В САЩ разследват как Байдън е боравил с поверителни документи

Такива бяха открити в дома му и в мозъчен тръст във Вашингтон
13 яну 2023 08:55, Елка Василева
31
В САЩ разследват как Байдън е боравил с поверителни документи
Снимка: архив, БГНЕС

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи, че ще бъде назначен специален прокурор, за да разследва как държавният глава Джо Байдън е боравил с поверителни правителствени документи, когато е бил вицепрезидент, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че тази проверка би могла да хвърли сянка върху очакваното кандидатиране на демократа Байдън за преизбиране на президентските избори през 2024 г.

Главният прокурор Гарланд направи това съобщение часове след като Белият дом разкри, че юристите на президента Байдън са намерили втори комплект класифицирани документи от времето му като вицепрезидент в складово помещение в неговия дом в щата Делауер.

Белият дом разкри в понеделник, че класифицирани документи от времето му като вицепрезидент са били намерени в мозъчен тръст във Вашингтон.

"Сътрудничим си тясно с министерството на правосъдието през цялото време на проверката и ще продължим това сътрудничество със специалния прокурор", каза специалният съветник на президента Ричард Саубър, цитиран от Асошиейтед прес.

"Убедени сме, че една цялостна проверка ще покаже, че тези документи са били погрешно преместени по невнимание, като президентът и неговите юристи са действали незабавно, след като са открили тази грешка", подчерта Саубър.

Специалните прокурори в САЩ се назначават понякога, за да разследват политически деликатни случаи. Те изпълняват задълженията си до известна степен независимо от ръководството на министерството на правосъдието, включително от Гарланд, който бе назначен от Байдън. Специалните прокурори понякога, но не винаги, повдигат обвинения, отбелязва Ройтерс.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
До тялото преди 1 година
Очевидно двамата президенти Тръпм и Байдън не са равни пред закона. За едно и също нарушение на закона, има различни послидици за тях..за Байдън например никакви!
26
6
 
0
 
! Отговори
Тялото преди 1 година
Държава, в която никой не е над закона, дори последните двама президенти.Само можем да завиждаме.
25
0
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Лъжеш се..външната политика на САЩ ( особено що се относя до запазване на хегемонията им) е бипартизан-тоест и двете партии са единни! Дори да сменят Байдън , дълбоката държава в САЩ, значи и двете партии подкрепят войната!
24
0
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
От собствената партия е иницииран "балонът", още при издигането на кандидатурата му се предполагаше непълен мандат и наследничката на "Тронът", беше нещо с името на цвете, когато Буда ходел, под нозете му цъфтяли лотоси, дали е заигравка с Казандзакис и книгата му "Буда", не зная. В тесни кръгове Байдън е класифициран като "гълъб" сред ястребите. В този смисъл ако "дълбоката" държава осъществи "свалянето му", в Превод е навлизане в гореща фаза на КОНФЛИКТ САЩ Евразия, БИ, САЩ-Европа.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според некои медии в САЩ, Байден е бил "компроментиран" от собствената си партия, която иска да се отърве от него... Ся демократите и те не могат да търпят собствения си президент повече... А и служителите от Офиса на Байден директно "рапортуват" на "правосъдния отдел" към правителството....
22
3
 
4
 
! Отговори
Няма значение преди 1 година
Човекът нито може да чете, нито функционално да възприеме информация, нито да я изнесе, а най-вероятно и не помни къде е оставил документите. В този случай много подло срещу един страдащ човек като Байдън, служил вярно на Родината си САЩ. Не знам какъв човек трябва да си, да обвиняваш един немощен и неадекватен възрастен чове. Имам огромни съмнения, че "президентът Байдън е Робот Подобни грешки езикови, антилогика, спъвания, прескачане на спомени, група лицеви мускули не участват, РОБОТ
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си БайИздън или Килъри Клингон, за теб закона не важи. Виж, ако си Тромпет, тогава по-добре внимавай. Демокрация и върховенство на закона за пример на тузземците.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде импийчмънт и да идва Камилата. Камила в Англиа, камила в САЩ....
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не мислите, че Байдън знае и помни, как е боравил с поверителните документи? Да разследват тези, които го поставиха на поста президент на САЩ. Бушоните и да изгърмят, системата няма да се промени.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо се прави на луд --- Байден не се прави на луд, просто е стареш с дименция ... Що ли не оставиха човеко на мира ами насила го направиха президент...
17
1
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Случайно ги намериха на три различни места 7 години по-късно! Явно Демонкратичната мафия иска да се отърве от деменцията,щот знаят,че след две години няма да мяза на човек.По добре да кандидатират *** или гея.
16
3
 
23
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Жалко за зеленски сменят ли бай дрън, ще дойде и ред на зеленскиТолкова се стараеше да се хареса на сащ
15
2
 
25
 
! Отговори
кЪч преди 1 година
Подготвят медийно почвата за смяната на дядката.
14
2
 
19
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Да не е помислил, че са стари вестници за ползване по голяма нужда
13
0
 
11
 
! Отговори
На снимката: преди 1 година
Вижте,жив рептил :)
12
2
 
12
 
! Отговори
hmmmm... преди 1 година
Значи за Тръмполини не може , а за Байгън може!
11
1
 
21
 
! Отговори
Пътуващия преди 1 година
Абе тоя не помни нищо, камо ли да е работил със секретни документи.Голямо шоу ще настане, ако вземат да го разпитват.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес намериха още секретни документи в гаража му. Чудно ми е ще има ли дело и срещу не го както срещу Тръмп.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Сноудън, истинският скандал в случая с президента не е, че Байдън е взел секретни документи, а че Министерството на правосъдието на САЩ ги е разкрило седмица преди междинните избори и е избрало да замълчи за тази история.CBS News по-рано съобщи за откриването на секретни документи в офиса на Байдън в аналитичния център във Вашингтон.Материалите са открити от негови доверени лица преди междинните избори през ноември 2022 г.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сноудън саркастично за секретните документи в кабинета на Байдън-Президентът изглежда е взел повече класифицирани документи, отколкото много разобличители. За сравнение, Риалити Уинър (осъден в САЩ за изтичане на информация от Агенцията за национална сигурност) беше осъден на пет години само за един документМеждувременно Байдън, (Доналд) Тръмп, (Бил) Клинтън, (Дейвид) Петреъстези момчета имат десетки, стотици (документибел. ред.) и нито една присъда за затвор, написа Сноудън в Туитър.