Китайски медии: Тръмп се изказва като новобранец

Китай ще реагира на преосмисляне на политиката на "един Китай"
Обновена: 16 яну 2017 12:35 | 16 яну 2017 11:30, Елка Василева
60
Китайски медии: Тръмп се изказва като новобранец
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп "се изказва като новобранец", заявяват днес китайските медии, които определят като "жалко" предложението му позицията на САЩ за Тайван да се използва като разменна монета, предаде Асошиейтед прес.

Националистичният таблоид "Глоубъл таймс" заклеймява в редакционна статия стратегията на Тръмп и заявява, че Китай би реагирал остро на всякакво преосмисляне на политиката на "един Китай".

Откакто призна Пекин през 1979 г., Вашингтон поддържа само неофициални връзки с Тайван, самоуправляващият се остров, който Китай смята за своя територия. Откакто спечели президентските избори през ноември, Тръмп многократно е заплашвал да сложи край на това статукво.

Още по темата

"В миналото Тръмп ни е вбесявал, сега ни е смешен. При стремглавото си издигане в политическия живот той е шокиращо уверен, че е запознат с работата, макар че се изказва като новобранец", пише вестникът, който се публикува от официоза на Китайската комунистическа партия "Жънмин жибао".

Англоезичният в. "Чайна дейли" в редакционна статия обвинява Тръмп, че "си играе с огъня".

"Ако Тръмп е решен да използва този гамбит при встъпването си в длъжност, неизбежно ще настъпи период на ожесточени и вредящи взаимодействия, тъй като Пекин няма да има друг избор освен да свали ръкавиците", пише вестникът.

В публикувано в петък интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Тръмп заяви, че "всичко е предмет на преговори, включително тезата за "един Китай"".

Вчера китайското външно министерство заяви, че политиката за "един Китай" не подлежи на договаряне.

Китай вече бе ядосан от телефонния разговор на Тръмп на 2 декември с тайванската президентка Цай Ингвен. Това бе първият случай, в който американски действащ или новоизбран президент е разговарял публично с тайванския лидер от близо четири десетилетия. Пекин смята споменаването на тайвански държавен глава за тежко оскърбление.

След това Тръмп заяви в телевизионно интервю, че не се чувства "обвързан от политиката за "един Китай", освен ако се постигне сделка с Китай по други въпроси, включително в търговията".

Вчера началникът на кабинета на Тръмп Райнс Прибъс заяви, че "няма планове за промяна на политиката за един Китай".

"Тази политиката обаче определено е на масата, ако Китай не иска да работи с нас по въпроса за търговията, Южнокитайско море и ставащото там", каза Прибъс за Ей Би Си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: КитайСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До БобиАе, хои лижи Г3 на китайците, щом толко ги обичаш, кво ме занимаваш...Те Боинг. еЕрбъс ше седът 15 години на едно место, да чакат Китай...
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ерексон тестват вече от 2,5 години 5 G мрежи, държат над 35 хиляди патента в областа на комуникациите, най-големия доставчик в европа на LTE. оборудване на системи за миграция от 3 към 4 g, ти ми говориш за китайските грачки по 50$
34
0
 
0
 
! Отговори
FERO преди 7 години
До До FEROАз точно за мрежово и телеком оборудване говоря, че Huawei е No1. Явно не си запознат направи справка.
33
0
 
3
 
! Отговори
До FERO преди 7 години
За повечето европейски и американски технологични гиганти отдавна производството на телефони не е приоритет, те просто са насочени в производството на оборудване за високоскоростни мрежи, така че Китай може и да прави телефони, но за да бъдат произведени и да работят те, им трябва оборудването на Ерилсон, Сименс, Моторола. и тн
32
1
 
