ГЕРБ:Данъците за стари автомобили няма да са драстично по-високи

Гражданите нямало да го усетят
3 дек 2019 22:45, Петя Славова
77

"Увеличението на данъците за старите автомобили няма да бъде драстично и едва ли ще бъде усетено от гражданите. Тези коли са най-големите замърсители на въздуха. Трябва и по някакъв начин да се опитаме да стимулираме хората да използват повече градския транспорт". Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ Силвия Христова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага промени в Наредбата за местните данъци, според която от следващата година собствениците на автомобили с евростандарти от 0 до 4 ще плащат с между 7 и 40 лв. повече. Данъкът ще се вдигне и в зависимост от мощността на колата, като това засяга всички автомобили с мощност над 74 киловата (kW).

"Собствениците на автомобили, които замърсяват най-много въздуха, съответно ще плащат и по-високи такси. Целта е да бъдат предприети мерки за това София да не се превърне в автоморгата на Европа и да могат столичани да дишат по-чист въздух", каза още Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че хората със стари автомобили ще плащат по-висок данък с около 10 лв., но целта не е да се акцентира върху увеличението, а върху мерките да се използва повече градски транспорт.

За превозни средства с екостандарт Евро 5 и Евро 6 не се предвижда промяна в екологичната компонента.

"Трябва да бъдат предприети конкретни мерки в борбата с мръсния въздух. Мерки, които биха дали резултат. Не планираме последващо увеличение на данъците в бъдеще", подчерта общинският съветник.

Пред Bulgaria ON AIR Силвия Христова каза, че очакванията са за 18 млн. лева допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства, които ще бъдат инвестирани в столичния градски транспорт.

А ако предложенията бъдат приети от общинския съвет, в края на годината в София ще има и увеличение на данъка върху възмездно придобитото имущество - при сделки с имоти, автомобили и т.н. той ще нарасне от 2.5 на 3%.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10,Посмали малко. 300 евро на ден по 21 работни дни са 6600 евро. Толкова бруто, т.е. чисто към примерно 4000 евро след данъци, е огромна заплата и запад. Медицинска сестра в Германия е на бруто 2-2200 евро, минималната заплата е 1300-1400(чисто ок 1000), среден програмист с 4-5г стаж е на 3500-4000 бруто. Това дава чисти 1000-2000 евро месечно или 50-100 евро на ден. Вдигнал си сумата има-няма около 4 пъти спрямо средната заплата там. Ако мислиш за нето, то направо говориш за 8-10 пъти повече.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В името на народа и в полза на крадливите управници. Въздухът може да се почисти но мръсните безкрупулни души никога.
53
0
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Има си хас да бъде драстично. Нали вече драстично увеличихте гражданската отговорност.Кога ли най после ще направите нещо за народа ?
52
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Всичко е сбъркано.Няма как кола ,която струва 2000лв и мошност 70кс.да плаща данък от 100лв ,а кола която струва 200000лв.и мощност 300кс. да плаща данък 9лв.Този данък не е еко ,а имуществен данък.Относно замърсяването има коли с евро стандарт 6 и димят повече от 20г.автомобил.Това трябва да се констатира на ГТП и да се вземат мерки.
51
1
 
6
 
! Отговори
До45 преди 4 години
АВЕ ТАРИКАТ КАТО ДАВАШ ПРИМЕР КАВИ СА ДАНЪЦИТЕ В ЕВРОПА ЗА СТАРИТЕ АВТОМОБИЛИ ЗАЩО НЕ КАЖЕШ КАКВИ СА ДОХОДИТЕ И ИНФРАСТРУКТУРАТА А ТАРИКАТ .
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данък МПС е данък собственост, а не екологичен данък, както се опитва да внушава поредната Калинка от ГЕРБ. По-скъпа кола, по-висок данък, но мутрите не искат да плащат за суперскъпите си коли и техните политици прехвърлят техните плащания към бедните. Има ли изненадани?
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат както винаги са лъжели тези от ГЕРБ. Автомобилите са пренебрежимо малък замърсител на въздуха, а по-старите автомобили се използват много по-малко от по-новите и няма как да замърсяват повече. Ако наистина искаха да намалят замърсяването от автомобилите да вземат да оправят качеството на горивата, да махнат задръстванията и да мият всеки ден улиците.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ е светлото ни бъдещеБоки е БогОбличайте си старите дрехи Вземете си и въже ,чеГерб не даватАре по дърветатаПлемеАмин с тая робска рая
47
0
 
4
 
! Отговори
Izrodsym преди 4 години
Тая от ГРОБ както и обективната водеща, трябва да изгният в затвора!
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей,както е тръгнало тези ще турят данък и на старите хора,понеже държавата има повече разходи по тях.
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Sa skapite koli na gerb i dr deto gi vosat i sluguvat skapi koli na mutri mutresi da se vdignat 5 pati kakto i ne 10% danak sa bogataschite a 36% kakto w v eu strani bednote 10% i mutrite bogataychi s imoti i mirismi terasi tn samo da sa 36% mutrenska bg kasva tatjana don4eva lekja na don4ev gerbera do boku podmasva4i mn do boiko i too im varva goranov s mutri i masoni njama aparm da go ojalisch jiv tarikata pluska s masoni i se podigrava na bednite 250 lv podigravka pone 300 ili 500 dr 1200 d
44
0
 
10
 
! Отговори
думички с буквата П. преди 4 години
До още една ***!ПРОМЯНА, ПОДМЯНА, ПЕРЕСТРОЙКА, ПРИСВОЯВАНЕ, ПРЕДАТЕЛСТВО, ПРЕСТЪПНОСТ.....
43
6
 
6
 
! Отговори
софийски селяни преди 4 години
До възмутенДойдохте от село да проваляте гражданите! Българио, - селска родино мръснa!
42
2
 
8
 
! Отговори
низката раждаемост! преди 4 години
До ай сиктирДокога жени ще ни управляват? Да ходят да раждат! - туй им е работата!
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат гербавите престъпници!
40
0
 
20
 
! Отговори
Бай Асан преди 4 години
Тогава какъв е смисълът да ги увеличават? ГЕРБ сами си признават, че изобщо не целят намаляване на вредните емисии, а просто да бръкнат по дълбоко в джобовете на хората.
39
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей балъчета. Ходете малко по нормална Европа да видите какво е данък на автомобил . Че за двайсет годишна кола на година плащаш колкото ти струва самата кола, селяни прости .
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичките стари коли карат с екологично гориво тоест газ вместо да увеличите данъците вие трябваше да ги намалите иначе за лъжите които говорите защо аджеба сте решили да вдигате вече никои не ви вярва
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхливците пак дадоха на заден.
36
3
 
10
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Събираемостта на глобите също ще се вдигне докъм 100%, стига да не можеш да си платиш данъка, без да си си платил глобите, а от там - не можеш да минеш преглед с "май прешъс".