Марио Монти обяви състава на кабинета си

Самият той поема и икономиката
Обновена: 16 ное 2011 16:31 | 16 ное 2011 16:06, Елка Василева
1
Марио Монти обяви състава на кабинета си
Снимка: Reuters

Марио Монти, който в неделя беше номиниран от президента Джордж Наполитано за премиер, днес официално потвърди съгласието си да оглави кабинета и представи състава на новото правителство на държавния глава.

Монти изрази надежда, че новото правителство от технократи ще възвърне доверието на пазарите в Италия и ще успокои напрежението в италианската политика, предаде Ройтерс. Той заяви, че иска да даде импулс на икономическия растеж на Италия.

Още по темата

В новото правителство Монти освен, че ще е премиер, ще поеме и икономическото портфолио.

Президентът и генерален директор на банка Интеза Санпаоло Корадо Пасера ще бъде министър на инфраструктурата и индустрията. Интеза Санпаоло е втората най-голяма банка в Италия, припомня Франс прес.

Министър на вътрешните работи е Анна Мария Канчелиери, а на правосъдието – Паола Северино, съобщава в. "Кориере дела сера".

Дипломат номер едно на Италия ще бъде Джулио Терци ди Сант'Агата. Министър на отбраната е адмирал Джанпаоло ди Паола.

Правителството на Монти ще положи клетва по-късно днес в президентския дворец, предаде АП.

Монти в продължение на два дни проведе консултации с парламентарно представените партии в опит да издейства одобрение за своя план за извеждане на третата по величина икономика в еврозоната от кризата, отбелязва Би Би Си.

Правителството ще представи програмата си в Сената в утре, а после там ще му бъде гласувано доверие. Гласуването на доверие в Камарата на депутатите ще е в петък.

68-годишният Марио Монти, бивш ръководител на антимонолния комитет на ЕС, беше номиниран за премиер на Италия, след като на 12 ноември Силвио Берлускони подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Марио Монти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Предполагам, че този човек не е взет от някоя противопожарна служба ?