Какви са шансовете Великобритания да остане в ЕС

2/3 от британските депутати са настроени против Brexit
4 ное 2016 12:14, Екип на Bloomberg
15
Какви са шансовете Великобритания да остане в ЕС
Снимка: Reuters

Въпросът, който беше поставен на британците на референдума, не беше подходящо формулиран. Да попиташ избирателите искат ли да останат в ЕС при положение, че те със сигурност не могат да обхванат и половината от последствията, до които ще доведе тяхното решение, е грешно. Това коментира експертът по европейско право и преподавател в Софийския университет Стоил Моллов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му след решението на Висшия съд на Лондон, че правителството не може да задейства процедурата за Brexit преди гласуване на парламента, има шанс Великобритания да остане в ЕС. "Близо две трети от представителите в британския парламент са настроени против излизане и съществува възможност при срещите на депутати с избирателите те да гласуват съобразно настроенията на избирателите".

"В момента парламентът разполага с пълните правомощия да се съобрази или не с референдума. Волята на народа на Острова не е така обвързваща и на нея не трябва да се гледа по начина, по който се гледа на континента - както в Швейцария, Франция, Италия. Друг е въпросът за демократичната легитимност на един такъв акт, който би неглижирал решението на народа", обясни експертът.

Той обаче припомни, че решението на Висшия съд подлежи на обжалване пред Върховния съд. 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
London преди 7 години
До АнонименOchte predi referenduma , kazaha, 4e ne e pravno obvarzvacht . Demek, samo konsultativen , bez pravni posledici
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема никви шанси. Севрюкова беше казала, целата емиграция там да си доди до 21, щото Инглоландата шъ съ сгняса. И да се пазиме от рюсняци, щото ше бегат тука от китайците, като приклещени. А руския мир не е мир!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да питаш стадото е най-голямата глупост. Никой истински лидер няма да го допусне.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Волята на народа на Острова не била така обвързваща?!!Моля?! Искате да кажете, че италианците и французите са с повече граждански права от британците и че волята на народа в тези страни има повече тежест , отколкото в "мракобесното" Кралство? У, то мнението било на някакъв български набеден "експерт " по Европейско право!: D Аз бих казала даже, че у нас най -много се зачита решението на суверена! То винаги е правилното (политкоректното )и затова не се налага да го коригираме: ) Крайно съм любопитна каква ще е реакцията на онези 52% за излизане, ако парламентът не зачете гласовете им!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във или извън ЕС, Великобритания си остава Великобритания. Европейският съюз днес го има, утре никой не знае .Един раздут с празни обещания балон винаги се спуква. Рано или късно. Богатите и развити държави от Запада имат реална изгода от този съюз, но такива като България само биват ползвани за евтина работна ръка и нещо като депа за.изхвърляне на отпадъци от останалите. И само определени бизнес кръгове и чиновници се облажават от фондовете. Понеже корупцията у нас е непобедима.
6
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
И какво, референдума е само прах в очите? Нещо това гласуване малко смешно ми се вижда, въпреки че се надявам да останат в ЕС. Малкло *** ми дойди ми, и да останат как да знае европа че утре няма пак да си вдигнат шапката - при това пшри евентуално оставане ще са без отстъпките които издейства Камарън. Нещо странна работа ми се вижда.
5
6
 
2
 
! Отговори
Алкохол до дупка преди 7 години
Най хубавото място е в Евросьюза!За туй брьчет, не сьществува дори и на теория че при рашките е по добре!
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То хубаво да се махнеш от ЕС ама ако има къде на по-хубаво да отидеш. Като няма обаче става лошо.
3
3
 
4
 
! Отговори
Fronto преди 7 години
London си вкара автогол с този референдум. ВБ винаги е била малко встрани от Европа. Някога това е означавало *над*; сега все повече означава екзотика някаква; следва *под*! Лондон трябва да се държи за Европа_светът днес е такъв: или си в съюз,или от многонеща се самоизключваш.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това може би ще е първият случей в който гласът на хората няма да бъде признат.Първият ,но не и последният със сигурност.Робство?Народните представители не им се плаща да изразяват собствено мнение ,а да правят каквото им каже народа,независимо правилно или грешно е то.
1
0
 
9
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Да се мащат от ЕС да си мащат и барикадата от ул.Масковска!