Диагнозата на Клинтън. Как се заменя кандидат насред кампания?

"Гардиън": Промяна в последния момент може да предизвика бъркотия
13 сеп 2016 18:29, Елка Василева
41
Диагнозата на Клинтън. Как се заменя кандидат насред кампания?
Хилари Клинтън. Снимка: Reuters

Макар да се очаква Хилари Клинтън скоро отново да е на линия за кампанията си, опасенията за здравето й изтъкнаха колко неясни остават правилата за замяна на кандидат в толкова напреднала фаза на предизборната кампания в САЩ, пише британският в. "Гардиън".

През 1840 г. заболяването от пневмония било рисковано както за президентското, така и за политическото здраве в Америка. Когато преди 175 години Уилям Хенри Харисън се разболял месец след речта си по встъпване в длъжност, която държал на открито в студа, смъртта му предизвикала конституционна криза заради правилата за определяне на президентски приемник.

За щастие и медицината, и законодателството са изминали дълъг път оттогава. Съвременните антибиотици няма да позволят 68-годишната Клинтън (Харисън починал на същата възраст) да излезе от ритъм за дълго. Нейни помощници дори твърдят, че тя ще се върне в кампанията още в края на седмицата.

Още по темата

Въпреки че няма индикации здравословното състояние на Клинтън да наложи промени в плановете на демократите, краткотрайните страхове изложиха на показ колко неясни остават правилата за замяна на кандидат на толкова късен етап от кампанията, отбелязва вестникът.

Теоретично и Републиканската, и Демократическата партия могат да се свикат заседание на ръководството, за да издигнат нов кандидат, ако избраникът им е принуден по някаква причина да се оттегли от надпреварата - нещо, което някои консерватори продължават да призовават Доналд Тръмп да направи. На практика обаче почти няма такива прецеденти.

Кандидат за вицепрезидент е бил сменен в хода на кампанията на два пъти - през 1912 и 1972 г., като и в двата случая това не е имало особени последици, но с кандидат-президент това никога не е ставало, а с наближаването на ранното гласуване в множество щати изобщо не е ясно дали подобен подход може да сработи гладко днес.

Съгласно правилата на Националния комитет на Демократическата партия се свиква специално заседание за определяне на нов кандидат по предложение на председателя на комитета, който насрочва дата за събранието. Формулировката обаче позволява комисия по правилника да възприеме собствен подход, а подобна процедура може да отвори едва заздравели рани в партията при положение, че поддръжниците на Бърни Сандърс ще претендират, че той има всички правомощия да бъде кандидат, докато партийното ръководство и Белият дом вероятно ще бъдат по-благосклонни към вицепрезидента Джо Байдън.

Предвид времето, както Байдън, така и Сандърс може да успеят да привлекат независимите избиратели от работническата класа, които сега клонят към Тръмп. И двамата показаха популистки умения, каквито се смята на моменти, че липсват в кампанията на Клинтън. Нейното водачество в допитванията сега е много по-несигурно, отколкото биха желали мнозина демократи на този етап, отбелязва "Гардиън".

Някои от кампанията на Клинтън може да предпочетат кандидатът за вицепрезидент Тим Кейн да стане кандидат-президент на нейно място, ако тя се оттегли. Но дори тази алтернатива може да предостави набраната жизненоважна инерция на Тръмп в ключов момент от надпреварата за Белия дом, подчертава всекидневникът.

Много щати могат да поискат съдебна намеса за отменяне на крайните срокове за регистрация, което може да остави на републиканците като единствен вариант да прибягнат до съда, ако искат да попречат на процедурата или предпочитат техен опонент да остане Клинтън.

Най-сериозната пречка обаче би било разпределянето на вече подадените гласове за някои от сегашните кандидати. В множество щати избирателите могат да гласуват дистанционно от началото на октомври, а в някои, като Северна Каролина, гласуването дори започна още в петък.

При условие, че Върховният съд е в непълен състав и предвид крайно напрегнатата ситуация в Конгреса, промяна в последния момент може да предизвика бъркотия, сравнима с тази около определянето на приемник на Харисън през 1841 г., смята "Гардиън". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: САЩХилари Клинтън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Положението на Килъри е много подобно на това на Максвел,А.Луканов ,О.Дойнов и т.н. "специалисти",поели ангажимента да умножават партийните - на ФРС на САЩ -ДОЛАРИ-независимо дали е консервативна, либерална, комунистическа,лейбъристка, социалистическа, демократична,републиканска и т.н. и по какъв начин- трафик на наркотици,провеждане на "майдани" или войни,!Справят се добре със задачата- живеят добре,започне ли има проблеми- започват и техните проблеми!Справка- Кенеди,Строс Кан,Кадафи,Садам...
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ни занимават с глупости вън американските окупатори от България нямат място тук.
28
0
 
