Турция арестува мъжа, убил руския пилот от сваления Су-24

Челик призна, че е стрелял срещу Олег Пешков
Обновена: 31 мар 2016 22:05 | 31 мар 2016 18:55, Анисия Иванова
7
Турция арестува мъжа, убил руския пилот от сваления Су-24
Снимка: архив Reuters

Полицията в турския град Измир е задържала днес Алпарслан Челик, който по-рано пое отговорността за убийството на пилота на руския самолет Су-24, свален от турските военновъздушни сили през ноември миналата година, предаде ТАСС.

Турската агенция Доган съобщи, че Челик е бил задържан заедно с още 13 заподозрени в ресторант в Измир. Задържаните били пристигнали неотдавна от Сирия, където воювали в района на Байърбуджак със сили на ислямистите. Арестът бил извършен, след като в полицията бил подаден сигнал, че групата се събрала в ресторанта.

Още по темата
Полицията е иззела от арестуваните автомат и два пистолета с патрони. Челик и останалите задържани са изпратени за разпит в полицията. Адвокатите на някои от арестуваните заявиха, че задържането е неоснователно.

За последен път Челик е бил видян на територията на Турция през януари тази година. Той присъствал на погребението на Ибрахим Кючюк, член на Партията на националистическото действие, загинал при въздушна атака на руските военновъздушни сили в Северна Сирия.

По-рано Челик заяви, че е стрелял срещу руския пилот Олег Пешков, когато той се спускал с парашут след катапултиране.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Москва проверява информацията за задържането на Челик.

По-рано Захарова заяви, че позицията на Москва в отношенията с Турция остава непроменена: "Турция не е враг, но атаката над самолета и последвалите я изявления не могат да бъдат оправдани".

Отношенията между Москва и Анкара се влошиха, след като на 24 ноември турски изтребители свалиха руския бомбардировач Су-24. Според Анкара самолетът е нарушил турското въздушно пространство, но министерството на отбраната на Русия твърди, че руският самолет се е намирал на сирийска територия и че не е имало нарушаване на въздушното пространство на Турция, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4Челик е турчин, син на бившия кмет на турския град Елазир Кебана.Некой верно е много зле, ама май си ти!
2
0
 
9
 
! Отговори
Вуйчо ти преди 8 години
До Анонимен 4Ончо, туркмените се занимаваха най-вече с охрана на конвоите с нефт, изнасян от ИД за Турция! Целият санал се контролираше от турското разузнаване, а материалното и логистично обезпечаване беше лично дело на сина на Ердоган! Всъщност, туркмените и отрядите на ИД бяха оръжието на Анкара срещу опитите на кюрдите да отцепят и се укрепят в своите територии и да обявят автономия. Далаверата с нефта и отворената граница за джихадисти и оръжие беше за отплата за тормоза върху кюрдите!
1
25
 
1
 
! Отговори
! преди 8 години
Човекът е кюрдски патриот. Воювал е за родината си, при това в тежка война. Кюрдите, от една страна водят война за независимост с Турция, от другата страна - с ИД, а от трета страна с руснаците, които воюват срещу всички с единствената цел да продължава войната и мигранския натиск срещу Европа и да не позволят строежа на газопроводи през Сирия.