Зеландия.
103
27
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема на тази жена е че за нея бълг.мъже не са били достойни.Взела си е мъж -чужденец грозник . Ами да си живее с него.Да не би държавата да я накарала да се жени за него.Да върви да живее при него, щом си го е избрала.Детето има нужда от баща, а не само от използвачка майка.Човека като видял че не е стока, решил да си вземе сина и по-даече от такава използвачка
102
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде бе *** от Днес бг,оправете последния ред от статията!Такъв континент ,като Нова Зеландия не съществува!
101
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашата прокуратура е заета с поръчките на Боко и Цоко!
100
1
 
15
 
! Отговори
aq преди 11 години
Ами човек когато свързва живота си с някой, трябва да има представа да ли ще може без много шум да се раздели с него. А не да ни занимават със семейните си проблеми разни Алиси, Ивановци, Драгановци и т.п.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм Наполеон
98
0
 
18
 
! Отговори
жена преди 11 години
Държавата не заслужава един лев данъци, осигуровки или каквито и да е граждански ангажименти от страна на майката и детето един ден! Тая жена по-добре да си взима багажа и да бяга където ще е спокойна, че ще бъде защитена и където има закон. Баси света да не защитаваш майките и децата им, ква държава е тва ................................................................
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aло Духовният водач,духовен от къде идва,че духаш?Никой да не забравя ПРИТЧАТА за Мария Магдалена изгонена от Божият храм!Какво е казал Исус?.....".Нека, пръв хвърли камък тоя,който е безгрешен!!!"
96
0
 
8
 
! Отговори
жена преди 11 години
Е от такива истории някой после кат ми заговори за патриотизъм или за поставане в БГ, автоматично някак ми се доповръща. Д...ба тъпата работа да не предпиемеш никакви действия да върнеш отвлечено дете на майка му. ***
95
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Четейки коментарите Ви,мога само това да пиша:"Боже,колко злоба в толкова малък и жалък народ!"
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо е мълчала досега?