IT-тата у нас: Млади образовани мъже с високи доходи

Средното заплащане в сектора започва от 700 евро
26 окт 2016 11:14,
126
IT-тата у нас: Млади образовани мъже с високи доходи
Снимка: Flickr

Близо 70 000 души са работили в сферата на Информационните технологии у нас през миналата година, сочат данни от анализ на Евростат за развитието на IТ сектора в ЕС през 2015 г. За сравнение през 2011 г. в IT сектора у нас са работили около 55 000 души или за 5 години техният брой се е увеличил с около 15 хиляди. Общо заетите в IT сектора у нас формират около 2,3 на сто от общата трудова заетост при среден показател от 3,5 на сто за страните от ЕС-28, отчита Евростат, цитиран от БТА.

Профилът на българския IT специалист се формира от следните показатели, според анализа: около 53 на сто от работещите в сектора са мъже, 54 процента са под 35-годишна възраст и близо 70 процента са с висше образование и много добри доходи.

Средното заплащане в IT сектора е било едно от най-високите на пазара на труда у нас и варира от 700-800 евро за млад специалист - до 1500-2000 евро за средна мениджърска позиция в сектора.

Според данни на експерти IТ сектора е най-бързо развиващият се сегмент в българската икономика и трудът на един високо квалифициран специалист генерира между 15-20 хиляди евро годишно, което е около между два-три пъти повече от средната производителност на труда у нас.

Според последните данни на Евростат най-много IT специалисти в ЕС работят в Германия и Великобритания - по около 1,5 млн. души, както и във Франция - около 1 милион, в Испания и Италия - средно по около половин милион души. Общо в ЕС през 2015 г. в IT сектора са се трудили около 8 милиона души, което представлява около 3,5 на сто от общата заетост в Евросъюза.

Най-висок дял специалисти в IT сектора като процент от общата заетост на населението е отчетен във Финландия - 6,5 на сто. Следват Швеция - 6,1 на сто, Холандия и Великобритания - по 5 на сто, Люксембург - 4,6 на сто, Естония - 4,4 на сто.

Най-нисък е процентът на заетите в IT технологиите спрямо общата заетост в Гърция - едва 1,2 на сто. Следват Румъния, Литва и Кипър - по около 2 на сто, България и Португалия - по 2,3 на сто, Испания - 2,4 на сто и Италия - 2,5 на сто.

Най-висок дял ИТ специалисти с висше образование е отчетен в Литва - близо 80 на сто. Там са и най-младите ИТ специалисти - близо 55 на сто от хората в ИТ сектора са под 35 години.

Като цяло 8 от всеки 10 души в IT сектора на ЕС са били мъже, а 6 от 10 са били с висше образование, отчита европейската статистика.

Според Евростат, IT сектора преди десетина години се е ползвал предимно за комуникации, докато в днешно време той присъства в почти всички сфери на човешката дейност и на пазара на труда. Присъствието на ИТ сектора в почти всички аспекти на човешкия живот изисква и съответните промени в образованието, производството и пазара на труда, отчита анализът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: IT секторIT специалисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Положението е много лошо! В момента се доизконсумира каквото е изградено като ИТ школа от времето на социализма. Тук останаха младежи с желание, но без способности. Заплата 1500-3000лв изобщо не е висока. В Швеция ?10,000 месечно е нормално заплащане за програмист. Само ще ви кажа, че сегашния хегемон който уж обучава младите българи на програмиране всъщност просто краде пари от евро програми и е блокирал конкуренцията в издаване на книги.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направи ми това и това. IT специалиста обеща и изчезна. Скри се, но заплата си получава. Огромен е процента на измислените специалисти
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Старата мантра , езици, заменена от нова - IT специалисти, ама ползващи палеца си, за да се подписват. На политиците са необходими положителни новини! Знае ли някои колко приход трябва да донесе, във фирмата, за да получи огромната заплата специалиста ? Не, после фалит, или вдигане на данъците, за да храни бюджета измислени специалисти, без принос.
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балона се надува, надувайте момчета, да стане на парчета. .. Пук! Всичкото Бил Гейтс , бе! А преди - миньор е моят татко, миньор ще съм и аз! Все опорно точки ! Новоизлюпен бил специалист?
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Млади образовани мъже с високи доходи - това добре. Пари имат. Но колко от тях имат семейства? Колко от тях имат дете, да не кажа по две деца? Защото много от младите българи с ниски доходи нямат деца и семейство, защото не могат да се грижат адекватно за тях...И не завиждам, просто се питам на какво се радват тези хора...
71
0
 