3
 
! Отговори
opa преди 7 години
Интересно, че по една NYC телевизия - WABC я обявиха за умряла. Ето го и линка в тубата watch?v=BcVkWK-rdS0 Първо, защо като и става лошо вместо да я карат в болница както е нормалко при такива случаи, я карат в апартамента на дъщеря й, (който апартамет струва 11 милиона долара чийто адрес, съвсем случайно съвпада с медицинска компания).Накрая се оказва, че има и двойничка, която я замества. Вижте и в Гугъла Hillary body double. Мазалото е пълно, по-малко от месец до изборите..
27
3
 
0
 
! Отговори
Опит от Today преди 7 години
оня ден търсех терористична техника увреждаща трайно майка ми и баща ми..попаднах на здравна книжка претъпкана с античовешка техника осигуряваща центриране ,проследяване ,обемно сканиране и увреждане по заказ..Сложих я на уж безопасно далече от леглото в крайна обезопасена стая.ПРез ноща бях центриран и получих аритмия..Направих лечение в лечебна река Наблизо..около мен има заснет проникващ дух ясно видим като същество с очи и дълго бяло тяло увиващо се около човека..хвърлих го с плувките
26
2
 
1
 
! Отговори
Пазете лидерите преди 7 години
МНого да се внимава има извънземна нагла агресия с използване на тежко терористични техники произвеждани под обемен контрол на техни духове на жестоко бити в предишната инвазия..Как могат да останат здрави Клинтън и тръмп като ги вкарват в нарочно оборудвани зали облъчвани,обемно сканирани и обработвани с нагло престъпна техника..ПРи нас в влезли за пет минути в банки оборудвани с доста по стара техника излизат трайно увредени
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази жена на снимката изобщо не е Хилари Клинтън - това и от самолет се вижда с просто око. Тези х-американци не лъжат само собствения си народ, а лъжат целия свят. Нищо ново под слънцето...... за съжаление. Всичко е само пари, пари, пари..... И защо - ще си ги занесат на 2 метра под земята. Ами да си ги вземат, ама няма да им трябват.....
24
2
 
13
 
! Отговори
Obaka преди 7 години
Президентството на САЩ състарява с 10 години за един мандат. Обама се състари с 20, побеля и се сбръчка. Тази ако встъпи няма да го завърши 100%, ще я дават като пример за 10 годишна японка хранена с лъжичка, нищо че е на 70. Кукла на конци. С мозъчни кухини и лошо оросяване, трябва да я влачат не само по стълби, а сега и на равно.
23
1
 
13
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Баба Ванга може и да не е казала:"Черният президент ще е последен",ама натам върви работата.Едва ли отговорните фактори в демократическата партия не са знаели за състоянието на Х.Клинтън!Ама си траят-защо ли?Най-вероятно Господарите на Америка вече смятат да поемат нещата изцяло в свои ръце и да елиминират президентската институция изцяло.
22
4
 
32
 
! Отговори
д-р преди 7 години
На Хилъри и става лошо, защото е бременна! От Доналд Тръмп!
21
0
 
12
 
! Отговори
M.I.C. преди 7 години
Браво за заглавието. "Диагнозата на Клинтън...". Очакваш да прочетеш диагнозата. Ами не. Можеше да бъде..."Какво се случва, ако кандидат президен се откаже". Друго си е това.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей затова трябва да е като при футболистите - като се контузи някой, изкарваш резерва, и мачът продължава!
19
3
 
13
 
! Отговори
до "до ПР" преди 7 години
"Дъртата вещица" е била двойник, сега тази младата, тромпетистката е истинската, вече.
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та американският отбор на 400 метра щафета, спринтира без публика по трибуните, само и само да вземат медал. Същото става тук, щафетата поема, по-младата Хилари. Щатите са мошеници.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПР Отговор - Ха, ха, ха, чудесно чувство за хумор !
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази мома на снимката ли е 70 годишната бабичка клинтън? Аре у лево моля ви!
15
2
 
20
 
! Отговори
до УЖАС преди 7 години
Спокойно, тая когато е с акъла си е по-опасна.Пък и нейното "червено копче" е фалшиво. Истинското е в собствениците на фед. Лошото е, че те се изнесоха в Хонг конг.
14
2
 
14
 
! Отговори
ПР преди 7 години
Всъщност, умряла е двойничката на Клинтън, която е по-възрастна. Истинската Хилъри е с десет години по-млада, изглежда 15г. по-млада, розовобуза е и свири на вувузел като цял стадион в ЮАР, по време на световното по футбол.А, да вА видя, сега. Ко ше ми речете.
13
7
 
33
 
! Отговори
Ужас преди 7 години
Представе те си слабоумен човек като Хилари ,президент на ядрена държава тя ще унищожи земята.
12
2
 
37
 
! Отговори
херпетолог преди 7 години
Рептилите кожата си менят, обаче нрава не.Кандидата си менят, обаче, политиката не.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това на снимката не е Хилъри.