Ще има ли "Турски поток" втора тръба за доставки на газ в Европа?

Руски издания: Ще се пренасочи газът за Турция, който сега минава през България
Обновена: 11 окт 2016 11:04 | 11 окт 2016 09:00, Елка Василева
271
Ще има ли "Турски поток" втора тръба за доставки на газ в Европа?
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Две години след първото съобщение за бъдещия газопровод "Турски поток" строежът най-сетне получи юридическа база, коментира "Комерсант" руско-турското споразумение за проекта, подписано вчера в Истанбул след преговори между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Документът потвърждава официално, че Украйна губи най-малко 15 милиарда куб. м транзитен руски газ годишно, които вече ще отиват директно в Турция. Въпросът за износ на горивото през Турция за Европа обаче още не е решен. Това поставя под въпрос появата на втората договорена тръба от газопровода, отбелязва вестникът.

В спогодбата за пръв път се посочва официално един твърде важен момент - руският "Газпром" ще пренасочи към първата тръба от "Турски поток" газа, който идва сега в Турция откъм България, пише изданието.

Още по темата

Споразумението е много важна стъпка; тя вече приближава изграждането поне на първата тръба от газопровода, смята турският енергиен експерт Волкан Йоздемир. Според него конфигурацията на втората тръба ще зависи от преговорите между Русия и ЕС, които ще решат дали е възможно по нея да се доставя само гориво от "Газпром".

Европейската комисия сега е против този вариант и ако не се стигне до компромис, може да бъде създадена руско-турска компания за износ на газ за Европа, за да бъдат заобиколени ограниченията, налагани от законодателството на ЕС.

Според руската анализаторка Мария Белова за Европейската комисия може би ще е по-добре да направи изключение за "Газпром", отколкото да работи с руско-турска компания. В общи линии и Русия, и Турция засега не толкова градят двустранни отношения в рамките на проекта, колкото го използват за инструмент в диалога със западните страни, заключава Волкан Йоздемир.

В крайна сметка резултатът от посещението на Владимир Путин в Истанбул бе частично вдигане на продоволственото ембарго, наложено от Москва след свалянето на руския бомбардировач от Турция миналия ноември, и подписване на газово споразумение, обобщава "Московский комсомолец".

Хитрецът Ердоган впрочем успя да обвърже договорките за изграждане на важния за Кремъл "Турски поток" с отстъпка в цената на газа за Анкара, допълва вестникът.

В края на май Путин заяви при посещение в Гърция, че Русия е готова да разгледа всеки проект за газопровод към Европа, но изисква предварителни гаранции, напомня "Лента". В случая с "Турски поток" обаче пак няма никакви гаранции, но въпреки това страните се канят да градят втора тръба за Европа, отбелязва електронното издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
2
 
0
 
! Отговори
Крум преди 7 години
България е слаба страна и не може да се меси категорично на глобалната сцена но има едно нещо което се нарича защита на националния интерес.Вярно като си слаб няма да можеш всеки път да го защитиш на 100% но народа остава с впечатлението, че никога не е защитен. Сега освен да пием по една студена вода май друго не ни остава.То държавата така и така почти няма приходи от производство защо да ни плащат и за транзит нали имаме данъци!Няма такова нещо като добър данък. У. Чърчил
203
4
 
2
 
! Отговори
знаещ преди 7 години
Всъщност Ердоган изклати Путин. Нас това не ни бърка.Нашия национален интерес са газовите интерконектори.
202
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радвайте се путинофили, патока идва...ама друг път !
201
4
 
1
 
! Отговори
Село па село .... преди 7 години
Бат Бойко звъни на Путин и казва ,дай да строим Южен поток ,а Путин му отговаря ,а ти пита ли чичко Байден , на който сина му участва в привитизацията на газотърбите в Украйна- за разрешение ,ама НЕ ,Е ,когато се осмелиш да питаш и получиш разрешение и от бАЙДЕН И от Брюксел също ,НО ЮРЕДИЧЕСКИ ОБсновано ,ТО ще разговаряма .ДАсвидания Бойко . (нещо от този род се провел телефонен разговор между Бойко и Путин .САЩ не искат да губят загуби от приватизацията на украйнските търби , но ние-да .
200
10
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
ЕС вече е на колене пред Русия и Турция ;-)
199
0
 
