Заради украинското зърно българското е по складовете

Родната продукция не може да бъде продадена
Обновена: 13 яну 2023 18:16 | 13 яну 2023 17:48, Анисия Иванова
106

Стоката на европейските зърнопроизводители, които граничат с Украйна - България, Румъния и Полша, залежава по складовете. Това каза в ефира на предаването "Директно" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

По думите му Европейската комисия не е взела мерки за защита на продукцията навреме.

"Няма интерес за закупуването на тази продукция и по-голямото притеснение е с какви средства ще посрещнем пролетната кампания и дали имаме средства да наторим", алармира той.

Според него след началото на конфликта в Украйна преработвателните предприятия са започнали закупуването на украински слънчоглед, вследствие на което българският не може да бъде реализиран.

"Българският си стои по места, по складовете на производителите. По отношение на пшеницата има много малко изнесена от страната. Тя също, в голямата си част, стои по складовете. Царевицата също. Това е голям проблем за производителите", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Нереализирането на продукцията и недостатъчните средства ще доведат до "гърчове на самите производители" и недостиг на средства за закупуване на горива, торове и препарати, категоричен е председателят на НАЗ.

Костадинов очерта и по-черен сценарий - ако досега, притиснати от обстоятелствата, производителите са били принудени да продават продукцията си на по-ниски цени, то, ако ситуацията се задържи същата, те изобщо няма да могат да я продадат.

Проблем остават и високите цени на торовете и препаратите, отново породени от войната в Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
Конкуренцията преди 1 година
Зърнарите искат да печелят без конкуренция, да получават субсидии без да ги контролират, държавата да им гарантира 2000 процента печалба и ако някаква си Ковеши разкрие злоупотреби...за тях да плаща народът. Зер той гласува за този начин на управление,следователно и си заслужава камасутринско отношение.
78
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Родното зърно залежава,защото зърнарите се научиха на прекалено високи,спекулативни печалби.Е,свърши тази.Ще продавате на нормална печалба.Забравяме за Бентлитата.Това не са автомобили за селскостопански производители.
77
0
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Значи слънчоглед всякакъв и в излишък, а олиото 5-6 лв?!
76
8
 
15
 
! Отговори
Заради преди 1 година
Украинското зърно,България е на първо място по смъртност! И това благодарение на есесовци.
75
0
 
22
 
! Отговори
Марков преди 1 година
Държавата ни достатъчно ги УГОИ зърнопроизводителите,че даже някои се ЗАДАВИХА и се взеха много на сериозно!Вдигнаха цените на земите и арендите НЕ СВОЙСТВЕНО!Сега искат да крачат на ЗАД ,ама не им се получава!С техните камъни по техните глави!!!!!!Нямат акъл две и две да съберат, защото ако имаха щяха да вземат един и повече кораби под наем и да си изнесат зърното на цена над 700 лева за тон!Чакат Артур отново за спасител!!!!
74
7
 
15
 
! Отговори
Да и от складовете преди 1 година
В Италия там където предлагат качествена паста от нащо качествено жито,а ние украинския радиоактивен *** го мелим вече от незнам си колко време.БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕСЕС!ЗАКРИВАЙТЕ ТАЗИ НЕОФАШИСТКА ГРУПИРОВКА! ТЕ НИ УБИВАТ С ВРЕДНИ ХРАНИ,БОЛЕСТИ И МИЗЕРИЯ ТОВА ЕСЕС НЕ ПУТИН ШЕМЕТИ.СТАВАЙТЕ ОТ КОМПЮТРИТЕ И ДИВАНИТЕ И ДА СЕ ОМИТАМЕ ОТ ТАЗИ Е-ПУМИЯ,ДОКАТО ОЩЕ ИМАМЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА! ПОПИТАЙТЕ УРСУЛА ЗАЩО НИ ДАВАТ УКРАИНСКЯ *** ТУК ДА ГО ЯДЕМ ПОСЛЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ! ВЪН,ВЪН,ВЪН ОТ ЕС САТАНА
73
0
 
8
 
! Отговори
БСПар преди 1 година
Не дадохте зърното на Нинова!
72
7
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Това е дъмпинг. Подбиване на цените. Дъмпингът по целия свят е забранен. Ама не е политкоректно да не изкупуваме украинско зърно...
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пишат на етикета от какво зърно се прави, пък ние сами ще решим кой ще остане на пазара, естествен подбор...
70
2
 
27
 
! Отговори
Зурнар преди 1 година
Слезте от джиповете си и дайте на хората истинските ренти.
69
2
 
26
 
! Отговори
Пак ли Путин преди 1 година
е виновен за това,че сте алчни зЪдници?!?
68
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блокировката на Черно море умря. Инициативата за събиране пари за морски бойни дронове камикадзе като тези които овършаха военното пристанище на Севастопол завърши с огромен успех. Вместо за 500 дрона каквато беше целта събраха 270 милиона долара за 700 дрона. Това ще е най-голямата флотилия от морски дронове в света.
67
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи при това положение трябва цената да започне да пада и хляба и храните да поевтинеят
66
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оплачете се на Путин. Само че и той вече не може да ви помогне. Няма ресурс нито да блокира Черно море нито да блокира производството на зърно в Украйна. Миналата година Путин ви помогна малко като открадна 2 мил. тона зърно от Херсонска и Запорожка област, но тая година никой нищо не е засял в окупираните територии щото всички нови жители на империята разчитат велика Русия да ги храни.
65
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като искате да продавате всичко на тройни цени зърното ще ви залежава. Нали видяхме с украински слънчоглед олиото струваше 1.5 лв с български 5.5 лв.
64
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зрънчовците пак ревът.
63
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-скоро изчакват момент на скок в цените и да ударят "кьоравото" ! По традиция си скубят косите и реват, че са съсипани!
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда "житарите" и "мамалигарите" се страхуват да продават!
61
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социализмът ви изтри гънките по мозъците, вода газите, жадни ходите.
60
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте евреите какво правят, стига сте плакали. По време на война който има храни на склад, той е богат и има влияние.