Световният печат: Тръмп спечели победа на гнева

Това е начало на едно непредвидимо президентско управление
9 ное 2016 17:15, Елка Василева
28
Световният печат: Тръмп спечели победа на гнева
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Някои вестници определят изборната победа на Доналд Тръмп като трагедия и катастрофа, други - като победа на гнева и реванш на малките хора, но като цяло световният печат е единодушен, че тя е тържество на популизма и начало на едно непредвидимо президентско управление.

"Победа на гнева" - гласи заглавие във френския в. "Монд", който вижда в идването на Тръмп на власт победа, която ще насърчи популистките движения и водачи в цял свят", а в обещанието му да върне величието на Америка - сигнал за "затваряне и изолационизъм".

"Тръмпокалипсис" обяви в. "Либерасион". Да не се заблуждаваме: първата световна сила вече е в ръцете на крайната десница. Половината американци гласуваха, при това в пълно съзнание, за президент, който е расист, лъжец, сексист, вулгарна и ненавистна личност. Тези избори са още едно предупреждение за онези, които смятат, че Марин льо Пен няма да дойде на власт във Франция през 2017 г., пише левият всекидневник.

Десният в. "Фигаро" вижда в американския гняв, довел Тръмп на власт, "първа братовчедка на европейските метежи". Тази нова реалност няма да се разсее като дим във вечерно небе след сражение - нито от едната страна на Атлантика, нито от другата, предупреждава вестникът.

Германският в. "Зюддойче цайтунг" определя развоя на изборите като най-голямото възможно бедствие. "Невъобразимото стана реалност", посочва изданието.

Според британския в. "Гардиън" американският народ "се хвърли в пропастта". Следващият президент е тесногръд и непостоянен човек, сексуален хищник и закоравял лъжец, способен на всичко, твърди всекидневникът.

Таблоидът "Дейли мейл" приветства реванша на обикновените хора и определя случилото се като "унижение за Хилари, за социолозите, за бизнес елита и шоубизнеса".

Италианският в. "Стампа" не гледа толкова песимистично. В статия, озаглавена "Тръмп, ураган от гняв и недоволство", той отбелязва, че "победата на Тръмп потвърждава жизнеността на американската демокрация, способна непрестанно да се променя, въпреки лавината от несигурност, която тази победа предизвика поради непредвидимостта на победителя". Останалият свят ще трябва да осмисли това, което се случи тази нощ: разбунтувалият се народ чука на вратите ни, допълва вестникът.

Австралийски вестници предричат извънредна финансова несигурност и опасност Тръмп да дестабилизира най-голямата световна икономика.

Големите американски вестници акцентират върху поражението на политическо-медийните елити. "Президентът Доналд Тръмп" - съчетание от три думи, което бе немислимо за десетки милиони американци, посочва "Ню Йорк таймс". Вестникът определя резултата от изборите като "унизителен удар за медиите, агенциите за социологически проучвания и демократичния елит".

В. "Вашингтон пост" вижда в развоя на изборите "победа на избирателите от западащите селски и промишлени райони, които смятат, че политическата върхушка ги е изоставила". Всекидневникът изразява надежда Тръмп да е по-добър президент, отколкото се очаква, и силните демократични институции да му попречат "да депортира милиони хора, да разтрогва търговски споразумения, да ограничи свободата на печата и да саботира световните усилия за борба с глобалното затопляне", както се закани по време на кампанията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Доналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
В курса на животинските аналогии, Путин е *** и жесток питон. Няма шанс срещу лъва.
21
2
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Пълни глупости. Тръмп спечели просто защото има по-голяма харизма. Тръмп е интересен, самоуверен, успял, не на последно място изглежда като еталонен англосаксонец. Американците избираха между лъв и лисица. Лисицата е умна и силна с хитрост, но не е лъв.
20
0
 
3
 
! Отговори
Крали Марко преди 7 години
Тръмпокалипсис оооле 🌎
19
0
 
1
 
! Отговори
Мелани преди 7 години
От днеска ще правчъя президентски хамети с удоволствие.
18
2
 
