Повече мигранти влизат в ЕС? Нищо подобно, твърди Брюксел

177 еврограничари пратени в България, търсят се още 345
29 сеп 2016 07:00,
30
Повече мигранти влизат в ЕС? Нищо подобно, твърди Брюксел
Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия обяви, че споразумението с Турция за спиране на бежанския поток работи добре и не се забелязва засилване на трафика на хора към границите на ЕС.

Дневно на егейските острови от турския бряг пристигат по около 81 души при 7000 миналия октомври. От началото на годината по този канал са влезли 9250 души. Въпреки, че август е бил рекорден, бройките все още са много по-ниски от тези миналото лято, както и преди влизането в сила на споразумението с Анкара през март.

578 незаконни имигранти са върнати на Турция, а 1614 сирийци от лагерите са били прехвърлени в европейските държави по схемата за всеки върнат - по един сирийски бежанец в ЕС. От върнатите на Турция обаче само 22-ма са сирийци, останалите са пакистанци, алжирци, египтяни и мароканци. Молбите за убежище на всички тях са били отхвърлени или те не са подали такива. В момента балансът е почти 1:3 между върнатите в Турция имигранти и прехвърлените от там в Европа бежанци.

Европейската комисия съобщава, че към 26 септември в България се намират 177 служители на европейската гранична агенция Фронтекс, които са се включили в охраната на българските граници с Турция и Сърбия.

Недостигът обаче е от 345 експерти, които са поискани от българските власти и търси да попълни бройката от други европейски държави. Остатъкът от 52 млн.евро от поисканите от Бойко Борисов 160 млн.за охрана на границите и за бежански центрове, още не е преведен, тъй като предложените от България проекти, все още се анализират от еврочиновниците.

Брюксел вече е планирал 2,2 млрд.евро от трите милиарда, които обеща на Турция. За половината сума вече са сключени договорис подизпълнители за реализация на проектите. Днес беше съобщено, че 600 млн.евро ще бъдат дадени на турските власти, за да си покрият разходите за отваряне на училищни паралелки за децата на бежанците.

В същото време Турция продължава да не изпълнява седемте условия за свалянето на шенгенските визи. Те са същите, които Европейската комисия констатира и в началото на лятото, преди опита за преврат. Не е започнало изпълнението на споразумението за реадмисия, чрез което незаконни имигранти, влезли в ЕС от Турция да бъдат връщани в страната, не е възстановено сътрудничеството с Кипър, с Европол, не са европеизирани стандартите за опазване на личните данни и за борба с корупцията. Турция не е започнала да издава и биометричните паспорти с пръстов отпечатък, с които единствено ще може да се влиза в ЕС. Анкара продължава да отказва и да промени антитерористичното си законодателство, така че журналисти и политически опоненти да не бъдат преследвани по него
.
Европейската комисия констатира, че в Гърция все още няма условия за връщането на имигрантите, влезли на европейска територия през нейните граници. Процесът беше спрян през 2012 г.след решение на Европейския съд, който констатира, че условията в страната не са добри и не осигуряват правата на бежанците.

Изпълнението на квотите за разселване върви много бавно. От миналия октомври само 5651 души са прехвърлени от временните центрове в Гърция и Италия във вътрешността на ЕС. В България са дошли 6-ма и от пролетта страната ни не е приемала бежанци по квотите, чрез които европейските лидери се съгласиха да си преразпределят 160 000 души до следващото лято. Еврокомисията призова страните членки да изпратят спешно още експерти в Гърция, за да гледат делата на имигрантите, които искат убежище в ЕС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: есекимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Въобще не влизат към западна европа защото вече са само в България, а европолицаите които ни пращате са за да ни следят че не ги спираме на границата и необезпокоявани си минават на наша територия.
17
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Така е. В ЕС вече не влизат. Идват повече в България.
16
0
 
0
 
! Отговори
ПУТИН преди 7 години
Този Депардйо се оказа пр ъдлйо-изниза се като пр ъдня в ***...
15
0
 
0
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 7 години
На току що проведените избори в Русия, не е гласувал нито един емигрант от ЕС! Дори и Депардйо избягал обратно...
14
1
 
