Русия загуби Европа като клиент, ще загуби енергийната битка

Шефът на МАЕ прогнозира, че зима 2023-2024 г. ще е по-тежка от тази
30 окт 2022 07:51, Александър Попов
448
Русия загуби Европа като клиент, ще загуби енергийната битка
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия ще загуби енергийната битка, която води срещу Запада, твърди Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Непосредствено преди нахлуването в Украйна около 65% от общия руски износ на газ отиваше за Европа, а 55% от руския износ на петрол отиваше за Европа", заяви Бирол пред Euronews.

"Европа беше безспорно най-големият пазар, най-големият клиент за Русия и Русия загуби този клиент завинаги. Най-големият клиент."

Коментарите на Бирол изглежда се отнасяха до ответните действия, които Европейският съюз предприе в отговор на войната в Украйна - почти пълно ембарго на руския петрол и изключително скъп стремеж към диверсификация на доставчиците на газ, главно чрез втечнен природен газ (LNG).

Запитан дали Русия би могла да замени европейските клиенти с други региони, Бирол заяви, че това няма да е лесно, защото "голяма част" от руския газ произхожда от Западен Сибир и след това постъпва в Европа по тръбопроводи.

Той прогнозира, че изграждането на изцяло нови тръбопроводи до Китай или Индия може да отнеме до 10 години, както и значително количество технологии и инвестиции.

"Вие не продавате лук на пазара, а природен газ. Това е различен бизнес", казва Бирол. "Така че да се замени износът на природен газ за Европа в краткосрочен план е неосъществима мечта".

Но Русия не е единствената страна, която преживява трудни времена.

"Намираме се в разгара на първата истинска глобална енергийна криза. Нашият свят никога не е бил свидетел на енергийна криза с такава дълбочина и сложност", каза той.

"През 70-те години на миналия век имахме петролна криза, но тя беше само петролна. Сега имаме петрол, природен газ, въглища и електричество. Причината е много проста: Русия, страната, която нахлу в Украйна, е най-големият износител на енергия в света."

"Следващата зима може да бъде още по-тежка"

Бирол определи Европа като "епицентър" на бурята и окачестви десетилетната ѝ зависимост от евтините руски горива като "грешка", която е в основата на настоящата криза.

Ръководителят на МАЕ прогнозира, че континентът ще успее да премине през предстоящата зима само с някои "икономически и социални натъртвания" и без сериозни щети - но само ако зимата "не е твърде дълга и твърде студена и ако няма големи изненади".

Бирол обаче изрази по-голяма загриженост за зимата през 2023-2024 г., като посочи три ключови фактора: липсата на руски газ в Европа, икономическото възстановяване на Китай и по-строгите условия на пазарите на втечнен природен газ.

"През следващите няколко години трябва да сме готови да се справим с нестабилните и високи цени на енергията и трябва да намерим решения", каза той. "Но ако трябва да бъда много откровен, тази зима е трудна, а следващата зима може да бъде още по-трудна".

Запитан за продължаващия дебат за евентуално ограничаване на цените на природния газ в целия ЕС, Бирол заяви, че това би могло да бъде "добра идея", стига ограничението да е достатъчно широко, за да запази блока като привлекателен клиент за производителите на втечнен природен газ.

Тазгодишното успешно презареждане на подземните хранилища - запълнени до над 93% от капацитета - е резултат от това, че Европа е платила "повече пари" от другите клиенти на втечнен природен газ.

"Ако поставим твърде нисък ценови таван, тогава нашата конкурентна сила ще бъде много по-малка", обясни Бирол.

Що се отнася до съвместните покупки на газ - предложение, което набира все по-голяма популярност сред страните от ЕС, шефът на МАЕ заяви, че ако европейските страни успеят да се "изявят като силен купувач", те биха могли да наддават за други клиенти на втечнен природен газ по света.

Говорейки за петрола, който е основният източник на приходи за Русия, Бирол не скри недоволството си от последното решение на ОПЕК да намали производството с два милиона барела на ден в опит да повиши цените. Според него водещият петролен картел в света е трябвало да действа по-отговорно по време на криза.

"Сега те решиха да намалят производството на петрол, което ще доведе до повишаване на цените. Следователно инфлацията ще се повиши и световната икономика може да изпадне в рецесия", каза той.

