Пекин: Конфронтация Китай - САЩ ще е катастрофа за целия свят

Състоя се първият разговор на Си Цзинпин и Джо Байдън
Обновена: 11 фев 2021 08:49 | 11 фев 2021 08:48, Елка Василева
26
Пекин: Конфронтация Китай - САЩ ще е катастрофа за целия свят
Снимка: архив, БГНЕС

Конфронтацията между Китай и САЩ би била катастрофа както за двете страни, така и за целия свят, затова те трябва да възстановят начините за избягване на недоразумения и лоши преценки. Това е заявил китайският държавен глава Си Цзинпин в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън.

Това бе първият пряк контакт на държавния глава на САЩ с лидера на втората по големина световна икономика, откакто спечели президентските избори през ноември и встъпи в длъжност миналия месец, предаде Ройтерс.

Това беше и първи разговор между Си и президент на САЩ от март миналата година, когато той разговаря с бившия американски държавен глава Доналд Тръмп. Оттогава отношенията между двете страни изпаднаха в най-лошото си състояние от десетилетия, припомня БТА.

Пред Байдън Си отново заяви, че сътрудничеството е единственият възможен избор и че двете страни трябва да уреждат споровете си по конструктивен начин, се казва в съобщението за разговора на китайската държавна телевизия.

По думите на китайския президент Пекин и Вашингтон трябва да възстановят различните механизми за диалог, за да разбират намеренията на другия и да избягват недоразумения.

Пред Байдън Си изрази надежда, че САЩ ще се отнасят предпазливо към въпросите, свързани с Тайван, Хонконг и Синцзян, които засягат суверенитета и териториалната цялост на Китай, посочи китайската телевизия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Европа забрави за САЩ, престане да купува китайски ***, европейките започнат да раждат деца, европейските компании да откриват работни места в Европа, тогава конфликтът между Америка и Китай ще си остане единствено техен проблем. Но алчност няма граници и всички страдаме заради няколко безотговорни богаташи
16
0
 
1
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До Анонимен 22Те американците го разбраха вече, ама на марксистите в САЩ дето гепнаха изборите, им хареаса системата в Китай и искат да си я приложат и в САЩ. Много привлекателен модел. Почти са го направили. Само да им изземат оръжията- и готово. Европа е лесна.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистически Кита е смъртна заплаха за свободния свят и дано САЩ го разберат по-скоро, щото ЕС не знаят на кой свят са....Лилипутин откровено се бъзика с тях...
14
0
 
0
 
! Отговори
Разбрахме преди 3 години
какво е казал Си.А Джоузеф?
13
0
 
0
 
! Отговори
дон Пие доне преди 3 години
Да се хванат на канадска борба,има руска игра дето си пляскат шамари,а може да хвърлят чоп,и за капак с ядрен.ракетки
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого се жалва диктаторчето Цзинпин? Американците му изгониха самолетите от тайванското въздушно пространство, изгониха му и джонките навлезли в тайвански води с абсолютно агресивни намерения. Неадекватната политика на Тръмп поради неговата природна глупост позволи на Китай да анексира Хонг Конг миналата година. Анексията предизвика небивал апетит у Цзинпин да присвои и Тайван. Трудно ще се оправят Байдън непрофесионалните бакии на недоразумението Тръмп.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много правилно, затова америкосите да не се запинят като глиcти.
10
11
 
1
 
! Отговори
БРАВО! преди 3 години
Космическа Америка /NASA живее в 25-ти век, 400 години преди човечеството/ никога няма да преклони глава пред феодалните *** от Китай, Русия и Иран. През 21-ви век е краят на феодализма...
9
2
 
9
 
! Отговори
Баба мара преди 3 години
тази демен=ция трябва да я държат далече от ядреното куфарче защото ще запалисвета без да разбере от един ***=от та на друг това си избра америка самонеприятности ще имаме а ние искаме мир и дружба не воини не конфликти
8
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън има да бий шамарие по тия дебели бузи. Ще има голямо плющане.
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина ще е катастрофа за диктатора Си Дзинпин, който се готви да нападне Тайван.
6
17
 
27
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Така е, Китай работи винаги с дипломация. Тази дума произлиза от Поднебесната. Наследниците на разбойниците и проститутките дрънкат непрекъснато оръжие.
5
1
 
12
 
! Отговори
рано преди 3 години
или късно китай и сащ ще се,,съветват,,-въпрос на време
4
12
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ако "вразумят" перчема и обединят Корея, Китай и Русия биха имали по мощен съюзник от Германия, автоматично.
3
12
 
26
 
! Отговори
Paul Krugman преди 3 години
Жълтите са скачен съд с Америка. Врагове са само пред очите на другарите, които громят класовия враг тук. Прочетете Chimerica. Ако САЩ фалира, Китай ще са на просешка тояга. А за военен конфликт не може да става и дума. Жълтурковци не са били никога добри войници. Коя война са спечелили? Могат само да правят репресии над местните си малцинства. Руснакът е добрият войник, но пък икономически са майка плаче.
2
1
 
12
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Си: "двете страни трябва да уреждат споровете си по конструктивен начин"байдън: "Пентагонът ще направи преглед на стратегията на армията по отношение на Китай и ще засили присъствието в региона"
1
17
 
14
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Не е нужно да търпите американската агресия. Направете съвместни учения Русия,Китай и Иран край Куба и Венецуела, и повече краварски кораб близо до границите на Тайван Русия или Иран няма да има. Това е начина