Безопасните игли – символ на протестите vs. Тръмп

С тях се изразява подкрепа към малцинствата
13 ное 2016 15:44, Елка Василева
8
Безопасните игли – символ на протестите vs. Тръмп
Снимка: Reuters

Безопасните игли се превърнаха в един от символите на протестиращите срещу Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Вчера стотици хора в Чикаго, Лос Анджелис, Ню Йорк и на други места в САЩ се появиха на протестите срещу избирането на милиардера за президент с безопасни игли на ревера. За тях безопасните игли се превръщат в символ на подкрепата към малцинствата, изложени на риск да станат жертва на омразата, насаждана, според демонстрантите, от думите на Тръмп. Чрез безопасната игла протестиращите искат да привържат образно казано към себе си най-застрашените и така да ги предпазят от ненавистта.

Звезди като актрисата Дебра Месинг и певицата Нанси Синатра също се появиха с безопасни игли на реверите след избора на Тръмп.

По време на предизборната си кампания Тръмп заплаши да експулсира незаконните имигранти и да забрани достъпа до американска територия на мюсюлманите. Той нарече мексиканците крадци и трафиканти на дрога.
Победата на изборите на Тръмп увеличи страховете от възход на ксенофобията в САЩ.

Американската организация за защита на гражданските права, наречена Южен център за правова защита на бедните, създаде дори страница в своя интернет сайт, в която брои случаите на инциденти на расистка основа от избирането на Тръмп във вторник. Досега тя е преброила 200 случая. При един от тях на бейзболно игрище в град Уелсвил в щата Ню Йорк с бяла боя беше изписано "Нека Америка отново да е бяла". До надписа беше изрисуван и нацистки пречупен кръст.

Иначе безопасната игла се използваше и във Великобритания след референдума за Brexit. Там хората я носеха в знак на протест срещу нарастването на случаите на атаки срещу имигранти и малцинства след победата на "Не"-то на референдума за напускане на ЕС, припомня Франс прес.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЕМОНСТРИРА СОЦИАЛНИЯТ *** НА АМЕРИКА - ХОМО СЕКСУАЛНИТЕ И НЕЛЕГАЛНИТЕ МИГРАНТИ
6
1
 
10
 
! Отговори
Жорката преди 7 години
Ааааа с тези безопасни игли да си закопчеят .. упетата тези .. ейове, че много се размириса вече.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма никакво значение какво мислят така наречените афроамериканци,латиноамериканци ,ислямистите,хомосексуалистите и всякаква друга част от най-долнопробната прослойка на американското общество.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свърши, америка си каза избора. Дотук бяха левите. 8 години стига.
3
3
 
24
 
! Отговори
don преди 7 години
оказа че митингите са американски патент на обама и Клинтън.Казват че САЩ е най демократичната страна. Но уви не е таканякяккви лумпели малцинство протестират - но защо защото им се плаща. Как беше в България , Украйна и .....Сорос е за международния съд в хага
2
3
 
22
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
"...ТРЪМП заплаши да експулсира нелегалните имигранти..." Е, какво лошо има след като , нелегални = незаконни ???? Ама какво да се очаква от псевдожурналист като тапира ВАСИЛЕВА.
1
2
 
12
 
! Отговори
куко преди 7 години
*** all of you stupid people !