"Това е много рисковано и според мен неудачно решение"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още по темата: Русиягазкриза в Европа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
3
 
4
 
! Отговори
до 361 преди 1 година
вярно Русия е богата на изкопаеми енергийни източници ,но агресивната й политика съчетано с глобалното затопляне ,накара човечеството да мисли за възобновяеми източни и да остави русия да си яде сама въглищата и газа .Да й е сладко!
318
2
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
Да би мирно седяло не би чудо видяло ,когато слушаш изкуфяли имперофашисти като Дугин и водиш глупави войни става така.Вместо да си търгуваме взаимно изгодно и всеки да е доволен -Дявола като си няма работа си 1бе децата
317
4
 
3
 
! Отговори
Тео преди 1 година
Русия и ЕС имат инфраструктура за пренос на евтин газ. Преди по-малко от месец Англия открито саботира изградена структура на тези два субекта. Всички мълчат като препикано мушкато. Толкова силна ли е Англия? Или по-скоро толкова слаба ли е Европа? Колкото до "енергийната независимост". Допреди Европа можеше да си купува газ от когото поиска, а сега може да купува от всеки, без Русия! Толкова за "енергийната независимост". Резултатите са видими!
316
4
 
4
 
! Отговори
кики преди 1 година
а какво ще загуби европа питам , и си отговарям ще загуби евтиният газ и ще започне да купува скъпият американски газ и ще бъде в пъти по зависима от това но ще бъде късно да го разбере
315
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли нужда Русия от такъв ненадежден клиент като ЕС, когато има на кого да продава газ и петрол?
314
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам решение за Путлера, да наистина загуби всичко и затова е доста нервен последно време, но решение има. Решението е да нападне всички държави износители на газ и да ги денафицира така ще стане монополисти Европа ще клекбе, ама не може ли, как така нали това било най-великата армия и държава?
313
8
 
19
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 1 година
По скоро е обратното. Европа загуби евтината газ от Русия. Сега ще се плаща ЯКО!!!!!!
312
7
 
15
 
! Отговори
:) преди 1 година
Русия енергия си има в излишък. Европа няма. Ясно е, че губи този, който е останал без ресурси.
311
12
 
7
 
! Отговори
иван преди 1 година
Крайно време е *** -*** да си намерят майстора. Профукаха си държавата, измират от алкохолизъм. До десетина години ще я разпарчатосат и ще си я поделят китайци, японци, американци и англичани. Така ще се възстанови световното равновесие, нарушено през последните 150 години от безкрайния износ на кървави революции от русията. Светът ще си отдъхне-суровините ще бъдат за всички, а не само за 30 руски олигарси. Амин !
310
21
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия нищо не е загубила. По-скоро Европа загуби доставчик на евтин газ. Да сега не е евтин. Но до пред няколко месеца газът беше евтин и цялото благосъстояние на запада се крепеше именно на евтиния газ. Е сега всички ще плащаме скъпо на дедо Байдън. По-демократично е!
309
16
 
29
 
! Отговори
Петров преди 1 година
И откъде по-точно ще намерят заместител на количествата руски газ, че нещо не мога да се сетя.
308
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, хак им е на европейците! Жалко, че и ние сме в европата, иначе щях да скачам от кeф! И накрая ще лuжем обувките на Путин (или наследникът му) и ще му обясняваме как той не ни е разбрал! Мaмka им европейска-джендърска! Дреме им на руснаците за еВропата! Единственото вярно в статията е че Русия е най-големият енергиен производител в света!!!! Ама загниващата европейска икономика ще се прави на отворко! Чакам с нетърпение кога (демократичният) диктатор в Азърбайджан ще врътне кранчето!
307
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувствам се добре, когато съседът е лош. Мога ли поне да мечтая за това, ако това не е съвсем вярно?
306
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се тревожите за Русия? помислете за себе си
305
15
 
19
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
Големи катили са тези дето коментират и са се надупили на изток!Страшна работа!Генна мутация е това вече!
304
36
 
29
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Русия тепърва ще губи във всяко едно отношение. Толкова си могат. Не сме 62-ра, а 2022-ра.
303
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това беше ясно *** си заминават
302
28
 
39
 
! Отговори
ан преди 1 година
Газпром продаваше на България най-скъпия газ в Европа, защото червени *** сключиха най-неизгодните договори и взеха тлъсти комисионни!Защо ревете ....отървахме се!
301
17
 
14
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
РУСИЯ ГУБИ ЧАСТ ОТ ЕС КАТО К Л И Е Н Т , НО ЩЕ ПРИЕМЕ ГУБЕНАТА ЧАСТ ОТ ЕС КАТО " П А Ц И Е Н Т " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
300
5
 
1
 
! Отговори
Е не бе преди 1 година
До Не бе...Ти нещо не си разбрал....Или се правиш на неразбрал!