Колумбия одобри закон за амнистия на членове на ФАРК

Това е първа стъпка от конкретизирането на мирното споразумение
29 дек 2016 11:14, Елка Василева
0
Колумбия одобри закон за амнистия на членове на ФАРК
Хуан Мануел Сантос. Снимка: архив, Reuters

Колумбийският парламент одобри закона за амнистия на членове на групировката "Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК) - първа стъпка от конкретизирането на мирното споразумение с партизаните, окачествена от президента Хуан Мануел Сантос като "историческа", предаде Франс прес.

"Това е първа крачка към укрепване на мира благодарение на Конгреса, който одобри закона за амнистията при историческо гласуване", заяви държавният глава в профила си в Тwitter.

Текстът беше одобрен и от двете камари на Конгреса - първо от Камарата на представителите, а после и от Сената.

Законът за амнистия на членове на ФАРК залегна в мирното споразумение, подписано на 24 ноември, за да се сложи край на над 52-годишна конфронтация с най-голямата и най-старата партизанска организация в страната.

От този момента нататък предстои 5700 партизани да започнат да напускат планините и да предават оръжието си. Те ще се ползват от тази придобивка вследствие на мира, заяви в комюнике председателят на Сената Маурисио Лискано.

Извършителите на престъпления срещу човечеството, на масови убийства и изнасилвания не могат да се ползват от този закон и ще бъдат изправени пред специален съд, какъвто също се предвижда в мирното споразумение.

Парламентаристите от партията на бившия президент и настоящ сенатор от десницата Алваро Урибе "Демократичен център" бяха против амнистията и се въздържаха от гласуване, както направиха и при ратифицирането на мирното споразумение в Конгреса на 30 ноември. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари