5 години по-късно: Радиоактивен ужас в язовири край АЕЦ "Фукушима-1"

На дъното им е открит радиоактивен цезий
25 сеп 2016 10:25, Красимир Ангелов
55
5 години по-късно: Радиоактивен ужас в язовири край АЕЦ "Фукушима-1"
Снимка: Reuters

Висока концентрация на радиоактивен цезий е открита на дъното на най-малко 10 големи язовира в японската префектура Фукушима в радиус от близо 45 километра около авариралата АЕЦ "Фукушима-1", съобщи японския вестник "Майничи".

Изданието цитира изследване, направено от министерството на околната среда на Япония.
Специални норми за съдържанието на радиоактивни вещества на дъното на язовири не са определени, но за сравнение се предлага да се използват максимално разрешената концентрация на съдържание на цезий в местата за складиране на почва и боклук, които специалистите събират при дезинфекция на почвата - 8000 бекерела на килограм.

Този показател е значително превишен в посочените язовири. На дъното на "Гамбе", язовирът, който е най-отдалечен от авариралата АЕЦ, концентрацията е 27 533 бекерела на килограм, а на дъното на язовир "Мано" - 26 859 бекерела на килограм.

Още по-лошото в случая е, че водата от тези язовири се използва и в селското стопанство и за пиене. По думите на специалисти заплаха за здравето на хората в момента няма, но признават, че такъв риск може да се появи в бъдеще, посочва ТАСС.

Радиоактивните вещества попадат в язовирите от реките и потоците, които минават през гори, където и досега не е възможно да се направи обеззаразяване.

Както е известно, през март 2011 година след вълна цунами от строй излязоха системите за енергоснабдяване и охлаждане на АЕЦ "Фукушима-1". В резултат на това започна да се топи ядреното гориво на три реактора, последваха взривове и изхвърляне на радиоактивни вещества в атмосферата.

Заразени бяха обширни прилежащи територии, от които бяха евакуирани близо 80 000 души. В момента този район в значителна степен е обеззаразен, но властите са изправени пред нов проблем - къде да складират огромния брой чували със заразена почва и боклук.

След над 5 години от аварията черни и зелени пластмасови торби продължават да оформят огромни купчини около магистралите и пътищата в префектурата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ПровинциалистКАТАСТРОФАТА ВЪВ ФУКУШИМА СТАНА ЗАРАДИ КОНСТРУКТИВЕН ПРОПУСК ГРАНИЧЕЩ С "Тука сложете какъвто щете епитет"На обикновен Български да си го кажем резервните генератори се намират в подземие под нивото на морето или поне под нивото на заливане от Цунами. Да има Анти Цунами защита но за 5м вълна не 11м вълна която реално удари централата.(11 метрова вълна е колкото 3 етажна къща с покрив)
41
0
 
0
 
! Отговори
Провинциалист преди 7 години
До Анонимен/26/Не лъжи бе ***-аварията във Фукушима стана поради природно бедствие/цунами/.
40
0
 
1
 
! Отговори
Провинциалист преди 7 години
До ЧЕРНОБИЛСКИ МУТАНТМного точна констатация.Всичко се прави за да се краде.По същия начин "строят" и Южен поток-крадат,че се късат.
39
0
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Едно от най-големият престъпления на комунистите е,че не запознаха хората от България за аварията в Чернобил,за да не консумират зелени първомайски зеленчуци и прясно мляко,както и не раздадоха йодни таблетки ,които струват стотинки.В същото време тия престъпници хапваха храна от чужбина.
38
4
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Няма по-голямо, по-ужасно, по-трагично и по-глобално замърсяване от Чернобил.Последиците от Чернобил се виждат и сега а заразяването е по цял свят.Милиони хора се разболяват и умират от рак всяка година по цял свят.Пред Чернобил Фукушима е някаква смешна случка направо!!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Анонимен/48/, имаме радиоактвно замърсяване! Без дори авария да е имало! Топлинно и радиоактивно замърсяване ВИНАГИ има при АЕЦ! Минава от едната част на кълбото земно и от другата излиза! Р а д и а ц и я ! Властниците които на населението не го обясняват трябва да бъдат съдени за хуманоцид. И ние с теб ще доживеем да се случи ... Ама то, след дъжд ...
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ето като живееш на остров, няма къде да складираш отпадъците си и разбираш,че такива не трябва да има а трябва да се вписваш в кръговрата на природата, иначе ще живееш в собствените си л..на
35
4
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Бързо забравихте Чернобил,а не трябва.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До световен конспираторСкъпи конспираторе, убедеността Ви, че грешка на екипа, управлявал реактора в Чернобил във фаталната нощ е невъзможна, е не по-малко умилителна от съвета да проверя лично къде са били началниците на АЕЦ във въпросното време!Пожелавам хубав ден и по-успешна терапия!
33
2
 
