Античният град Нове привлича туристи с битки и нощни турове

Официалното му откриване ще се състои на 17 май
Обновена: 21 яну 2014 14:49 | 20 яну 2014 12:35, Красимир Ангелов
11

Снимка: БТА


С възстановки на легионерски битки и нощни екскурзоводски турове античният град Нове край Свищов ще привлича туристи, предвижда програмата на общинската администрация в Свищов за предстоящия туристически сезон. Тя бе представена пред БТА от заместник-кмета по хуманитарните дейности Пламен Александров.

По проекта "Нове - сърцето на легиона", на стойност близо 5 млн. лв., осигурени по ОП "Регионално развитие", са извършени реставрационните и консервационни дейности.

Представени са две исторически епохи, отбеляза Александров.

Античният град Нове е създаден през първата половина на втори век на брега на Дунав, след като тук е бил разположен щабът на Първи италийски легион по времето на император Траян. Целта е била да защитава границите на римската империята от варварите, припомни Александров.

По проекта са възстановени колонадите и конструкциите на сградите на щаба, както и Светилището на знамената. Запазени са оригиналните зидове. За доизграждането им строителите са използвали хоросан, по антична рецептура.

Археологическите разкопки в района са започнали преди 50 години с участието на български и полски учени. Изследвани са близо 300 декара от античното селище. Проектът обхваща площите, където изследователската дейност е приключила, посочи археологът Павлина Владкова.

Вторият исторически период е късноантичен (4-5 век). Тогава Нове се превръща в един от големите центрове на Ранното Християнство. Доказателство за това е разкритият Епископски комплекс, който включва две базилики, баптистерия и още прилежащи сгради.

Според историците в този период градът е бил столица на император Теодорих Велики, а първите богослужения на готски език е извършвал епископ Вулфила.

Дейностите по мащабния проект ще приключат в средата на март. Официалното откриване ще се състои на 17 май, заедно със Осмия фестивал на античното наследство.

Тогава ще започне и поредното издание на реанакторския фестивал "Орел над Дунав", каза Александров. Подготвя се туристически маршрут, който ще представи живота през античността в района около Велико Търново и Свищов. Той ще включва римския град Никополис ад Иструм, Античния керамичен център край Павликени и крепостта Нове.

По трите обекта през последните години са извършени реставрационни дейности по различни европейски програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Свищовград Нове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
реанактор преди 10 години
Наистина ,че стана някакво произведение на модерното и античното строителство, но кой ще го гледа ,като се носят страшните миризми от Румъния и от г-н Дачев.Надали туристите са толкова жертвеноготовни да си напълнят дробовете с ужасния въздух в Свищов и около него.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен = 7Какво ти е ужасното бре?Ужасен си, че освен теб, в света не са само маймуни?
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ужасно е!
3
0
 
4
 
! Отговори
Уточнение преди 10 години
Датата на планираното откриване на обекта е 17-ти май.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам гениална идея - да организираме гладиаторски борби между ***. Хем ще възпроизведем зрелищата на древен Рим, хем ще намалим популацията им значително.
1
0
 
8
 
! Отговори
смях! преди 10 години
Първо чети 1 после пиши. Материали за Нове колкото щеш.