3
 
! Отговори
pradlio преди 7 години
До ognyanzZA TRABITE NE SE TREVIGI TE I ZA SKRAB STAVAT...TEZI DETO IMAT GAS SE PRITESNIAVAT OT NOVITE TEHNOLOGII CHE SHTE IM PREKASNE KRANCHETO....EVRORA SE RAZVIVA MNODO YSPESHNO I TE SA STRESIRANI OT TOZI FAKT.................
198
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бая боб и ряпа ще трябва да изядат Тиквата ,чичо Цецка Цачева и Гърбавите дакато напълнят ,,хъба ,,. Като добавка за повече и по -силен газ ,задължително и яйца.
197
0
 
0
 
! Отговори
WC преди 7 години
MNOGO ANYSI OTVORENI ZA GAS .....TRABI SHTE PRONIKVAT NAVSIAKADE.
196
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тотален провал на един некадърник с психически отклонения и Комунистическото котило Герб . От три енергиини проекта затриха и трите .Нацианолно предателство .
195
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мазепа19 -20 -30-дрънканици . Важното е че това е поредният ,,провал,, на Тиквата и България ,централна Балканска държава вече е периферна на периферните ни съседи . Айде сега бягайте да пърдите в ,,Хъб,,а на Комуниста от Банкя ,белким се понапълни с газ!
194
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до Герчо с табуреткаА Тиквата в момента е в ролята на момата .Всички са отзад .
193
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до Герчо с табуретка Ей сега Тиквата и Гърбавите като се разпърдят в ,,хъб ,,Балкан ,ще го напълнят . То друго не остана . И плямпането им отиде ,та се невиде .
192
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-лесния, евтин, и бърз начин за отпор на руския газов терор са интерконекторните връзки.На там бяха фокусирани и усилията на Трайков, което му изяде главата.В седмицата на Катарската "панаирджийска" среща, в Турция трябваше да се подпише за газов интерконектор. За да не се случи нищо,московското *** Борисов го уволни, отиде лично на вече уговорената среща, но нищо конкретно не се подписа, под предлог,че сме нямали в момента енергиен министър.И Борисов пусна лакърдията за плаж, джапанки итн
191
2
 
11
 
! Отговори
до Герчо с табуретка преди 7 години
Путин наистина е божествен, само газовете които отделя ежедневно ще са достатъчни за втората тръба!
190
3
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До АнонименКапацитетът на двете тръби е по 16 млрд. м3. Консумацията на газ в Турция в момента е 29млрд. м3, ''Син поток'' (сегашната тръба по дъното на морето) е 6 млрд. м3. Към 2050г. турската консумация се очаква до 60млрд. м3. Капацитетът на украинските тръби е 90 млрд. м3. Тоест ако Русия иска да задоволи изцяло Турция с газ, още дълго ще плаща на Украйна.
189
4
 
5
 
! Отговори
хохолите капут преди 7 години
До мазепакупи американски газ
188
6
 
17
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Русия беше готова да плати изцяло строителството на Южен поток, но нашите гербаджии и пишман-реформатори решиха, че по-добре ще защитят нашите и чуждите интереси, като провалят проекта. Сега да ни е честит Турски поток. Очаквам тоновете тръби за газопровода, които отлежават на нашие пристанища, да започнат да отпътуват за Турция.
187
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката: Ченгето нещо е посърнало, явно нещата не му вървят добре...само на пропаганда разчита, но и тя е до време.
186
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ЗАЩО НИ Е ГАЗ,НАЛИ СЕ РАЗВИВАМЕ ОБРАТНО И СМЕ СЕ ЗАПЪТИЛИ КЪМ ПЪРВОБИТНОТО ОБЩЕСТВО.ИД ЩЕ НИ КОЛЯТ,НИЕ ЩЕ ГИ ИЗДЪРЖАМЕ ДОКАТО СМЕ ЖИВИ С КЪЩИ И ПОМОЩИ.ДОБРЕ ЧЕДОЙДЕ ТАЗИ СКАПАНА ДЕМОКРАЦИЯ,ДА РАЗБЕРА КОЛКО МНОГО *** ИМА СРЕД НАС.
185
12
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До АнонименЯвно си пропуснал, че Украйна не купува руски газ вече повече от година. А в тръбите им тече ''немски'' газ купен от Германия от различни доставчици, включително и от Русия, но на много по-ниска цена.