2
 
! Отговори
Ало-о-о преди 7 години
До Cветовен Никой не знае , защото това е измислена глупост от теб.
32
1
 
0
 
! Отговори
цезий преди 7 години
Хората казват ,че трябва да се извърши прочистване на водата,сорбция на цезия.Пръстта също трябва да се почисти в найлоновите торби
31
9
 
25
 
! Отговори
Cветовен преди 7 години
A колко от вас знаят ,че България бе на крачка да стане Фокушима и да избухнат реакторите ни поради подмяна на ядреното гориво с американски дефектни пръти.Заклещили се в реакторине на АЕЦ заради,които в 2 часа посред нощ Путин лично зпраща с военен самолет конструктурите от Русия за да ни спасяват пак ла>йня.ните и това да не се превърне цяла Б-я в купчина радиоактивна пепел описано детайлно в Уикилийкс
30
7
 
11
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Чернобил и Фокушима нямат нищо общо.Чернобил гръмна заради експеримент, заповядан от ЦК на КПСС , а Фокушима гръмна заради това че е имало цунами и е заляло централата . Схващате ли разликата можду човешка глупост и природно явление ?А в Белене земетресение всеки месец.Затова никаква централа в Белене.Лакомията за пари ще ни довърши.
29
3
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
ПАрата като движеща сила е била позната още в древна Елада _ вратите на храмове са отваряни и затваряни с 'парна технология'.АЕЦ произвежда пАра! Преди години *** продаваха на Л.мост часовници по 5лева. Със с л ъ н ч е в и батерии. Разликата м/у двете технологии е хиляди години! В полза на ... Безопасните и пет кинта струващи часовници. Който ИМА глава да мисли!На всички _ приятен обед.
28
1
 
7
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Хайде да помислим : В с и ч к о на земята е продукт на Слънцето! То ни огрява директно и излива невероятни количества енергия! чиста,безплатна,не нарушаваща никакви баланси! В ХАРМОНИЯ с плнетата, сл.с_ма и Вселената! Ние обаче като копаем/вкл.буквално/. Не говоря само 'общо'-директното преобразуване на Сл.енергия в електрическа е познато от края на 19век.
27
4
 
11
 
! Отговори
николай преди 7 години
До 29 Очевидно соросоидалното малоумие обзема хората завинаги след първите 3 доларчета комисиона.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТе корейците за компенсация си гърмят атомни бомби кат топъл хляб
25
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фукушима се отрази на целия свят. Замърси се водата и атмосферата. На нашата планета замърси ли се океана и въздуха всички страдаме. Няма по-спо-страшно нещо от капитализма. Катастрофата я причини капиталистическа Япония, а не лошата комунистическа Корея. Ама вие си плюйте по комунизма, нали затова ви плащат...
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да днес дежурния Рубл***джия е николай - не случайно недотам великия български народ е казал ... *** кат комисарски ***!
23
5
 
8
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Та колко излиза киловата като цена в крайна сметка? От "най_евтиния" ток! Говоря.за директни разходи,които са безспорни.За Фукошима само едното плащане беше Осем милиарда долара! За Чернобил и сега се харчат Един милиард за съркофаг! И разходите ще п р о д ъ л ж а в а т До ... ... ! Та колко излиза киловата? Или тези пари от небето падат. САМО за парите пиша,за страшното не ми се говори! Тези които искат АЕЦ в България да им дадем по една лопатка и в Припят да вървят!