4
 
! Отговори
Проблемът е в нас! преди 7 години
Проблемът е, че трябва да гласуваме за истински националисти. Видяхме от Соросгейт че и левите и десните са финансирани от милиардера - лъсват имената и от БСП - Йотова-Радев, Ковачев - ГЕРБ, театърът е за нас, че са от различна страна на барикадата. Атака се изложи, подкрепяйки ГЕРБ. НФСБ също се изложи.Мислете хора, когато гласувате. ЕС дал пари, ама не за ограда, а за нови постоянни бежански градове и села. Между 5-10 000 араби се чакат. Ще гласувам за патриот. Иначе БГ изчезва от картата.
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция да пуска тези 2 000 000 Бежанци , ние имаме нужда от работна рака по селата никой не иска да работа а в града е пално с мързеливи наркоманчета
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжите на Брюксел надхвърлят историческия връх на лицемерието. Колониализмът не е умрял, напротив - придоби нови, перфидно използвачески форми. Приеха ни в ЕС за да сме им защитен вал, те отдавна са знаели за нашествието. И хвърлиха на нас злините от него - колосално обедняване, престъпност, тероризъм, непознати опасни болести... Подхвърлят центове помощ, а защо "помощ"!? Вместо честно да застанат на границата подложиха нас, та те спокойно да си живеят. Моралът на "Европейското Семейство"!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Побългарения тоест християнизирания ром що е не блокира коментарите сега
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ясно,че няма. В сградата на европейската комисия няма нито един бежанец.Бежанците са мит !
9
1
 
12
 
! Отговори
extremist преди 7 години
Европейската комисия обяви, че споразумението с Турция за спиране на бежанския поток работи добре и не се забелязва засилване на трафика на хора към границите на ЕС. - Е ТЯ ТАЯ КОМИСИЯ ПРЕДИ ГОДИНИ ТВЪРДЕШЕ ЧЕ МИГРАНТИ ХИЧ НЯМА
8
6
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Точно. Италианците са много са *** и превзети. Голяма култура, голямо чудо, пък все за cuccina и диети говорят (щото не стават от масата ). Деведесетте години се правеха на велики, siamo italiani, siamo grandissimi nell'mondo ...големи консуматори на чужд гръб бяха. Сега да си разделят пастата и морските дарове с нуждаещите се, могат да изхранят сума народ! А и като раса и манталитет не се различават много от бежанците, така че кой знае каква разлика няма да се усети хаха. Пък Сан Ремо скоро може да се прекръсти на Al' Remo Akbar, и без това за нищо не става вече.
7
22
 
4
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Германия е велика, еврото стабилно, Русия е в икономическа криза със загиваща икономика!Великобритания беше обругана от немската велика индустрия и напусна ЕС наранена!Банкерите от ФЕД,СБ,МВФ са в шок от великата немска победоносна индустрия, която дава реална независимост и свобода на работешите хора!Войната в Сирия се води от Световното Еврейско Правителство, със съдействието на Русия и САЩ, с цел да се дестабилизира още повече Близкия изток и да се удари велика Германия!Агент Сандърс!ЦРУ!
6
1
 
34
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Но явно България не е в ес, щом лагерите тук са пълни а ги отчитат като намаление.... Лицемерието ще приключи по един или друг начин
5
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
dolo komentirashtiima neshto narecheno lechenie na bolni mozaci kliniki,bolnici
4
0
 
34
 
! Отговори
Рашист преди 7 години
На Ватикана много ще му отиват минаренца! Поне шесторка на брой. А Меркел да бъде канонизирана за бурка номер едно хахаха. Навремето е имало Багдадски халиф, а скоро ще има Римски халиф.
3
2
 
44
 
! Отговори
оффг преди 7 години
Балона ЕС скоро май ще се спука и занас само лошата миризма ще остане
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лицемеркел е вредна не само за Германия но най-вече за ЕС. Когато и да я изхвърлят на бунището на историята все ще е късно!
1
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче Брюксел срамежливо мълчи зи хилядите, които корабите на Фронтекс непрекъснато събират из водите на Средиземно море и ги стоварват по живо, по здраво в Италия.