3
 
! Отговори
питанка преди 7 години
Към момента е много модерно да си ИТ специалист! Аз мисля, че там нещата са до време в по големият процент от хората до 35-40 год., а после ? пп. въпросът ми е към по възрастните ИТ специалисти/инж./: Ако имате син математик / от олимпийците/ към какво бихте го насочили да се занимава? В коя област на програмирането и къде?
70
0
 
0
 
! Отговори
do 100 преди 7 години
До АнонименИ ти си чул , недочул. Тоя hanuc е само в главата ти :) Firmata e Fanuc
69
1
 
4
 
! Отговори
bitденьги есть преди 7 години
И един швей царски мармот програмира на java , по зле сте интелектуално и от философите в квартална кръчма след пет ракии...
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В съседната статия един вика, че семейството му разполага с 900 лева месечно. Та, като има семейство и деца, та какво от това, сигурно маат боб със зеле по цяла седмица :D
67
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, добри пари получават, но колко от тях са семейни и имат по две деца, например?Ха, ха!
66
2
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Ашколсун. Ся всички "избягали" АйТи-та да се връщат в рОдината :-D
65
0
 
8
 
! Отговори
,аплата преди 7 години
Ай ти !Що аз?
64
14
 
3
 
! Отговори
на бабати биткойните преди 7 години
Най харесвам на ИТ специалистите ,че нищо не разбират от икономика , от друго може и да разбират нещо , НО ОТ ИКОНОМИКА Н И Щ О НЕ Р А З Б И Р А Т това е друга галактика на трилион долара от вашия ИТ облак , кой разбрал разбрал , форумни шегаджии.
63
0
 
7
 
! Отговори
умерен оптимист преди 7 години
Всичко прекрасно, дано се стимулира покрай този сектор и останалата част от икономиката. За жалост обаче, примерът от Западните центрове на ИТ-индустрията (в какъвто България има потенциал да се превърне, ако и Източен..) сочи, че по-скоро генерираните финанси се концентрират все повече. Все пак - по-добре да има отколкото да няма. Успех на всички в IT-бранша и дваж повече на тези извън него.
62
5
 
7
 
! Отговори
dfsgsdfg преди 7 години
Само като прочета заглавието и ми е ясно, че някой *** от я е писал..."IT-тата у нас: Млади образовани мъже с високи доходиСредното заплащане в сектора започва от 700 евро"1. "Млади и образовани мъже" - *** те половината не можеш да ги разпознаеш мъжко или женско е, и отдавна отмина времето само мъжете да бачкат в IT2. С високи доходи от 700 евро средно - това ако са високи доходи, майко мила... 3. 700 евро средно - това са средните за джуниъри...
61
0
 
19
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Миличкия *** сега пък е програмист! Както се изказаха някои по-грамотни колеги, ИТ е много обширно понятие, но интересното е, че никой от тях не каза аджба нищо за бизнес аналисти, софтуер архитекти, QA, проблем мениджмънт, администрация, техническа поддръжка, секюрити и т.н. и т.н. Разработчиците са една малка част от цялата ИТ брънка. Трябва да си доста ненаясно с нещата за да правиш моментална асоцияция с програмист като ти се каже ИТ.
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много размито понятие е това ИТ специалист в България. всеки пипнал компютър като го попиташ какво работи ти казва - ами IT специалист съм . а като му кажеш колко иска да програмира един простичък струг с програмно управление те гледа все едно идваш отМарс .
59
1
 
13
 
! Отговори
Бау преди 7 години
IT е ужасно общо понятие. Не всички са програмисти в сектора. Но сега наистина се търсят много. Навлизането на смарт телефоните и писането на приложения е голямата далавера в момента. Всички там се бутат и с право.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе всеки си знае, учих 3г в ТУ мноу зле, от 1-вата година отидох на стаж и после ме взеха на бач, сериозна заплата за мушмурок дет се вика. Обаче по 18ч висиш на компира. изтекоха ми очите, то затова и програмисти над 40 трудно, изчаткват. Със събраните пари се преместих в НБУ Финнсов мениджмънт, в началото не ме взимаха никъде на стаж, избутах и направих фирма. 2г яко деноношно бачкане, но тръгнаха нещата, сега имам 3-*** мениджъри и се оправят. Колегите ИТ-та имат пара, но са изчаткали вече.
57
1
 
0
 
! Отговори
на бабати биткойните преди 7 години
Учели анг. ез. тогава съкращението IBM International Business Machines ..............