Чехия се обезпокои за отнетия лиценз на CEZ

Ситуацията е много тревожна, заяви чешки министър
Обновена: 19 фев 2013 19:32 | 19 фев 2013 19:25, Бойчо Попов
153
Чехия се обезпокои за отнетия  лиценз на CEZ
Снимка: Reuters
След като по-рано днес в официално изявление CEZ заяви, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС, по-късно дойде и реакция на официален представител на Чехия.
 
Решението на България да отнеме лиценза на CEZ за пренос и разпределение е обезпокоително, заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, цитиран от Ройтерс.

„За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна, особено от гледна точка на това, че България, като членка на Европейския съюз, постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Едва преди месец CEZ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на CEZ Shperndarje, собственик на 76% от акциите в оператора за дистрибуция.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи по-рано днес, че лицензът на CEZ ще бъде отнет след националните протести срещу по-високите цени на електроенергията, припомня Ройтерс.
 
Междувременно акциите на CEZ поевтиняха почти до най-ниското си равнище от над четири години, след като България обяви, че ще отнеме лиценза ѝ, информира Bloomberg.

Котировките на книжата спаднаха с цели 2,2 процента до 602,5 крони, на най-ниското равнище за една търговска сесия след октомври 2008 година.

Още международни икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а, чехите мани. тия са евреите сред славянството.
125
0
 
3
 
! Отговори
Jordan Getsov преди 11 години
Всички славяни сме братя ! Ама някой умеят да пресмятат в полза роду! Защо да му се сърдим на М.Куба? Де този късмет да имахме и ние политици като чехските или пък немските! Сигурно част от нашите сиромашки стотинки отиват в джоба на г-н Куба! Защо няма да се притеснява, че онези от "НУЖНИКА НА ЕВРОПА" не спазват европейските закони? Какво направиха моите политици ,за да не е Родината ми за посмешище пред целия свят? Възроптаха- както *** да не му викат ***, ама си остава същия!
124
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 11 години
Време е парите от ЕРП-тата да отиват за пенсиите на нашите майки и бащи, а не за чужденците!НАЦИОНАЛИЗАЦИЯЯЯЯ!!!
123
0
 
6
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
ТЪЙ КАТО ЖИВЕЯ В СОФИЯ И ЧЕЗ МИ ДОСТАВЯ ТОК,СЛЕД ОТНЕТИЯ ЛИЦЕНЗ АЗ НЯМЯ ДА ПЛАЩАМ ТОК!
122
0
 
6
 
! Отговори
dissatisfied преди 11 години
Най малкото е незачитането от ЧЕЗ на Закона за Обществени Поръчки. Те подменят хубавите неманипулируеми наши елктромери минали на метрология без наше присъствие с новите елктронни елктромери минали на проверка само в ЧЕЗ, където показанията им са настроени около 30% над истинските. Тези елктромери поставени на клиентите автоматически им надуват сметките. Тяхната наглост е че манипулираха показанията на елктромерите за декемврийските сметки с 200% , като на тия електромери това става много лесно. Това е нарушение обогатяването за сметка на клиентите е наказуемо от Закона. Спирането на тока
121
0
 
7
 
! Отговори
хит преди 11 години
Га маахте кифтетата по къмпинзите ,с трабантите и варбурзите , не ревахти,Добре ,че младите чехкини бяха най добрият полигон за вече 43г набори))))))
120
0
 
4
 
! Отговори
purko преди 11 години
А да плащам ли тази сметка от 200 лв сега или не.
119
1
 
4
 
! Отговори
* преди 11 години
Този път дори албанците са ни изпреварили значиии ....от което се сещам защо правителството иска да натири младите във Великобритания - " Няма човек - няма проблем " Й. Сталин
118
0
 
8
 
! Отговори
Георги преди 11 години
Абе тия не са ли малко нагли? Те самите си разследваха ЧЕЗ и искаха да им отнемат лиценза, а сега видите ли вий искат да ни натотрузят измекярите.
117
0
 
18
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Май**** ти чешки ***. Това е БЪЛГАРИЯ. Не Чехия.
116
0
 
14
 
! Отговори
Ник преди 11 години
Обезпокоени?!? Айде бе! Извинете, много моля, ама ние българите си искаме държавата!
115
0
 
22
 
! Отговори
Асен преди 11 години
Чешкият министър на Мартин Куба да не говори много, че си живеят на наш гръб чрез ЧЕЗ. Да си реши мустака и да мирува в ъгъла. Не стига, че е грозен, а и майка му го облича смешно.
114
1
 
6
 
! Отговори
е що преди 11 години
а бе, верно ли, че служителите на енергото нямали във фактурите си за ток тия 60 % надбавки ??
113
0
 
23
 
! Отговори
Пенев преди 11 години
Тази земя -земята на моите храбри деди,която Левски и Ботев роди..... Към тая земянови убийци от Западпротягат лапи,готови за напад.Не искаме да бъдем мишенина бизнесменитекръвожадни!Пред хиените на колениникога няма да паднем!Бъди спокойна, Родино!
112
0
 
25
 
! Отговори
ahhahaha преди 11 години
Е много ясно, нали чез е една от фирмите дето плащат пенсиите на техните пенсионери ...
111
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чехия се обезпокои за отнетия лиценз на CEZ.........................................Мен не ме интересува чехите дали са обезпокоени.Аз съм БЪЛГАРИН и живея в България.
110
1
 
9
 
! Отговори
bg преди 11 години
Chehite sa mi po-protivni ot poljacite.
109
0
 
8
 
! Отговори
bg преди 11 години
Chehite da go duhat pod vodata na ezeroto,kudeto padna meteora(snimkata vljavo).
108
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като ни представяха за *** на Европа не се притесняваха, нали? Д*ба вашта кожа, чешки ***! 50 години ще ви даваме безплатно море...а яжте го сега!
107
0
 
24
 
! Отговори
ззз преди 11 години
Как няма да им е тревожно?! Нали кранчето ще секне!