2
 
! Отговори
FERO преди 7 години
До Чегевара300 китайски фирми произвеждат собствени марки смартфони. 50% от продадените смартфони през 2016 год. са на Китайски марки. Huawei е номер 1 по продажба на телеком оборудване в света. Тя е и фирмата регистрирала най-много нови патенти в европейското патентно дружество.Просто има медийна завеса по тези неща. Медиите са за манипулират, а не да информират.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като почна да чета колко велик бил Китай и как всичко произвеждал се спуквам от смех, какво произвежда? Нисък клас електроника, но дори и нея немнемския же да я произвежда със собствен потенциал, вземете един комп направенв Китай, с ккакъв процесор? Интел или АМД, с каква видео карта? Пак същото... Това което искам дакажа е, че китайския продукт не струва нищо без технологичните гиганти на САЩ и ЕС
30
1
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До *** до фореверСАЩ произвежда един Боинг и с това печели пари колкото китайците с 500 000 телефона.Без китайски джаджи всеки може, но без боинг и ербъс не може.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един от най-важните агенти на фамилия Ротшилд е Джордж Сорос. Като се представи за голям благотворител, той спомогна за реформите в Източна Европа и дари на тези страни милиард долари чрез организацията си Отворено общество. Названието, което той даде на организацията си, е най-малкото безсрамно лицемерно поради факта, че той е един от видните членове на най-затвореното общество. Той е грабител, който навреди на много страни и хора заради алчността си. Уилям Енгдал (William Engdahl) пише за това в статията си Тайната финансова мрежа зад вълшебника Сорос (The Secret Financial Network Be
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Времето е пари,количеството също,а качеството е въпрос на вкус и пари за разплащане,нещо от този сорт.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е лошо за света е че Китай се управлява от комунисти .Армията им въобще не е за подценяване ,от десетина години се прави доста смислен подбор на войниците, армията им е най-образованата процента на висшистите е около 40% но изостава технологично от американската.
26
2
 
0
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Тъпата грешка на руснаците, е че храниха целия социалистически лагер. Ние да сме зле, но вие да сте добре. И сега? Ближете.
25
0
 
7
 
! Отговори
Чегевара преди 7 години
От американските телефони май остана сам iphone ,виж китайски има доста lenovo ,Нuаwе, Орро и Vvо ,Хаоm и дайсетина други .
24
0
 
6
 
! Отговори
Циник до форевер преди 7 години
Веднага ти давам пример -Сейко, Ситизен asambled in CHINA japan movt! Какво значение има че на Nike пише made in China - според теб никакво - ама Китай си трупа милиардите...и не го е еня за марката! Иначе Ali Baba - товори ли ти нещо? Китайска марка....скоро ще изпревари амазон..и ибей - ако вече не ги е изпреварил! *** китайски учител - милиардер за 4 години! А ти ми разправяй за марки! Китайците КУПУВАТ марките - особено в Германия!
23
0
 
2
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
Niakoi umnik shte mi obiasni li koga sibir e bil kitaiski?i naselenieto tam kakvo obshto ima s kitai osven che 10% sa drupnati eskimosopodobni.kitai nishto niama da vzeme i sa prosto instrument na zapada ako go smenat s drug stava nenujen
22
0
 
7
 
! Отговори
Циник до 33 преди 7 години
Явно не знаеш какво произвежда Китай...ама знаеш да лаеш! *** - има Гугъл - провери - преди да се изказваш неподготвен ! Китай - произвежда ВСИЧКО!
21
0
 
0
 
! Отговори
Циник до 31 преди 7 години
Резерва беше 2014 около 200 милиарда! И за останалото си прав - не му обръщай внимание на този - чул , ама не разбрал!
20
0
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Всъщност е друга поста, не става дума за дългове, а за валутният резерв в долари, който Китай притежава, този резерв е огромен. Американският долар се печата едно към гьотере без да има покритие, тоест има покритие и то е доверието в стабилността му. Ако Китай започне ударно да купува ценни метали или други валути с долари, това ще доведе до тотален колапс на американският долар, глобална криза също така и пълен срив на американската икономика, нещо като финансова атомна бомба :)
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно е либе за китка, Китай произвежда вся и всьо, евтино и сносно, как, ще върнеш американските производства( каквито и да са те), като трябва да плащат десетократно повече заплати и три пъти по-големи данъци !?
18
2
 
6
 
! Отговори
така е преди 7 години
Тръмп Е новобранец!Но който се учи много бързо!Целият му живот го доказва!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червенитв много се радват на избора на Тръмп, но истината е че той ще им създаде много проблеми, все пак е републиканец, а и републиканците имат превес в конгреса, а те са известни като хора които не си поплюват с червената чума