15
 
! Отговори
Хмм преди 7 години
Англичаните май са забравили Чърчил какъв човек е бил? Рузвелт също не е бил цвете за мирисане. Да не се правят всички моля.
17
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демократи4на Америка прави политика , а рашките само завиждат и констатират факти.
16
1
 
27
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Оплюването на Тръмп от медиите е по инерция,защото не им се сбъднаха прогнозите.След месец два ще видите какви хвалебствия ще има до следващите избори в САЩ.Такива са си медиите въртиопашки по цял свят.
15
0
 
31
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Тръмп нямаше алтернатива в лицето на Килъри Клинтън. Изборът на последната означаваше да бъде продължена една безумна и опасна за съществуването на света политика на водене на мръсни войни, чийто идеолози и изпълнители, без значение демократи или републиканци, са нивото на мислене от 60 - 70 години на миналия век! Във вътрешноамерикански план, ако Тръмп е еманация на гнева, то е крайно наложително американският политически елит да се замисли, защо има толкова много гневни хора!
14
2
 
23
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
Ало, разбирачите! Когато жребците се сритат, магаретата реват! Що са заблуждавате, че на Тръмп (или на Путин) ше им дреме за някъква Българийка, или даже за Европа? Тръмп си го декларира в прав текст, че Америка ще се обърне към себе си! Даже наставлява богатите държави от НАТО да се погрижат за по-бедните, а американците ще се погрижат за собствените си интереси; глобалната сигурност не им е приоритет (като че ли до сега беше) Честито, фантазьори!!! Ликувайте днес, че утре не се знае!
13
7
 
47
 
! Отговори
знак на протест преди 7 години
Гласуването срещу Цецка също е знак на протест! Протест срещу пожарникаря, който ни обеща една жена за президент, а ни пробутва Цецка!
12
43
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този човек е 70 годишна скрелоза! Путин ще го вьрти на малкия си прьст и щего насьсква през 5 минути срещу Бьлгарите!Параноя голяма! О ллеле майко, само преди месеци каза колко много мрази Бьлгарите!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От останалите щати Минесота,Ню Хемпшир и Мичиган.Клинтън печели Минесота и Ню Хемпшир, а Тръмп печели Мичиган засега
10
5
 
51
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Тези избори, лично за мен, върнаха вярата ми, че не всичко е предрешено и че резултата вече е написан от кукловодите!Щом зловещата и могуща фондация "Клинтън" окупирала целия политически и финансов елит в САЩ не можа да фалшифицира и манипулира изборите, значи има надежда за САЩ и за света!А иначе каквото и (НОВО) да направи Тръмп, то ще е по-добро от ГАРАНТИРАНОТО запазване на статуквото, ако беше избрана Килъри.По добре ужасен край (и ново начало) отколкото Ужас без край - гарантиран от К.
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега тези които им се повръщаше от Тръмп да поискат убежище от Ердоган.
8
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брех, изкараха по по-ч.ерен от дявола тоз човек, бе! А по-кротко! Мен по-скоро ме интересува мнението на израелските медии. В крайна сметка конците по света се дърпат от евреите. Кенеди им се опълчи и затова го очистиха.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"СВЕТОВНИЯ" СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПИЧАТ ХАХАХАА
6
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко бързо се мени света! Вчера в медиите Клинтън водеше с 4%, а днес той е президент! Да видим в нашите медии колко води Цачева на Радев. Щото и тук социолозите се *** като карпатски вълци. И имат очи да се явяват в студията!
5
3
 
39
 
! Отговори
хахаааааааа преди 7 години
Медиите в САЩ са в шок Х Клинтън е изчезнала никъде я няма,скрила се е от страх и срам и от Путин.
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само куклите на конци са перфектни според тази статия.
3
2
 
53
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Интересното тепърва започва.Тръмп е просто проявление на народния гняв, който може да залее света, ако политиците продължават да се държат самонадеяно и надуто с населението си.